A 70-a finală a carierei. Andy Murray își păstrează autoritatea în fața lui Nick Kyrgios, se califică în prima finală pe iarbă după 6 ani

Radu Marina | 11 iunie 2022

Rezultatul acesta îl duce pe Andy, clasat în prezent pe locul 68 mondial ATP, în prima lui finală pe iarbă din 2016 încoace, când triumfa la Wimbledon.

După un meci spectaculos și echilibrat timp de un set, care a inclus multe hot shot-uri, winnere absolut încântătoare de ambele părți, rachete aruncate și penalizări, Andy Murray a câștigat confruntarea cu Nick Kyrgios din semifinalele turneului de la Stuttgart (ATP 250). A fost 7-6, 6-2 pentru Murray, care obține a șasea victorie din cele șapte meciuri jucate cu Nick. 

Rezultatul acesta îl duce pe Andy, clasat în prezent pe locul 68 mondial ATP, în prima lui finală pe iarbă din 2016 încoace, când triumfa la Wimbledon. De asemenea, e a doua finală ATP a sezonului pentru britanic, după cea de la Sydney. În total, Murray ajunge la 70 de finale în carieră. 

Retras la Madrid înaintea meciului cu Novak Djokovic, Andy Murray a luat decizia să nu mai joace niciun turneu pe zgură pentru a se concentra și reface pentru sezonul de iarbă. S-a reîntors în circuit în urmă cu două săptămâni, când a luat parte la challenger-ul de la Surbiton, unde s-a oprit în semifinale. Iar acum, după un traseu în care a trecut de Christopher O’Connell, Alexander Bublik, Stefanos Tsitsipas (prima lui victorie vs. Top 5 din 2016 încoace) și Nick Kyrgios, Andy se întoarce într-o finală pe iarbă – a 10-a pe această suprafață. 

Partida cu Kyrgios era așteptă de mulți, probabil mai puțin de australian, care a declarat în multe rânduri că nu îi place să joace cu Murray și îl consideră cel mai incomod adversar. Și nu doar Kyrgios o spune; cifrele reflectă același lucru: în șapte meciuri cu Murray, Kyrgios a câștigat doar trei seturi. Iar confruntarea lor de a azi n-a fost deloc diferită de ceea ce a obișnuit acest match-up: o victorie relativ scurtă pentru Murray, spectacol pe alocuri, puțină dramă creată de Kyrgios, care a primit în setul doi penalizare un punct, apoi un game și a solicitat intervenția supervisorului turneului – care n-a schimbat nimic – și aceeași senzația generală că Murray are cheia pentru Kyrgios și știe ce butoane să apese pentru a-i deregla jocul. 

Primul set a fost echilibrat; britanicul s-a jucat cu focul în multe game-uri, revenind de la 0-40 sau 15-40. O eroare i-ar fi fost fatală – cel puțin pentru primul set – în condițiile în care Kyrgios a pierdut doar patru puncte cu primul serviciu. De fiecare dată însă Murray a întors soarta game-urilor cu aceeași răbdare copleșitoare pentru adversar, variind, speculând lovituri și momente. 

Punctul cu care Murray a câștigat setul a reflectat aproape în totalitate acest match-up nu tocmai la îndemâna australianului: Andy s-a folosit de tot terenul pentru a-l obliga pe adversar să lovească incomod, a alternat efectele, a trecut de la lovituri plate și grele la slice-uri joase și greu de gestionat. L-a debusolat pe Kyrgios cu multitudinea de soluții și variație până când australianul și-a pierdut răbdarea, a vrut să accelereze puternic dar rezultatul a fost un forehand brutal, oprit în fileu. 

Kyrgios n-a reușit însă să treacă peste pierderea primul set, dar mai ales peste toate șansele ratate la 3-3, la 4-3 și în tiebreak, când a condus, de asemenea, cu 4-3. Și-a pierdut răbdarea, calmul, a trântit racheta, s-a luat la ceartă cu publicul, cu arbitrul, a fost penalizat în trei rânduri, a pierdut un game și odată cu acea penalizare tot jocul lui a căzut complet, lăsându-l pe Murray să facă și să desfacă. 

Pentru primul lui titlu ATP din octombrie 2019 – și totodată pentru apropierea de Top 30 – Andy Murray va avea în finală, o misiune dificilă. Îl va întâlni pe Matteo Berrettini, un expert pe această suprafață, care tocmai s-a calificat în a patra lui finală pe iarbă. 

Berrettini se califică în finală la Stuttgart la chiar primul lui turneu de la revenirea în circuit, după o pauză de aproape cinci luni, perioadă în care a suferit o intervenție chirurgicală. Berrettini și Murray s-au mai întâlnit de două ori până acum, scorul întâlnirilor directe fiind 1-1, cu ultimul meci câștigat de italian, pe iarba de la Queens, în 2019. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi