Aliona e pe bune. În duelul a două campioane de Slam, Ostapenko triumfă cu liderul mondial Muguruza

Radu Marina | 29 septembrie 2017

Jelena Ostapenko a reușit prima ei victorie contra unui lider mondial, iar odată cu asta, și-a extins la 8 meciuri seria de victorii consecutive; după titlul de la Seul, ea e bine plasată în semifinalele de la Wuhan, într-un turneu în care noua generație a dominat

De săptămâna viitoare, Ostapenko va urca pe cel mai bun loc al carierei (cel puțin locul 8) și e deja la un pas de a se califica în premieră la Turneul Campioanelor, iar sezonul ei capătă din ce în ce mai multă formă. Începând cu sezonul de zgură și până în prezent, Ostapenko a pierdut doar 10 meciuri și a câștigat 33 (dintre care 21 sunt în trei seturi), a câștigat 2 titluri și a urcat în premieră în top 10.

După titlul câștigat la Paris, planau destule îndoieli cu privire la restul sezonului, la cum va reacționa Jelena, dacă va mai câștiga vreun titlu sau cum va gestiona situația când vor veni câteva înfrângeri. La toate, Ostapenko a răspuns impecabil: întâi a continuat seria de la Paris cu un sfert de finală la Wimbledon. Când eșecurile s-au prezentat (pe hardul american a reușit doar 2 victorii în trei turnee), letona a răspuns cu titlul de la Seul de săptămâna trecută, primul ei titlu WTA. A adăugat acum la toate astea o victorie de orgoliu cu Muguruza (1-6, 6-3, 6-2). Sunt niște rezultate importante, care conturează din ce în ce mai mult ideea că letona trebuie luată în seamă pe termen lung și că e capabilă să producă constant un tenis de tipul celui arătat la Paris.

Cu Muguruza, Ostapenko a produs un tenis de calitate pe alocuri, și-a ajustat treptat jocul și a reușit în final să o facă pe iberică să joace în termenii ei și să o domine de pe baseline, ceea ce nu e tocmai ușor. După un start de meci slab, în care nu și-a găsit deloc ritmul la serviciu, iar Muguruza a exploatat din plin serviciul doi moale al Jelenei, reușind să preia încă de la retur controlul și să dicteze punctul, Ostapenko și-a găsit cadența în lovituri, a profitat și de o mică cădere în joc a ibericei, apoi punct cu punct a reușit să se regrupeze și să intre în meci.

În setul doi au fost multe schimburi aspre, s-a jucat intens, iar per total nivelul de joc a fost bun. Condusă cu 3-1 și înfruntând mingi de dublu break, Muguruza a reușit să egaleze după câteva retururi virulente, luate foarte devreme; tactica lui Garbine a fost să încerce să lungească schimbul pentru a forța greșeala. De fapt, până la mijlocul setului doi, Garbine a dat impresia de multă siguranță; a fost atentă la retur, a căutat să nu forțeze și a prelungit cât mai mult schimbul pentru a obține eroarea.

De la 3-3 însă, prea multe lucruri nu a mai avut de făcut. Au urmat serii de winnere ale Jelenei; retururi câștigatoare, puncte făcute din orice poziție, forehand-uri năprasnice. Ostapenko a lovit impecabil mingile mai înalte cu care Muguruza a încercat să o încurce, ca să nu îi mai dea ritm, iar serviciul la corp i-a adus câteva puncte importante.

În decisiv, Garbine a început cu break, s-a dus la 2-0, moment din care Ostapenko a fost din nou de netrecut. Cu perioade de joc excelente, campioana de la Roland Garros a jucat foarte intens, curat și a părut că citește din ce în ce mai bine jocul ibericei. A jucat-o des pe rever, a preluat inițativa, a încercat să o deplaseze cu lovituri puternice stânga-dreapta (mai ales că Muguruza a avut și ceva probleme fizice). Cât privește serviciul, Jelena o întreba la OCC pe Medina Garrigues dacă nu cumva ar fi o soluție să îi servească mai des spre corp și spre rever, pentru că a observat că Garbi are probleme la retur atunci când îi servește astfel.

Au urmat 6 game-uri la rând în care Ostapenko a părut foarte sigură pe ceea ce face, cu aceleași serii de puncte consecutive, cu winnere venite parcă de nicăieri; letona a reușit să închidă meciul cu 30 de lovituri câștigătoare și să-i administreze lui Garbine a doua înfrângere ca lider mondial, după cea de asemenea destul de dură cu Wozniacki, de săptămâna trecută. Garbine rămâne însă locul 1, cu Pliskova și Simona Halep eliminate și ele devreme, la fel cum și românca rămâne locul 2 după Wuhan. Cele trei își vor continua duelul la Beijing, ultimul turneu de Premier Mandatory din 2017 și ultima mare adunare a circuitului feminin, înainte de Turneul Campioanelor.

Pentru Ostapenko e o victorie importantă, o nouă victorie în trei seturi și un nou meci în care și-a ajustat jocul când a simțit că lucrurile nu merg cum trebuie, a căutat să se adapteze din mers și a găsit la timp noi soluții. Pentru un loc în finală va juca împotriva lui Ashleigh Barty, care are o săptămână excelentă și care a trecut astăzi de Karolina Pliskova în trei seturi. Cealaltă semifinală va fi între Maria Sakkari și Caroline Garcia. Sakkari vine din calificări și va juca prima ei semifinală la un turneu Premier 5, iar Garcia continuă sezonul deja foarte bun; de săptămâna viitoare va intra în premieră în top 20.

 

***

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – „She played Thor” – Vara toridă a Simonei, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

“Eșecurile vor fi legate de momentul Paris. În mijlocul unui meci oarecare, la Cincinnati-urile sau Beijing-urile WTA-ului, poate își va aminti din senin că n-a atacat returul ăla la 3-0. Și va avea dubii iar. Nu e ceva ce va trece peste noapte. Presiunea va reziduală, până când altceva mai strălucitor, preferabil ceva scris tot de ea, va lua locul acestui subiect. E un test autentic de răbdare și de maturitate, tocmai pentru că nu e ceva care să dispară ușor. E momentul în care Noua Simo, cum chiar ea s-a numit, să fie încercată.“

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat din noul Shop 30-0, fie la pachet cu revista – colecție a celor mai bune texte din istoria site-ului, fie la pachet cu tricoul Vamos, fie la pachet cu revista-colecție și cu agenda 30-0.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi