10 pe zi: Lacrimile Monicăi. "Am pierdut de patru ori de la minge de meci". Plus, cum joacă Torro Flor

Adrian Țoca | 30 mai 2014

Mai avem patru români în turneul de dublu: Tecău, Niculescu, Begu și Mergea.

Roland Garros este oferit de

10 pe zi este o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

1. Monica, în lacrimi după al patrulea meci pierdut de la match point 

Monica Niculescu trebuie că este cea mai drăguță ființă de pe planeta Tenis, sau dacă n-o fi prima, tot e prin Top 3. Mereu amabilă, mereu zâmbitoare, mereu energică și cu poftă de viață. Ei, când Monica Niculescu răspunde la prima întrebare a conferinței de presă cu un “Da. Altceva?” care face privirile de gheață ale Sharapovei să semene cu niște alintături pufoase, îți dai seama că lucrurile au mers teribil de greșit, dar absolut teribil de greșit pentru ea azi. Unde “teribil de greșit” se traduce cu al patrulea meci pierdut de la minge de meci pe anul acesta. Vorba unui jurnalist de la NY Times care a avut curiozitatea să plonjeze în conferința Monicăi, alții n-au parte de așa ceva într-o carieră întreagă. Și nu-i deloc amuzant.

Minute mai târziu, răceala Monicăi s-a prefăcut în lacrimi, și la fel ca zilele trecute, când le-am văzut pe Vekic și pe Vesnina cu ochii indundați, pe lângă că îți vine să lași naiba întrebările, simți nevoia să o iei în brațe și să-i spui că o să fie iar bine.

Monica a pierdut cu Ormaechea de la minge de meci; a avut 6-2, 5-3, dar a ratat un tur trei istoric pentru ea la Paris, de care n-a fost niciodată mai aproape ca acum. Tocmai pentru că relația ei cu zgura e atât de rece, tocmai de aia pentru Moni ar fi fost un rezultat atât de important, pe care și l-a dorit mai mult decât am înțelege noi. La minute după ce a pierdut, s-a întors pe teren pentru dublu, și nici ea nu știe cum a scos-o la capăt. S-au calificat, ea și Koukalova, mai departe, dar asta nu i-a îndulcit amarul. Monica e jucătoare de Top 10 la dublu, calificarea la WTA Finals e ceva tangibil, dar pentru ea simplul contează mai mult. Ore mai târziu, încă fără să fi apucat să facă masaj sau refacere, acuzând și ceva dureri, Monica plângea într-o sală micuță, cu gândul la blestemata aia de minge de meci. Dacă s-ar fi terminat meciul cu o seară înainte, când ploaia l-a oprit la 6-2, 2-0 pentru ea? Dacă, dacă… “N-am bătut-o acum, poate că n-aș fi bătut-o nici pe ploaie. Nici nu vreau să mă gândesc, că o iau razna. Asta e. Măcar am trecut un tur anul ăsta. Nu îmi place zgura”, repetă Monica. “Am trecut la dublu”, continuă cu o grimasă care îți spune tot ce trebuie să știi despre raportul de interes dintre cele două probe. “Dacă mă simt bine mâine… vedem”. “Oricum… zgura… repet… nu-mi place. Dar… păcat”. Într-un final, găsește forță de un zâmbet, printre suspine. “Cum am câștigat la dublu nu știu, dar asta demonstrează cât de tare sunt”. Asta e Monica, de fapt. Vede mereu partea plină a paharului.

Data viitoare, Monica. Și hugs!

2. Patru români continuă la dublu

Pe lângă Monica, mai sunt în turneu Irina Begu (cu Knapp) și Florin Mergea (cu Draganja), ambii în turul doi, plus Horia Tecău, care e deja în turul 3, alături de olandezul Rojer. După două meciuri accesibile, câștigate confortabil, pentru Horia urmează un examen mult mai dificil. În optimi, adversari le vor fi Nestor și Zimonjic, favoriții trei.

3. Ce știm despre cum joacă Torro Flor

Avem două românce în turul trei, așa că ne preocupă pe toți detalii despre adversarele lor. Pe Jankovic o știm cu toții: a fost numărul 1 în lume, îi place să se uite în ceruri când ceva nu merge și să vorbească tot timpul pe teren, și, în linii mari, e o inegalabilă drama queen. Dar cine e Maria Teresa Torro Flor? Păi, cel mai bine aflăm direct din arhiva noastră. Am căutat textul de la finala BCR Open din 2012, pe care a câștigat-o (venind tocmai din calificări) contra altei revelații a turneului, nimeni alta decât Garbine Muguruza (ce diferență înseamnă doi ani în tenis!). “Torro-Flor are o dreaptă pe care Juan Carlos Ferrero (la a cărui academie se antrenează) a descris-o ca fiind “de ATP”. Poate să facă punct cu ea din orice poziţie, indiferent cât de în spate se află. Pe de altă parte, reverul este mai vulnerabil, mai ales dacă e forţată să-l lovească din alergare”. Cum s-o bați? “Trebuie s-o mişti, să te fereşti de dreapta ei ca de ciumă, să te propteşti bine pe călcâie pe linia de fund, să iei mingea repede şi să nu dai două lovituri la fel. Pe lângă asta, trebui să fii prezentă psihic tot timpul, ceea ce e foarte greu când eşti asediată non-stop cu lovituri-torpilă. Grea misiune pentru oricine”. Știe cineva vreo româncă echipată cu un joc foarte potrivit pentru jobul ăsta? Că noi știm una.

4. Nando, revenirea zilei

Una din părțile proaste ale primelor zile dintr-un Slam trăit la fața locului e că este absolut imposibil să te împarți în așa fel încât să prinzi toate meciurile thriller. Oricât de bine te-ai împărți, oricâtă intuiție ai avea în ce privește potențialul de dramă al jocurilor, tot pierzi lucruri. Asta dacă nu alegi să stai cu ochii zgâiți în peretele de monitoare din Centrul de Presă, ceea ce nu-i fun, mai mult de 15-20 de secunde.

Unul dintre meciurile pe care le-am ratat complet și mi-aș fi dorit să le văd a fost cel dintre Fernando Verdasco și Pablo Cuevas. Uruguayanul, pe care unii l-ar reține drept omul care l-a învins pe Andrei Pavel în ultimul meci al carierei, este foarte competent pe zgură, dar a avut ghinionul unei accidentări crunte, care l-a făcut să rateze tot anul 2012 și să o ia de la capăt. Cuevas l-a condus pe Verdasco cu 2-0 la seturi, înainte ca Nando să înceapă o revenire lungă, dar încheiată cu bine: 4-6, 6-7, 7-5, 6-4, 6-3, într-un decent 3 ore și 55 de minute. Verdasco intră într-un club select al jucătorilor care au reușit reveniri de la 0-2 la seturi în toate cele patru Slamuri, doar șase la număr.

5. Rafa, nicio grijă cu Thiem, mai așteaptă primul test

Rafa l-a expediat scurt pe promițătorul puști Dominic Thiem, dar a avut numai cuvinte de laudă despre austriac, spunând că are un viitor strălucit și sigur îl vom regăsi în top curând. Thiem a reușit câteva lovituri direct câștigătoare sclipitoare, dar senzația a fost că un meci cu Nadal la Roland Garros e cam mult și cam devreme pentru el.

Programul lui Rafa este în continuare foarte puțin provocator. În turul trei urmează Leonardo Mayer, iar în turul 4, învingătorul dintre Sock și Lajovic. De mulți ani n-a mai avut Rafa un culoar atât de relaxat, dar întrebarea este: e bine sau e rău că va ajunge în fazele finale deloc testat?

