19! Roger Federer recucerește Wimbledonul, adaugă și mai mult la legendă!

Camelia Butuligă | 16 iulie 2017

Roger Federer reușește primul titlu la Wimbledon din 2012 încoace și al doilea titlu de Slam în acest an. Ultima oară când elvețianul reușise să câștige două Slamuri într-un an se întâmpla în 2009 (Roland Garros și Wimbledon). Federer se desprinde astfel de Pete Sampras, ajungând acum la opt titluri la Wimbledon, din 11 finale jucate la turneul londonez (cele mai multe jucate de un jucător la orice Slam).

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Roger Federer îl învinge pe Marin Cilic, 6-3, 6-1, 6-4, reușește primul titlu la Wimbledon din 2012 încoace și al doilea titlu de Slam în acest an.

Ultima oară când elvețianul reușise să câștige două Slamuri într-un an se întâmpla în 2009 (Roland Garros și Wimbledon).

Ei bine, am avut o finală masculină competitivă timp de patru gameuri: până la 2-2 s-a jucat strâns și, deși nu s-a făcut niciun break, trei din cele patru gameuri s-a dus până la egalitate. La 2-1, Cilic a avut chiar o șansă de break pe un serviciu doi al lui Federer, dar a acesta a forțat greșeala croatului cu un body serve inteligent. Federer începuse să strige în germană, finala se anunța promițătoare.

Și apoi, s-a întâmplat gameul următor: la 0-15, Cilic aleargă spre fileu către o scurtă în cros pe rever, răspunde foarte bine cu o contra scurtă în cros și mai acut, dar când vrea să pună frână piciorul îi fuge de sub el și cade. Între timp, dincolo de fileu, Federer este depășit de minge, dar parcă l-a oprit vreodată chestia asta pe Roger: o ajunge și o pune peste fileu cu un rever scurt din încheietură. Un punct mai emblematic pentru restul meciului nu există: de acolo, Marin s-a dezintegrat, iar Federer a început să zboare.

 

https://twitter.com/doublefault28/status/886579023173873666

Setul 1 a trecut într-o clipă, încheiat cu încă un break al lui Federer. Dezgustat, Marin lovește scaunul cu racheta. Degeaba. Setul doi continuă în aceeași notă, cu un break al lui Federer pentru 2-0. La următorul schimb de teren, croatul cheamă trainerul și în timp ce vorbește cu acesta, îl apucă plânsul. Urmează câteva momente de derută, și în tribune, și online: e accidentat Cilic? Poate de la căzătură? Sau suntem martorii unui moment Lisicki? Nu urmează time-out medical: pauza ia sfârșit, meciul se reia și Marin își ține serviciul. Părăsit definitiv de jocul din spatele terenului, Cilic începe să urce la fileu: o idee deloc rea în teorie, dar care avea nevoie de procentaj mai bun pe primul serviciu și o stare sufletească mai stabilă ca să funcționeze. Federer pune și el sare pe rană, pasându-l neimpresionat: încă un break la 4-1 și setul doi este în geanta Nike după o oră de joc.

Între setul doi și trei Cilic ia până la urmă un MTO, în care este tratat la talpa piciorului stâng pentru o bășică la care era deja bandajat. Setul trei începe mai competitiv: croatul apără un breakpoint la 1-1 și apoi se apropie până la egalitate pe serviciul lui Federer. A fost ultima zvâcnire. Federer a făcut breakul decisiv la 3-3 și a încheiat setul cu 6-4.

Croatul a explicat la conferința de presă că a avut o bășică foarte dureroasă încă din semifinala cu Sam Querrey. Le-a mulțumit fizioterapeuților și doctorului turneului, care au fost alături de el aproape nonstop și  au încercat să-l ajute cât s-a putut în ultimele 30 de ore. ”De fiecare dată când trebuia să schimb direcția, sau să am o reacție rapidă pe teren, simțeam durere. Evident că este dificil emoțional, mai ales când știu cât am muncit în ultimele luni pentru a ajunge aici. De asemenea, îmi pare rău pentru echipa mea. A fost pur și simplu ghinion. Mi-a fost foarte greu să mă împac cu ideea că nu pot da maximul într-un astfel  de meci. Mi-a fost greu și să servesc și să mă concentrez la tactică, nu puteam nici să mă așez bine la mingi și greșeam mai mult decât de obicei. (O bășică) e un lucru atât de mic dar care poate să conteze foarte mult.”

Întrebat dacă a știut înainte de meci că situația e complicată sau a realizat pe măsură ce meciul se desfășura, Marin a răspuns că știa dinaintea meciului: ”Chiar am încercat cu anestezie locală, dar nu a funcționat decât parțial, pentru că pielea este foarte tare acolo. La încălzire am încercat să testez piciorul, dar eram prea lent în reacții. Știam că o să fie greu, dar am încercat. Am simțit imediat după semifinală că ceva e în neregulă. Am încercat să scoatem fluidul de sub piele peste noapte, dar ieri dimineață situația se înrăutățise. Nu am spus nimănui, am încercat să ținem în echipă, sperând că se va ameliora.”

Croatul a confirmat că schimbarea tacticii din timpul meciului a fost determinată tot de factorul picior: ”Am început să urc mai des la fileu pentru a evita deplasarea laterală în spatele terenului. Dar serviciu-voleu nu este o tactică foarte naturală pentru mine”.

Cilic va încerca totuși să se concentreze pe faptul că a jucat cel mai bun tenis din cariera sa la acest turneu: ”Este cel mai bun nivel pe care l-am atins pe iarbă în cariera mea și voi încerca să iau acest sentiment cu mine în restul sezonului. Înfrângerea de azi a fost devastatoare, dar știu că nivelul meu poate să meargă chiar mai sus.”

Croatul și-a cerut scuze că nu l-a felicitat pe Federer pe teren și i-a dat credit pentru o victorie meritată la conferință. Întrebat ce-l impresionează cel mai mult la el, Marin a răspuns: ”Capacitatea sa de a se îmbunătăți, chiar după atâția ani în circuit. Felul cum a ajuns în această finală, fără să piardă set, după ce câștigase titlul la Halle. Este un adevărat gentleman și ambasador al acestui sport.”

Pentru Federer este continuarea unui an senzațional, de nesperat în urmă cu 12 luni, când anunța că nu va mai juca în restul sezonului 2016 pentru a-și reface genunchiul. Roger a revenit în circuit câștigând titlul la Australian Open, într-o finală cu marele său rival Rafael Nadal, apoi a plusat cu titlurile de la Indian Wells și de la Miami. Ulterior, a decis să sară peste întregul sezon de zgură, explicând în timpul Wimbledon că avusese planuri să joace Madrid și RG, dar le-a anulat în ultimul moment. Decizia sa, privită circumspect de unii specialiști, a fost validată la startul sezonului de iarbă; în ciuda unei eliminări la Stuttgart, el n-a mai pierdut set la Halle și Wimbledon.

Elvețianul, care ocupa locul 17 la începutul anului, revine pe locul 3 în urma titlului de la Wimbledon și-și îmbunătățește șansele de a reveni pe primul loc în lume în cursul sau la finalul acestui sezon. Se va duela pentru asta cu Rafa Nadal, cel care câștigase, la rândul său, French Open cu același grad de autoritate.

 

https://twitter.com/SportsCenter/status/886603717511958532


https://twitter.com/darren_cahill/status/886605391240470528

https://twitter.com/bbctennis/status/886605043226468352

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi