Alexandra Cadanțu, singura româncă rămasă la BCR Open; misiune foarte grea în semifinale

Adrian Țoca | 21 iulie 2012

Alexandra Cadanțu, singura româncă rămasă la BCR Open; misiune foarte grea în semifinale

Primele două sferturi de finală ale BCR Open, cele care au și deschis ziua de vineri, s-au terminat cu victorii clare ale favoritelor hârtiei. Alize Cornet, cap de serie 1, a trimis-o acasă pe Laura Pous Tio (6-3, 6-2), cea care, cu o zi înainte, o eliminase cu ceva șansă pe Cristina Andreea Mitu. La rândul ei, marea revelație a turneului, Maria Teresa Torro-Flor (eleva lui Juan Carlos Ferrero) și-a continuat marșul, învingând categoric, 6-2, 6-2, o altă jucătoare spaniolă cu nume complex: Lara Arruabarrena-Vecino. 

În condițiile astea, publicul s-a adunat pe Central cu ideea că următoarele două meciuri vor aduce ceva mai mult spectacol. Nu că s-ar fi supărat cineva dacă al treilea sfert de finală, cel dintre Irina Begu și Garbine Muguruza, ar fi curs la fel de repede precum precedentele două, adică în favoarea favoritei. Și, la cum începuse, așa părea. Cu o adversară parcă înțepenită în startul jocului, Irina a deschis lupta în forță, desprinzându-se repede la două break-uri, înainte de a închide un prim set fără poveste, în care ea a dictat, Muguruza a greșit, iar Begu și-a trecut în cont un 6-1 sec.

Irina Begu | Foto: Radu Restivan

Garbine nu e, totuși, o jucătoare de duzină, și s-a văzut repede că iberica n-are de gând să se predea așa ușor. Muguruza s-a scuturat de startul plin de trac, a dat totul uitării și a luat-o, fresh, de la capăt. Un break făcut de Garbine încă din primul game al setului doi a pus-o pe Irina în situația de a alerga în permanență în spatele adversarei, căutând cu disperarea nu doar egalarea, ci și calmul din primul set. Muguruza și-a ridicat mult nivelul, loviturile ei au devenit mult mai penetrante, scoțând-o din zona de confort pe Irina și obligând-o să lovească destul de des din alergare, lucru care nu i-a ieșit prea mult lui Begu. Foarte exactă și în apărare, spaniola și-a făcut cu autoritate serviciul, păstrând presiunea pe umerii Irinei, care a clacat la 3-5, cedând setul cu un alt game pierdut pe primul serviciu.

Garbine Muguruza | Foto: Radu Restivan

Când o jucătoare mai bine cotată pierde setul doi după ce-l câștigase pe primul, logica și experiența spune că ea își va recalibra jocul pentru decisiv. Într-adevăr, Begu, campioana de anul trecut, a deschis setul trei mai bine, desprinzându-se la 2-0, dar Muguruza are meritul de a nu fi cedat sub presiunea adversarei, a publicului și a scorului. A recuperat break-ul, apoi s-a mers cap la cap până în momentele cruciale de final. Într-o tensiune sporită, Irina a ratat o minge de break la 4-4, apoi a trebuit să servească pentru a sta în meci și în turneu, la 4-5 și 5-6. Dacă prima dată a rezolvat fără emoții problema, la 5-6 Irina a părut ușor apăsată, jucând ușor crispată câteva puncte. Begu a salvat primele două mingi de meci, prima cu un atac energic în lung de linie, a doua, grație unei mingi în fileu care a făcut publicul să înghețe. Apoi, românca a avut și minge de tie-break, dar n-a concretizat, ajungând în situație de a salva o a treia minge de meci, lucru care nu s-a mai întâmplat. Irina părăsește turneul încă din sferturi, ratând ocazia unui meci de afiș cu favorita 1, Alize Cornet în semifinale, dar și șansa de a realiza o dublă la BCR Open.

Irina Begu a primit greu înfrângerea | Foto: BCR Open

În condițiile eliminării lui Begu, practic principala speranță la titlu a tuturor, publicul s-a temut și mai mult pentru Alexandra Cadanțu, ultima româncă rămasă în concurs. Spre lauda ei, Alexandra a făcut un meci foarte bun cu Pauline Parmentier. Un prim set în care franțuzoaica n-a existat, Parmentier limitându-se să pună mingea peste fileu, s-a încheiat cu un foarte clar 6-2 pentru Cadanțu. Cum se întâmplă deseori în tenis, Alexandra, care a avut un break avans în startul setului secund, a coborât un pic ritmul, parcă plictisită că trebuie să alerge de una singură. Era s-o coste, pentru că un punct aici, altul dincolo, și dintr-o dată, de nicăieri, Parmentier a fugit cu setul doi.

Se repetă scenariul de mai devreme? Toți cei din tribune probabil că s-au întrebat asta. Din fericire, nu. Alexandra a rămas lucidă, a scăpat repede de tensiunea unui start mai greoi de set decisiv, apoi a explodat, întâi ca reacție, la ‘hold’-ul de 2-1, apoi ca joc, defilând spre o victorie clară în setul trei: 6-2, 4-6, 6-1.

Alexandra Cadanţu | Foto: BCR Open

Semifinalele: Cornet – Muguruza, Cadanțu – Torro-Flor

Pentru Alexandra, care anul trecut pierdea în sferturi la BCR Open, după două mingi de meci ratate, urmează însă probabil cel mai greu meci al săptămânii, cel cu această jucătoare spaniolă de care, dacă nimic surprinzător nu se întâmplă, vom mai auzi cu siguranță. Torro-Flor e în stare să spulbere multe jucătoare de pe teren și va căuta să-și impună loviturile extrem de puternice și contra Alexandrei, care va avea nevoie de toate variabilele jocului ei, de o defensivă perfectă, de o răbdare de fier și de o încredere foarte ridicată pentru a o neutraliza pe eleva lui Ferrero. Nu e imposibil, atât că va fi foarte greu. Și, pe cât de greu, pe atât de interesant de urmărit. Așa că haideți la Arenele BNR pentru a o susține pe Alexandra, care încearcă să păstreze titlul de la BCR Open în România. Cele două semifinale încep de la ora 11:00.

 

Finala de dublu are trei românce la start

Tot azi, de la ora 17:00, are loc și finala turneului de dublu. Dacă a pierdut la simplu, Irina Begu rămâne în cărți pentru a-și apăra unul dintre cele două titluri cucerite anul trecut la BCR Open, cel de la dublu. Begu, care face pereche cu Cornet, o va avea dincolo de fileu exact pe partenera ei de anul trecut, Elena Bogdan, cea care va juca alături de Raluca Olaru. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi