Alexandra pierde finala în Kuala Lumpur cu Caroline Wozniacki, câștigă multă încredere

Treizecizero | 8 martie 2015

Alexandra Dulgheru a pierdut prima finală jucată în circuitul WTA după o pauză de cinci ani, învinsă în trei seturi de Caroline Wozniacki

Alexandra Dulgheru a rezistat mai bine de un set, apoi a simțit din plin efectele unei săptămâni intense și obositoare și n-a mai putut ține pasul cu Caroline Wozniacki. Daneza a câștigat, 4-6, 6-2, 6-1, dar Alexandra a reușit să impresioneze din nou cu tenisul ei foarte plăcut de privit.

Vreme de un set, lucrurile au mers impecabil pentru Alexandra, care n-a dat semne în primă fază că ar fi afectată de efortul fizic făcut în semifinala cu Gajdosova. Nici pauza prelungită din cauza ploii, survenită la 1-1 și minge de break pentru româncă, n-a deranjat-o prea mult. Când fetele au revenit pe teren, Alex a făcut break-ul, apoi l-a concretizat, desprinzându-se la 3-1. Deși Wozniacki a întors, preluând conducerea cu 4-3, meciul se simțea sensibil egal, cu un plus în partea Alexandrei în raliurile lungi și în punctele importante. Varietatea și alegerile tactice inspirate i-au adus încă un break româncei la 4-4 și, dintr-o dată, surpriza nu mai părea așa de departe.

A fost o perioadă a jocului dominată tactic de româncă. Alexandra a făcut o treabă excelentă deschizându-și bine terenul și variind mingea stânga-dreapta, de fiecare dată cu o lungime impecabilă, ceea ce a ținut-o pe Wozniacki mult în spate. De pe rever, Dulgheru a controlat autoritar și a dictat ritmul, iar la adăpostul mingilor jucate de pe această parte, a urcat cu multă încredere la fileu, de unde a câștigat puncte importante. La retur a fost agresivă pe serviciul doi al danezei, iar serviciul i-a mers bine. Bonus: varietatea și curajul unor alegeri tactice sclipitoare, precum combinațiile scurtă-lob (precum cea jucată la mingea de break pe care a avut-o la 4-4 în primul set), câteva drop-volley executate nonșalant, sau reverul în săritură marca Marcelo Rios, elemente care au adus multă sare și piper meciului. Comentatorii englezi au identificat corect constanta primei părți a meciului: ori de câte ori era un rally spectaculos, câștigătoarea lui era, de cele mai multe ori, Alexandra.

Spre meritul ei, Caro a venit cu o replică puternică la momentul potrivit: daneza a început setul secund în forță, câștigând primele 11 puncte. Alexandra a muncit mult ca să-și facă serviciul la 3-1 și, pentru moment, a reechilibrat meciul, însă răul fusese deja făcut. Treptat, a devenit tot mai limpede că românca a scăzut o viteză și că nu mai poate susține din punct de vedere fizic același ritm din setul inaugural. În ciuda unor sclipiri ocazionale, orice echilibru s-a rupt la începutul decisivului, iar finala n-a mai fost competitivă până la 5-0, cu o româncă evident chinuită de propriile limite fizice. Finalul a găsit-o pe Alexandra un pic mai relaxată, împăcată, probabil, cu situația, ocazie cu care a dat iar drumul la joc și a găsit câteva lovituri frumoase, care i-au atras aplauzele publicului și au mai prelungit un pic meciul. Deznodământul era, însă, inevitabil.

“Chiar dacă am jucat și săptămâna trecută, aici a fost un meci cu totul diferit. Am continuat să-mi fac jocul și să pun presiune pe ea, să o fac să alerge, iar a făcut la fel cu mine. Știam că, într-un final, Dulgheru va obosi și așa s-a întâmplat. Dar a fost o adversară pe măsură, o felicit pentru că a făcut un meci bun și îi urez mult succes”, a spus Caroline, care câștigă la Kuala Lumpur al 23-lea titlu al carierei.

La rândul ei, Alexandra a vorbit despre câștigurile acestei săptămâni foarte importante pentru ea: “După o semifinală de aproape patru ore ieri, am fost epuizată la ora finalei. M-am bucurat de șansa de a o întâlni pe Wozniacki în finală, dar oboseala a fost prea mare. Planul meu de joc a fost să o atac mult pe rever și să o mișc mult în teren, în așa fel încât să pot să urc la fileu și să mă lupt pentru fiecare punct. Dar pe măsură ce jocul a avansat, epuizarea m-a măcinat. Am avut ceva dificultăți cu respirația și m-am simțit un pic amețită, dar n-am vrut să renunț. Wozniacki a realizat asta și a capitalizat, nu am mai putut să mă ridic la nivelul ei pe măsură ce finala a progresat. A fost un turneu grozav pentru mine, cea mai importantă realizare a anului și sper să pot profita de moment, să-l duc mai departe și să-mi îmbunătățesc jocul”.

Pentru Alex, în ciuda înfrângerii, Kuala Lumpur 2015 reprezintă o bornă importantă în cariera ei: după doi ani de probleme medicale și o reintrare înceată și dificilă în circuitul performanței, românca s-a calificat aici în prima ei finală de WTA într-un interval de cinci ani. Pe parcurs, a învins jucătoare precum Sabine Lisicki sau Julia Goerges, apoi a rezistat într-o semifinală dramatică în fața Jarmilei Gajdosova și a avut momente de tenis excelent contra Carolinei, în finală. Două săptămâni extrem de solicitante, în care a jucat 10 meciuri în 16 zile. Câteva dintre ele au fost adevărate maratoane, precum cele cu Cornet sau Gajdosova, în care a refuzat să piardă, deși resursele fizice erau epuizate. Iar premiul vine în clasament, unde, de mâine, Alexandra va urca 22 de locuri, până pe locul 72.

Finalele Alexandrei Dulgheru

2009, Varșovia, zgură: 7-6, 3-6, 6-0 cu Alona Bondarenko

2010, Varșovia, zgură: 6-3, 6-4 cu Jie Zheng

2015, Kuala Lumpur, hard: 6-4, 2-6, 1-6 cu Caroline Wozniacki

 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA: trei titluri  – șase finale

 

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen

Horia Tecău – dublu, Rotterdam

Simona Halep – simplu, Dubai

 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart

Florin Mergea – dublu, Auckland

Florin Mergea – dublu, Montpellier

Horia Tecău – dublu, Sydney

Irina Begu – dublu, Rio 

Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi