Adevăr sau Ficțiune: Opt întrebări despre Fedal 39

Treizecizero | 7 iunie 2019

La doi ani și jumătate de la ultima lor întâlnire într-un Grand Slam, Nadal și Federer se revăd pe una dintre scenele pe care au dus câteva dintre cele mai importante meciuri ale lor. Au trecut 8 ani de la ultimul Fedal la Roland Garros, așa că, înainte de orice, acest meci seamănă cu un bonus nesperat.

Roland Garros este oferit de

Rafa are mai multe de pierdut decât Roger

ADEVĂR. Întâi de toate, este greu de spus că are cineva ceva “de pierdut” când vine vorba de realizările celor doi. Dar în acest meci, Federer e cel care de la care se așteaptă mai puține. Elvețianul și-a depășit deja obiectivul, joacă acest turneu cu o libertate pe care alți jucători nu o pot avea, iar asta-l face periculos. Dacă va pierde, nu va fi o surpriză, iar discuția se va rezuma la cât de bine a jucat la Paris la revenirea după trei ediții de RG pe care nu le-a jucat. Dacă va câștiga, va fi considerată una dintre marile lui realizări. Rafa e pe teren propriu, nici nu mai trebuie argumentat aici cât de mare e favorit. RG e șansa lui cea mai bună de a mai adăuga la Slamuri. El e cel care trebuie să “își țină serviciul” azi. 

Roger are mai mari șanse de a câștiga acum decât a avut în precedentele lor întâlniri la RG

ADEVĂR. Argumentul principal e că a întors acest matchup în favoarea lui în ultimii ani, când nimeni nu se mai aștepta. Revirimentul lui vs Nadal, cu AO 17 cireașa de pe tort, a fost una dintre cele mai spectaculoase evoluții din tenisul ultimilor ani. Da, știu, aici e zgură, nu hardul de la AO. Da, au trecut 10 ani de la ultima lui victorie pe zgură cu Nadal. Dar Federer a găsit, în mod evident, o rețetă care funcționează de cinci meciuri încoace cu Rafa, ingredientul principal fiind reverul, pe care a început să-l lovească, în loc să-l joace slice. Da, e trei din cinci, dar Federer a arătat foarte bine fizic în acest turneu, iar deplasarea e la un nivel excelent.

Alte argumente: Nadal este, discutabil, într-unul dintre sezoane lui mai puțin reușite pe zgură (vorbind în unități de măsură nadaliene). Iar condițiile de joc s-ar putea să mai niveleze un pic nivelul – detaliat mai jos. Suficient cât șansele elvețianului să arate mai bine acum la RG decât în primii ani ai rivalității lor.

Per total, multe depind de cât de mult crede Federer că poate câștiga, iar senzația din aceste zile e că elvețianul crede. “Există mereu șanse, împotriva oricui. Altfel, n-ar mai fi nimeni în tribune să se uite”, a spus el.

Condițiile meteo vor afecta meciul

ADEVĂR. “Poate lui îi va fi rău. Poate va fi un vânt incredibil, ploaie, 10 întreruperi. Nu știi niciodată” – Federer, glumind la conferința post-Wawrinka despre ce șanse își dă în acest meci. Se pare că a nimerit-o cu ploaia, probabil și cu vântul. Șansele sunt că vom avea o vreme destul de neplăcută pe tot parcursul zilei. Se așteaptă ploaie – e drept, șanse mai mici la ora startului meciului, dar cel puțin o întrerupere în timpul lui pare certă. În plus, s-ar putea să avem și un vânt destul de puternic la un moment dat. Aici e de spus că, dacă un soare arzător i-ar fi făcut viața mai ușoară lui Nadal, un teren greu și o vreme ploioasă i-au mai dat dureri de cap în trecut. Marile lui probleme de peste ani la RG (înfrângerea cu Soderling, finala întreruptă de ploaie cu Djokovic din 2012, meciul cu Schwartzman de anul trecut, iarăși oprit de ploaie) au venit în astfel de condiții meteo.  

Rezultatul va influența discuția despre GOAT

FICȚIUNE. E drept, dacă va fi o dispută dramatică, impresia lăsată va fi puternică și vom auzi repede multe concluzii categorice, la cald. Dar discuția despre GOAT, oricum subiectivă până peste cap, nu va putea fi tranșată vreodată în mod satisfăcător. Iar dacă va fi, cea mai bună șansă pentru asta e când carierele celor trei se vor fi terminat definitiv. Altfel, vorba aia, câtă vreme sunt într-un turneu de Slam, toți trei au șanse să-l câștige. 

Meciul are o importanță specială pentru felul în care va fi reținută/discutată rivalitatea Fedal

FICȚIUNE. Probabil că, pe moment, vom avea niște concluzii interesante de tras, dar, per total, lucrurile sunt destul de clare între Rafa și Roger. Și-s puține impresii sau amintiri care se mai pot schimba sau înlocui, orice s-ar întâmpla azi. Cel mult, se pot întări. Dacă va câștiga Rafa, vom considera rezultatul normal și vom merge înainte. Dacă va câștiga Roger, ne vom minuna și-i vom trece rezultatul printre momentele cheie ale istoriei Fedal, dar tot vom merge înainte. În trei săptămâni avem Wimbledon.   

Istoria rivalității Federer – Nadal

Setul întâi e elementar.

ADEVĂR. Lui Federer îi va fi dificil probabil să revină dacă va pierde setul întâi, deci, ca outsider, are nevoie mai mare de primul set decât are nevoie Rafa. Plus: în 31 din 38 de meciuri dintre cei doi, câștigătorul primului set a câștigat și meciul.

Rafa rămâne favoritul indiscutabil. 

ADEVĂR. 91-2. 5-0.  

Funny Random Question: Vom vedea un underarm serve în timpul meciului?

FICȚIUNE, probabil 🙂 Interesant e că Federer a fost întrebat zilele astea dacă s-a gândit vreodată să servească din mână, Kyrgios-style. “Ba m-am gândit”, a răspuns prompt elvețianul. “Nu zic că aș face-o, dar e o lovitură perfect regulamentară. De ce nu. Nu o găsesc deloc nerespectuoasă”. Federer va trebui să fie foarte creativ ca să-l bată pe Rafa, iar de-a lungul carierei are o tradiție de a folosi lovituri neconvenționale. Dar cum ar fi să-l vedem servind din mână, într-un moment în care Rafa va aștepta returul mult din spatele terenului? 

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi