10 pe zi: Primul sfert de Slam pentru Mergea la dublu. Djokovic, imperial, Sharapova evită surpriza

Adrian Țoca | 2 iunie 2014

Astăzi e ziua celui mai greu meci de până acum pentru Simona Halep. După două meciuri pe terenurile 1 și 2, ea revine astăzi pe Philippe Chatrier, unde este programată în meciul al treilea al zilei.

Roland Garros este oferit de

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei

vă este oferită de 2 Parale.


 

10 pe zi este o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

 

1. Programul de mâine 5. Simona și românii la dublu

Începe săptămâna a doua la Roland Garros și ce sentiment plăcut este să avem atâția români pe terenurile de la Paris, încă în turneu, încă în stresul competiției. Astăzi e ziua celui mai greu meci de până acum pentru Simona Halep. După două meciuri pe terenurile 1 și 2, ea revine astăzi pe Philippe Chatrier, unde este programată în meciul al treilea al zilei. Halep – Stephens va începe după ce se vor fi terminat Bertens – Petkovic și Nadal – Lajovic. Cu aproximație, probabil undeva după ora 16:00, ora României. O victorie ar duce-o pe Simona în al doilea sfert de finală consecutiv la un turneu de Slam.

Tot astăzi, Irina Begu și Karin Knapp joacă în turul 3 la dublu, cu Muguruza/Suarez Navarro. O șansă bună pentru Irina și partenera ei, mai cu seamă că jucătoarele iberice sunt în continuare în turneu la simplu. Iar Florin Mergea și Marin Draganja vor căuta marea lovitură, calificarea în semifinale, împotriva perechii Nestor / Zimonjic.

Sunt programați și mai mulți juniori români, atât la simplu, cât și la dublu. Programul complet e AICI.

 

2. Patrick McEnroe și Darren Cahill, despre Simona – Sloane


3. Execuția lui Djokovic

Anul trecut, Tsonga s-a plâns că semifinala lui cu Ferrer a început cu stadionul trei sferturi gol, întrucât publicul, epuizat de ce trăise la semifinala Nadal – Djokovic, ieșise să respire puțin. Așa că, lipsit de o atmosferă care să-l ajute, Tsonga a spus că a jucat neinspirat cu Ferru, ratând șansa unei finale istorice. Anul acesta, situația s-a repetat oarecum. Tsonga și Djokovic au intrat pe teren la puține minute după meciul prelungit dintre Federer și Gulbis, și încă o dată fanii au părăsit în bună măsură tribunele. Dar la cum au mers lucrurile pe teren, pe Tsonga nu l-ar fi putut salva niciun Chatrier de trei ori mai mare și, eventual, încins ca un cazan. În doar 18 minute, cam cât le-a luat celor ieșiți la aer să stea la o coadă, era deja 5-0. Djokovic a fost in killer mode, iar că replica lui Tsonga a fost palidă este doar un fel reținut de a prezenta lucrurile. Novak a încheiat meciul în numai o oră și 30 de minute, transformând ceea ce ar fi trebuit să fie un test solicitant într-o sesiune de antrenament cu public.

Novak îl va reîntâlni acum pe specialistul pe zgură Milos Raonic, al cărui sezon de zgură arată tot mai bine: după semifinala de la Roma în care a fost foarte aproape să-l bată chiar pe Djokovic, canadianul confirmă acum cu primul sfert la Paris.

4. Murray a câștigat maratonul cu Kohlschreiber

 Andy Murray a recunoscut că n-a prea dormit bine noaptea trecută, cu gândul la meciul cu Kohlschreiber, al cărui scor a rămas înghețat la 7-7, după ce întunericul n-a mai permis ca jocul să continue sâmbătă seara. Murray, care a avut 3-0 și 4-2 în setul patru, poate fi furios pe de o parte, pentru că n-a închis meciul la timp, dar și fericit pe de altă parte, pentru că la momentul întreruperii, acuza din plin efectul crampelor. Când meciul s-a reluat duminică, nivelul a fost unul foarte înalt, cu multe puncte foarte spectaculoase și cu situații dificile, din punct de vedere al scorului, pentru ambii jucători. Până la urmă Murray a închis setul cu 12-10, câștigând ceea ce a fost primul său meci de cinci seturi după operație. “Nu e deloc ușor să reiei un meci oprit la un scor atât de complicat, când știi că la reluare orice punct are o importanță capitală”, a spus Andy, care a făcut două sesiuni de antrenament de dimineață, una dintre ele până cu câteva minute înainte de meci, tocmai ca să fie pregătit de un start cât mai bun.

Murray îl va întâlni acum pe Verdasco, spaniolul eliminându-l pe Gasquet în trei seturi, într-o altă partidă suspendată peste noapte. Andy îl conduce cu 9-1 pe Fernando în meciurile directe, ultimul fiind acea răsturnare spectaculoasă de la Wimbledon 2013, când Murray a revenit de la 0-2 la seturi.  

Tot în programul de luni: Monfils – Garcia Lopez, o șansă enormă pentru Gael să ajungă din nou într-o fază avansată la unul din rarele turnee la care apucăm să îi vedem întregul arsenal, inclusiv părțile rele, la lucru.

5. Primul sfert de Slam pentru Muguruza 

Garbine Muguruza – Maria Sharapova și Carla Suarez Navarro – Eugenie Bouchard sunt primele două sferturi la fete. Avem de toate pe această parte de tablou: un nume mare, două reprezentante ale noului val și o jucătoare care își vede de treabă și care poate pune probleme oricui, și nu doar pe zgură. Garbine Muguruza s-a dovedit o încercare prea solicitantă pentru surpriza Pauline Parmentier. Întrebarea este acum dacă va putea să repete cu Sharapova ceea ce a reușit cu Serena. La rândul lor, Suarez Navarro și Bouchard și-au câștigat lejer meciurile cu Tomljanovic și Kerber.

Tabloul sferturilor se va completa azi. Pe lângă Simona – Stephens se mai joacă Safarova – Kuznetsova, Jankovic – Errani și Petkovic – Bertens.   

6. La două game-uri de eliminare, Masha răspunde cu nouă game-uri la rând 

Într-un meci foarte intens și foarte bun în primele două seturi, Sharapova a avut probleme mari cu Sam Stosur, trebuind să revină de la 0-1 și 3-4 în setul doi. Australianca și-a folosit foarte bine serviciul ca să-și pregătească punctele, dar și slice-ul, în mod particular mai eficient în condițiile unei seri răcoroase la Paris. La două game-uri de victorie, pe Sam au prins-o din urmă emoțiile și a început să greșească exact aceleași puncte pe care le transformase în puncte până ceva mai devreme. Asta e una dintre situațiile în care head-to-head-ul (covârșitor în favoarea rusoaicei) își joacă rolul lui. Sharapova a răspuns cu o serie de nouă game-uri consecutive, înlăturând astfel noțiunea unei alte surprize pe tabloul feminin. 

7. Rafa vs Lajovic, pentru a 32-a victorie consecutivă la Paris

Cât de serioasă e problema lui Nadal cu spatele? Rafa a admis-o (era și greu să nu o facă, s-a văzut destul de clar că era afectat la serviciu în meciul cu Mayer), dar a refuzat să discute prea mult, ocolind toate întrebările pe tema asta. Deocamdată, din tot traseul lui Nadal la Paris de până acum, durerile la spate reprezintă cel mai periculos adversar.

Victoria cu Mayer a fost a 31-a consecutivă la Paris pentru Rafa. Ultima oară când a adunat 31 de victorii la rând, l-a întâlnit pe Soderling. Nadal joacă azi cu Lajovic în turul 4 și, cu toate că acesta din urmă a fost consiliat zdravăn de către însuși Djokovic, e greu de crezut că ar putea repeta isprava lui Soderling. Dacă socotelile hârtiei se vor respecta, în sferturi vom avea reeditarea finalei de anul trecut, Rafa – David Ferrer.


8. Alte câteva din delicatesele de la conferința lui Ernie de după meciul cu Federer

– “Federer o fi Federer, dar e om, face greșeli. Când meciul e tensionat, și el poate fi încordat. Îmi amintesc de forehandul pe care l-a ratat în break-ul din setul 5, probabil că l-ar fi făcut în 7 cazuri din 10. Nu-i nimic, restul jucătorilor îl fac în 2 cazuri din 10. Se mai întâmplă greșeli.

– “Pentru mine, felul în care Federer lovește forehandul e ceva incredibil. Mișcarea încheieturii… e ceva special”

– “Îmi văd reverul drept una dintre cele mai bune lovituri din circuit”

– “Știu cum reacționează publicul din Paris. E un public dur, pretențios. Dar eu am nevoie de astfel de public, mi-au făcut un bine. Am încercat să nu arăt prea multă emoție, să nu le dau motive de fluierat și am reușit, exceptând o rachetă ruptă, dar una nu înseamnă nimic pentru mine (râzând). Eu trebuie să rup câte o rachetă pe fiecare teren din lume, dacă n-aș fi făcut-o, ar fi fost lipsă de respect pentru terenul central de la Paris și nu-mi permit asta”

– “Eu am nevoie să spun ce gândesc, nu pot să spun lucruri pe care nu le simt. Pentru mine adevărul e cel mai simplu lucru din lume. Când minți, trebuie să ții minte ce ai mințit, apoi pici dintr-o minciună în alta și tot așa. Așa că pentru mine foarte ușor să vorbesc ce cred și să-mi asum consecințele”.

9. Câteva cifre:

– Tsonga va ieși din Top 16 după Roland Garros

– O singură jucătoare le-a bătut pe Serena și pe Sharapova în același turneu: Elena Dementieva, în 2009, la Toronto. Garbine Muguruza ar putea fi a doua

– Federer nu mai pierduse niciodată un meci de cinci seturi la Paris, câștigându-le pe precedentele 6. 

– Bilanțuri în meciuri de cinci seturi: Federer 22-18, Nadal 16-5, Djokovic 20-8.

– Djokovic are un record de 21-3 în fața jucătorilor rămași pe partea lui de tablou

10. Cum se vede RG din boxa comentatorilor


Iar AICI sunt cele mai bune puncte ale primei săptămâni la Roland Garros.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi