10 pe zi: râsete cu Djokovic și o conferință ciudată. Totul despre ziua a 2-a la Roland Garros

Adrian Țoca | 26 mai 2014

10 pe zi va fi o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

Roland Garros este oferit de

10 pe zi va fi o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

 

1. Djokovic și copilul de mingi

Probabil, faza zilei. Discuția dintre Nole și norocosul ball boy cu care a stat la taclale într-o pauză de ploaie a făcut turul Internetului rapid și va intra, probabil, în colecția de amintiri frumoase a acestui Roland Garros. 

2. Djokovic și ziaristul

Dar n-a fost singurul moment amuzant care l-a avut pe sârb în prim-plan. La conferință, după câteva întrebări cât se poate de serioase, Nole a fost înghesuit de un venerabil și foarte hâtru jurnalist italian, Gianni Clerici, care l-a întrebat, nici mai mult, nici mai puțin, dacă, asemenea sârbului, va deveni și el un ziarist mai bun în cazul în care va renunța la gluten. Novak s-a tăvălit de râs, la propriu, iar în hazul general a început o discuție foarte simpatică între cei doi: „Care era întrebarea, dacă poți deveni un jurnalist mai bun renunțând la gluten?”, „Sper, că e cam ultima mea șansă!” (râsete în cascadă), „Dar cred că deja ești un jurnalist bun, ai scris istorie în meseria ta”. „Da, dar nu e suficient pentru Premiul Nobel”, „A, ăsta e țelul tău? Te susțin. Sunt sigur că glutenul e un obstacol major în calea ta. Schimbă-ți dieta, să știi că pizza fără gluten e foarte bună. Deși… în sudul Italiei…”, „Ar trebui să-mi concediez bucătarul atunci”, „Îmi cam închipui cine e bucătarul tău, salutări soției”. Concluzia a tras-o un alt jurnalist: „E imposibil să vin cu o întrebare mai bună decât asta”. 

3. Mahut și ziaristul

Și stați, că mai am. Colecția de 10 de azi riscă să se transforme într-un șir de Djokovicisme și perle cu ziariști. Dar asta merită povestită. Un alt jurnalist vechi a căzut victimă unei situații, altminteri, cât se poate de plauzibilă. Deși nu văzuse meciul, omul a venit la conferința lui Nicolas Mahut de după meciul pierdut de acesta cu M.Kukushkin. Ocazie cu care s-a petrecut următorul dialog.

Acum, în apărarea ziaristului cu pricina, trebuie spus că e aproape imposibil să ții pasul cu tot ce se întâmplă în primele zile ale unui turneu de Grand Slam. Știrile abundă, storyline-urile se schimbă de la un minut la altul, conferințele de presă se bat cap în cap cu diverse meciuri, iar într-o zi atât de aglomerată precum cea de azi, riști să îți scape lucruri. De înțeles, pe de altă parte, reacția frustrată a lui Mahut, reacția omului care poate ar avea ceva de spus, ajunge rar la conferințe de presă atât de aglomerate, iar când o face, cei din fața lui nu știu nici măcar dacă a câștigat sau nu. Drept reacție, Mahut a refuzat să mai ia întrebări în engleză.

Între timp a apărut și înregistrarea dialogului, o găsiți aici. Expresia feței lui Nicolas e tristă și amuzantă în același timp.

Și apropo, astfel de episoade se întâmplă mai des decât ați crede, ocazie cu care strângem material pentru articolele în care colecționăm răspunsuri haioase de la conferințe. Anul trecut, la Wimbledon, un alt ziarist l-a întrebat pe Janowicz, proaspăt calificat în semifinale, ce părere are despre semifinala Del Potro – Djokovic. Numai că ziaristul în sine se afla la conferința lui… Kubot. Uite un alt exemplu de conferință faimoasă, a lui Marcelo Rios, în 1999

 4. Thiem are 35 la sută șanse cu Nadal

Ok, să trecem la lucruri mai serioase. Sau poate că nu. Jurgen Melzer a fost atât de impresionat de jocul lui Dominic Thiem azi (3-0 cu Mathieu), încât s-a aruncat într-o predicție curajoasă pe Twitter. „Cred că Dominic are o șansă cu Rafa”. Până aici, nimic în neregulă. „Aș da 35 de procente versus 65. Voi ce credeți?”, a scris Melzer, care l-a eliminat pe fosta speranță David Goffin, de nerecunoscut după turul 4 de acum doi ani. Chiar așa: voi ce credeți, nebunie sau predicția turneului?

Alți câștigători ai zilei a 2-a: Sharapova, Cornet, Cibulkova, Kvitova, Stosur, Lisicki, Petkovic, Goerges, Pennetta și Simon, Melzer, Gulbis, L.Mayer, Bellucci, Robredo, Fognini, Paire, Vesely, Young, Cilic. 

 

5.  Davydenko s-ar putea retrage

Vești proaste din tabăra unui fost semifinalist la Roland Garros. Timpul nu-l iartă pe rus, eliminat azi de Robin Haase. Fostul număr 3 mondial va ieși din Top 100 după acest turneu și spune că meciul acesta ar putea fi foarte bine ultimul al carierei. „Trebuie să văd dacă mai continui după Paris sau nu. Cu siguranță nu voi juca Wimbledon, n-am niciun interes să merg acolo, sar complet peste partea cu iarbă (n.a. Davydenko nu suportă iarba și evită deja de câțiva ani să joace turnee pe iarbă)”. Nikolay, care n-a mai câștigat un turneu de trei ani și are doar șase victorii anul acesta, spune că nu mai poate alerga ca pe timpuri și că după operația din 2010, la încheietură, nu s-a mai simțit niciodată la potențial complet. „De aia nu mă antrenez cum ar trebui. Dacă aș trage foarte tare la antrenamente, n-aș mai putea să joc turnee. Și tot așa. De ce nu m-am retras deja? Nu știu, poate datorită fratelui meu. El mă împinge mereu de la spate să trag de mine, să caut mereu soluții, să încerc aia, aialaltă”. Un lucru e sigur: Davy nu are de gând să joace Challengers și calificări: „Mi-am zis mereu că n-o s-o mai iau de la capăt, orice ar fi. De aceea trebuie să mă decid, pentru că dacă merg mai departe, trebuie să mă antrenez, ori eu nu mai vreau să mă antrenez. Și dacă nu mă antrenez, pierd. Și n-are rost să mă duc la turnee și să iau wildcard-uri doar ca să mă distrez, e aberant. Am întrebat mai mulți foști jucători și toți mi-au spus că s-au simțit excelent când au decis să se retragă. Când mă voi retrage, eu nu voi rămâne în tenis. Nu mă veți vedea pe la turnee ulterior. Posibil să uit de tot ce-i tenisul într-un an sau doi. Când nu joc eu, nici nu urmăresc scorurile, nu prea mă interesează. Deci pentru mine va începe o cu totul altă viață”, spune rusul, autor a 4 semifinale de Grand Slam de-a lungul carierei.

6. Cine profită de eliminarea lui Wawrinka?

„Trebuie să pun la loc piesele de puzzle”, a spus Wawrinka, după eliminarea dezolantă suferită cu G. Garcia-Lopez. Care eliminare eliberează o parte de tablou pentru un posibil semifinalist neașteptat. Cine va fi? Va reuși Andy Murray să confirme meciul bun cu Nadal și să revină în semifinalele Roland Garros, după ce anul trecut n-a jucat deloc la Paris? Alte variante competente: Monfils și Gasquet (dar cei doi au mari dubii în ce privește condiția fizică), Fognini sau Verdasco, deși asupra celor doi planează mereu riscul de a o face lată când ți-e lumea mai dragă. Oricum, dacă Rafa va trece, cum e de așteptat, de partea lui de tablou, drumul către finală arată și mai abordabil azi decât arăta ieri.

Și încă un fact vizavi de Stan: eșecul de azi a fost al patrulea suferit în 2014 contra unui jucător cu rever cu o mână, după Golubev, Thiem și Haas. Iar o altă tradiție dubioasă rămâne în picioare: în ultimii ani, niciunul dintre marii campioni pe care i-a avut tenisul n-au reușit dubla Australian Open – Roland Garros. Ultimul care a reușit dubla asta a fost Jim Courier.

7. Colecția de puncte a zilei

8. Vremea

Inevitabilul subiect zilnic, cel puțin până când Parisul va ieși de sub norii care dau dureri de cap organizatorilor. Azi a fost nevoie de o pauză rezonabilă și de amânarea ultimelor meciuri programate pe mai multe terenuri, printre care și cel al Soranei Cîrstea. Prognoza pentru marți este așa și așa. O maximă de 18 grade și până la 40 la sută șanse de ploaie, cu cele mai mari șanse  ca asta să se întâmple după ora 17:00, ora României.

 

9. Simona și Victor pe Chatrier: e bine să-ți placă tenisul în România zilele astea

Programul de mâine e foarte interesant, dar pentru noi este de-a dreptul senzațional. Avem nu unul, ci doi români în sesiunea de pe Phillipe Chatrier, lucru care nu se întâmplă pe fiecare zi. Pentru Simona e cu atât mai onorant, cu cât ea primește arena principală în calitate de cap de serie, cu alte cuvinte ea e printre capetele de afiș ale zilei pe Chatrier. Despre programul Simonei am scris pe larg aici. Victor Hănescu va încheia ziua pe aceeași arenă, dându-i replica lui Gael Monfils. Victor l-a mai bătut de două ori pe Monf în trecut, în ambele dăți pe zgură, și va fi interesant de urmărit ce va obține dintr-un meci în care francezul intră cu bagajul problemelor la glezne pe care le-a acuzat în ultimele săptămâni. Nu-i mai puțin adevărat că Gael se transformă în alt om atunci când joacă pe cele mai importante două arene din Franța, așa că ar trebui să ne așteptăm la un meci pasionant. 

10. Sorana caută să oprească seria neagră

Ținută în șah de ploaie azi, Sori a fost mutată pe terenul 8, de la aceeași oră cu Simona Halep, ora 12:00, ora României. Sorana o întâlnește pentru prima dată pe Aleksandra Wozniack, iar Darren Cahill a spus că Sori „a muncit foarte mult și foarte bine înainte de RG. E pregătită de un meci greu”. Sorana a pierdut ultimele șapte meciuri oficiale din circuit. 

Tot de la ora 12:00 joacă și Alexandra Cadanțu, pe terenul 14, contra puternicei olandeze Kiki Bertens. De asemenea, mâine debutează la dublu Horia Tecău, el și Rojer întâlnindu-i pe Paire/Mannarino.

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei vă este oferită de 2 Parale.


 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi