Aglomerația la vârf din WTA, vizibilă la Dubai: 9 din primele 10, în cursa pentru titlu. Naomi, la primul turneu ca lider, revine Petra, cum răspunde Simona?

Radu Marina | 17 februarie 2019

Cu Naomi Osaka principala favorită, cu Petra Kvitova înapoi în ecuație, și cu Simona Halep, Karolina Pliskova, Angelique Kerber, Elina Svitolina printre favorite, turneul propune câteva teme de discuție mai mult decât interesante

Dubai este primul turneu Premier 5 al anului și cea mai importantă competiție feminină a acestei luni. Lista de start cuprinde, printre altele, nouă jucătoare din top 10 (singura absentă e Sloane Stephens) și alte 14 jucătoare din top 30.

Cu Naomi Osaka principala favorită, cu Petra Kvitova înapoi în ecuație, și cu Simona Halep, Karolina Pliskova, Angelique Kerber, Elina Svitolina printre favorite, turneul propune câteva teme de discuție mai mult decât interesante:

Traseul și șansele Simonei

După ce sentimentele de după finalul aventurii de la Doha s-au mai liniștit, la trasul liniei, evoluția Simonei din acest început de an ne dă suficiente motive de optimism: până acum, imaginea de ansamblu arată tare frumos și putem privi mai departe cu încredere, chiar și fără titlul de la Doha. Sezonul e lung, turneele sunt multe, iar între Australian Open și Qatar, tenisul Simonei a ajuns sus aproape neașteptat la repede, judecând după dubiile care o însoțeau la început de an.

Cu încrederea la parametri normali și cu jocul recăpătat, Simona pornește la Dubai, turneu pe care l-a câștigat în 2015, cu Eugenie Bouchard, care a învins-o pe Vera Lapko; Simona conduce cu 3-1 în H2H-ul cu Genie. Având bye în primul tur, Simona va juca marți sau miercuri turul doi, deci mai mult timp de recuperare după efortul depus în ultimele două meciuri la Doha.

Traseul Simonei către o nouă finală la Dubai ar putea arăta, dacă se vor respecta capii de serie, în felul următor: Bouchard, Elise Mertens (turul trei), Aryna Sabalenka/Caroline Wozniacki (sferturi), Naomi Osaka/Elina Svitolina (semifinale), Petra Kvitova/Karolina Pliskova (finală).

Cum va arăta Naomi Osaka la primul turneu în calitate de lider mondial și fără Sascha Bajin?

Acesta va fi primul turneu în care Naomi Osaka va evolua în calitate de lider mondial. Este și pentru prima dată în cariera ei când Naomi se regăsește drept favorita principală a unui turneu WTA. Inevitabil, privirile curioase sunt asupra ei: cum va răspunde presiunii? cum va gestiona acest nou statut?

Dacă e să ne ghidăm după evoluția post-US Open, când, de asemenea, așteptările erau mari și a răspuns excelent, am tinde să credem că va face față cu brio și acestei noi situații. Practic, locul 1 mondial vine însă cu niște greutăți suplimentare pe umerii sportivilor. Nu poți compara performanța de a fi lider mondial cu câștigarea unui Grand Slam. Doar dacă ne uităm în ultimii ani, o să observăm că Simona Halep este singura jucătoare care a rezistat mai mult de 10 săptămâni pe locul 1. Karolina Pliskova a rezistat doar nouă săptămâni, Garbine Muguruza și Caroline Wozniacki, câte patru.

Dar principala dilemă în ceea ce o privește pe Osaka e cum va arăta sezonul ei fără Sascha Bajin, după ce în urmă cu o săptămână japoneza a anunțat că au încetat colaborarea. Fără dubiu, apariția lui Bajin în echipa ei a fost esențială; a fost piesa care a completat puzzle-ul. Nu întâmplător, venirea lui ca antrenor a coincis și cu explozia lui Naomi. Dincolo de rezultate, Bajin are și meritul de a fi omul care a creat echipa din jurul japonezei – el fiind cel care l-a recomandat părinților lui Naomi pe Abdul Sillah, cel care s-a ocupat și se ocupă de pregătirea fizică a lui Naomi și cel care a mai lucrat cu Serena Williams și Sloane Stephens.

Desigur, cheia a fost, și este în continuare, la Naomi. Cum Bajin nu a avut vreo baghetă magică cu care să o transforme, brusc, pe Osaka în campioană de Slam, totul a fost despre răbdare, acumulare și învățare. În primul meci ca numărul 1 mondial, Naomi o va întâlni pe Kristina Mladenovic. Traseul ei, dacă se vor respecta capii de serie, ar fi: Anett Kontaveit (turul trei), Garbine Muguruza/Elina Svitolina (sferturi), Simona Halep/Aryna Sabalenka (semifinale), Karolina Pliskova/Petra Kvitova (finală).

Important de notat: indiferent de rezultatul de la Dubai, Osaka va rămâne lider mondial până după Indian Wells. Abia peste două săptămâni pot începe calculele și scenariile pentru locul 1 în clasament.

Revenirea Petrei Kvitova

După un început de sezon plin, cu titlul câștigat la Sydney și finală la Australian Open, Kvitova, care va coborî de luni de pe locul 2 pe 4, și-a luat câteva săptămâni de pauză, după ce a ales să nu participe la Fed Cup și la Doha. Ea revine în circuit la Dubai, turneu pe care l-a câștigat în 2013 și la care a absentat anul trecut.

Kvitova este de urmărit, în particular la acest turneu, dar și în următoarele săptămâni, din două mari motive. Primul: un parcurs lung la Dubai ar apropia-o de Naomi Osaka, care peste două săptămâni va avea de apărat 1000 de puncte la Indian Wells. Deci orice punct adunat contează, în condițiile în care Petra ar avea de apărat în luna următoare doar 185 de punte. Și al doilea: e interesant de văzut dacă va putea continua ce a început la Sydney și Melbourne.

Petra începe cu învingătoarea meciului Katerina Siniakova – Petra Martic și ar putea să întâlnească în turul trei pe una dintre Anastasia Pavlyuchenkova/Caroline Garcia/Jelena Ostapenko.

Încercarea Elinei Svitolina de a face tripla la Dubai

Justine Henin și Venus Williams sunt jucătoarele care au câștigat trofeul de la Dubai cel puțin de trei ori în carieră. Doar că nicio jucătoare n-a putut câștiga acest turneu de trei ori consecutiv. Elina Svitolina are această oportunitate anul acesta. Campioană în 2017 și 2018 aici, Svitolina n-are cel mai ușor traseu: va începe apărarea titlului cu învingătoarea meciului Donna Vekic – Ons Jabeur, s-ar putea întâlni în turul trei cu Garbine Muguruza, cu Naomi Osaka în sferturi și cu Simona Halep în semifinale. Nici Daria Kasatkina, finalistă în 2018 a acestui turneu, n-are o misiune tocmai ușoară în apărarea rezultatului de anul trecut: rusoaica a ajuns la Dubai fără să fi câștigat încă vreun meci în 2019.

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi