A fost ultima oară când l-am văzut pe Juan Martin Del Potro pe teren. Delpo ne câștigă încă o dată inimile la meciul revenirii și al despărțirii

Treizecizero | 9 februarie 2022

„Îmi voi aminti de acest moment pentru tot restul vieții. Mi-am îndeplinit tot ce am visat în tenis și asta mi-a adus dragostea oamenilor, care-i cel mai important trofeu. Acesta este ultimul meu meci. Sunt fericit că l-am jucat în fața oamenilor mei”. Unul dintre cei mai iubiți jucători de tenis și-a încheiat cariera, după multiple accidentări care l-au forțat să nu mai poată continua și riscă să-i afecteze și calitatea vieții.

Ar fi putut fi meciul revenirii. După 965 de zile de la ultima lui apariție pe teren, Juan Martin Del Potro a jucat din nou tenis în circuit. Adică o veste pe care întreaga comunitate a tenisului își dorea să o audă.

Din păcate, semnele indicau deja că va fi mai degrabă meciul despărțirii. Declarațiile făcute de Delpo înainte de turneul de la Buenos Aires, acolo unde și-a programat revenirea, au pregătit acest moment. Indiciile date de apariția sa pe teren au lăsat de înțeles că ne pregătim de inevitabil.

Explicabil, Juan Martin n-a putut fi competitiv în primul set, dar a dat tot ce a putut în setul al doilea, înainte de a pierde, 6-1, 6-3, cu Federico Delbonis, un compatriot.

Iar la final, într-un interviu care a conchis o seară atât de încărcată și de tristă, Delpo și-a confirmat intenția de retragere.

„Speram că acest moment nu va veni. Dar sănătatea mă aduce în situația de a lua o decizie. În acești ultimi doi ani și jumătate m-am chinuit tare mult. Și poate că nu am tăria pe care toată lumea crede că o am”, a spus el.

„Îmi voi aminti de acest moment pentru tot restul vieții. Mi-am îndeplinit tot ce am visat în tenis și asta mi-a adus dragostea oamenilor, care-i cel mai important trofeu. Acesta este ultimul meu meci. Sunt fericit că l-am jucat în fața oamenilor mei”.

Meciul s-a jucat în fața unor tribune înțesate, într-o atmosferă superbă, dar și încărcată de emoție, cu mai multe nume importante ale tenisului argentinian fiind prezente – printre ele, Gabriela Sabatini sau Guillermo Coria.

Delpo s-a bucurat de moment, a făcut ce a putut, ba i-am văzut și forehandul glorios în acțiune, iar în final a fost năpădit de emoții, plângând necontrolat spre finalul meciului.

După încheierea partidei, Del Potro și-a lăsat bandana pe fileu, un gest simbolic. „Azi am dat totul, până la ultimul punct. Ultimul meu meci a fost pe teren, și nu într-o conferință. Și asta mi-am dorit. Plănuisem să merg și la Rio (turneul săptămânii viitoare), dar acum vreau să dorm fără să mă mai doară piciorul. Și asta voi încerca să fac, începând de mâine”, a spus Juan.

„O fereastră” pentru o eventuală revenire miraculoasă

La conferința de presă a mai spus că nu va închide niciodată ușa definitiv unei potențiale reveniri miraculoase, dar că știe că prioritatea este să poată trăi fără dureri.

„Astăzi este final. De aici, trebuie să am grijă de genunchiul meu pentru restul vieții mele. Dar o să las o fereastră deschisă pentru că experiența trăită de azi e de neuitat. Dar dacă acesta a fost ultimul meu meci, plec fericit”.

„Visez să fiu fericit și să las acest coșmar în urmă. Tenisul e viața mea și job-ul meu, dar are un impact foarte mare asupra vieții mele de zi cu zi și asupra stării mele mintale. Vreau să pot face ce vreau eu cu corpul meu, nu ce se poate”, a adăugat el.

Sunt cuvintele unui om care s-a chinuit teribil în ultima parte a carierei sale, doar una din numeroasele sale bătălii cu accidentările. Sunt și cuvintele unui om împăcat, de acum, cu destinul lui. Un om care se poate, în sfârșit, odihni.

Dacă acesta chiar a fost ultimul său meci, Juan Martin Del Potro se desparte de tenis la 33 de ani, cu un palmares impresionant, dar și cu sentimentul greu de scuturat că nu și-a putut atinge potențialul maxim. Performanța carierei sale este titlul de la US Open din 2009, turneu în care i-a învins în semifinale pe Rafael Nadal și, în finală, pe Roger Federer, cel care câștigase de cinci ori turneul. Delpo a fost primul care i-a învins pe cei doi în același Slam și singurul câștigător de Grand Slam în afara Big 3 între 2005 și 2012. A mai jucat o finală la USO în 2018, a câștigat argintul și bronzul la două Jocuri Olimpice și a câștigat Cupa Davis. A ajuns pe locul 3 în lume și a câștigat 22 de titluri, dovedindu-se, în ziua lui, un jucător formidabil pe orice suprafață, dovadă că a jucat cel puțin sferturi la toate turneele de Grand Slam. Mai avea, cu siguranță, mult tenis în el, multe victorii de obținut.

Dar victoria lui cea mai importantă este, cu siguranță, impactul pe care l-a avut asupra fanilor și conexiunea specială cu aceștia, și cu întreaga lume a tenisului. Delpo e iubit de toată lumea, ceea ce e rar și prețios, iar asta i-a făcut mai ușoară lupta continuă cu accidentările care i-au marcat cariera.

https://twitter.com/jiastaburuagac/status/1491218742730457092?s=20&t=TG6xUW_LRfftHKWA1FtzhUHwEWyMVtuWD1B_fBDWRT4
https://twitter.com/treizecizero/status/1491219427731582977?s=20&t=TG6xUW_LRfftHKWA1FtzhUHwEWyMVtuWD1B_fBDWRT4
https://twitter.com/TennisTV/status/1491212590185431041?s=20&t=TG6xUW_LRfftHKWA1FtzhUHwEWyMVtuWD1B_fBDWRT4

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Wimbledon confirm that top seed Iga Swiatek will open play on Centre Court on Tuesday.

73.3 per cent voted for Simona Halep in the poll below but organisers noted that she withdrew from her semi-final in Bad Homburg today citing a neck injury. https://t.co/j62v08b0RI