6. Monfils se revede cu Fognini

Apropo de program, Gael Monfils face și el uz de unul permisiv și se califică cu mult mai puține eforturi în turul 3, spre deosebire de anul trecut, când în primele două tururi a trebuit să joace cu Berdych și cu Gulbis, pe care i-a bătut în două meciuri electrizante. Bine, ce-i prea simplu strică, așa că Monf s-a gândit să facă lucrurile mai picante, drept pentru care a produs acea săritură în bazin care a făcut deja tone de vizualizări pe net. În turul 3, Monfils îl va reîntâlni pe Fabio Fognini, reeditarea acelui meci cu scântei din urmă cu câțiva ani de la Roland Garros. În 2010, Fabio a câștigat în turul 2 cu 9-7 în decisiv, cu revenire de la 0-2 la seturi, într-un meci care s-a întins pe două zile, din cauza întunericului. S-a oprit, în fluierăturile publicului, la 9.55 ora locală, ceea ce e mult chiar și pentru standardele Parisului, iar Darren Cahill spunea atunci că “în 30 de ani de tenis, n-am văzut ca un meci să se joace pe o asemenea beznă, la niciun nivel”.
Ce va fi acum? Câteva reacții de pe Twitter: “Dumnezeu să ne ajute pe toți!” sau “Dacă meciul ăsta nu e pus pe Chatrier, trebuie să cadă capete”. Fognini a surâs malefic: “În mod sigur nu va fi plictisitor”.

7. Slow Mo

Trebuie să recunosc că Roland Garros a făcut pași mari pe partea de social media, față de anul trecut, când strategia a părut destul de țeapănă pe această direcție, destul de departe în urma Wimbledon sau Australian Open. Mult conținut bun și util pe site, dar și pe conturile de Facebook, Twitter sau YouTube. Pe această din urmă platformă progresul e cel mai vizibil: ani la rândul, francezii au refuzat să urce imagini de la meciuri pe You Tube sau să-i lase pe alții să o facă, așa că secvențele de la meciurile antologice din ultimii ani sunt foarte dificil de găsit.

Drept exemplificare de conținut produs de echipa RG, iată un video Slo Mo pe care vi-l prezentăm fără absolut niciun motiv special. Sunt și moduri mai urâte de a petrece două minute, altele decât de a vă uita la niște jucătoare executând niște lovituri în super slow motion. Ah, și muzica e foarte bună.

8. „Am auzit cum te-ai făcut idiot”

Într-o altă alegere interesantă a celor care fac programul, Andy Murray a fost trimis pe Court 1; mai rar un dublu campion de Slam pe un teren al treilea ca importanță. Court 1 are, așa cum am mai tot povestit, locuri foarte apropiate de acțiune pentru jurnaliști, de unde poți să auzi… lucruri. Așa că ziariștii britanici au stat și-au ascultat atent tot ce și-a spus Murray în timpul meciului. “Te-am auzit fiind destul de dur cu tine, ți-ai zis că ești idiot și alte asemenea” – a sunat o întrebare la conferință. Andy era amuzat: “Când voi stați atât de aproape, normal că vă legați de orice lucru spus în timpul unui meci”.

Titlul de cea mai ciudată conferință rămâne, deocamdată, la cea a lui Nicolas Mahut, dar vine din urmă puternic și Flavia Pennetta.

Altfel, revenind la Murray, el a spus că se apropie de o decizie în ce privește noul antrenor și a avut discuții inclusiv cu femei, anunțându-se pregătit să treacă peste concepția că un jucător de top nu poate fi antrenat de o femeie. Navratilova?

9. Delpo a revenit, în sfârșit, la antrenamente

Absent al doilea an consecutiv de la Paris, Juan Martin Del Potro dă o veste bună. A ieșit prima dată pe teren la o sesiune ușoară de antrenament, prima cu racheta de după operație (video). Și tot din afara Roland Garros, o știre de la Stan Wawrinka: elvețianul (încă) număr 3 mondial a luat un wildcard la Queens, ca să se acomodeze pe iarbă mai repede.

10. Programul de vineri

Începem să ne apropiem de zona meciurilor mai tari, după o zi, a cincea, cu destul de puține evenimente și aproape lipsită de surprize. Programul de vineri îi are pe Federer, Djokovic, Sharapova, dar și un Tsonga – Janowicz și un Gulbis – Stepanek. Lista completă a meciurilor e aici.

Citește și rezumatele celorlalte zile de la Roland Garros, în seria 10 pe zi.

Ziua a 4-a

Ziua a 3-a 

Ziua a 2-a

Prima zi

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei

vă este oferită de 2 Parale.


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi