10 pe zi: Continuă să cadă favoriții; cad și lacrimi de toate felurile. Rezumatul zilei a 3-a la Roland Garros

Adrian Țoca | 28 mai 2014

10 pe zi, ediția de marți: urmărindu-i de aproape pe jucători pe toate arenele de la Roland Garros.

Roland Garros este oferit de

10 pe zi este o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

1. Na Li, out!

Niciodată până anul acesta nu se mai întâmplase ca ambii campioni în exercițiu ai unui Grand Slam să fie eliminați la pachet din primul tur al următorului Slam. După Wawrinka a urmat Na Li cu o înfrângere care a produs rumoare prin Centrul de Presă, întristând mai bine de un sfert dintre oamenii care trudeau acolo. Efectul Na Li este puternic la orice nivel, și probabil că organizatorii francezi nu-s tocmai fericiți că interesul în China, piață pe care Roland Garros are tot felul de proiecte, o să scadă destul de puternic după ziua de azi. Dacă Stan nu trecuse vreodată de sferturi la Paris, Na Li nu are nici măcar scuza asta. Fostă campioană pe zgura franceză, cu un antrenor care, la rându-i, a făcut istorie la Paris, chinezoaica a intrat pe nepusă masă într-una dintre acele zone confuze pe care obișnuiește să le traverseze din când în când. „Nu zice nimeni că dacă ești numărul 2 în lume trebuie să câștigi toate meciurile. Problema e cu mine. Nu am nicio idee ce vreau să fac pe teren. În mintea mea nu a fost nimic clar despre ce ar trebui să fac în meciul ăsta”. 

Kristina Mladenovic nu e chiar nimeni pe zgură. A câștigat Roland Garros-ul la junioare în 2009, un an după ce Simona Halep reușise același lucru, dar mare parte din „merit” pentru rezultatul de azi îi aparține și lui Li: „I gave it away”, a rezumat situația Na Li, care a făcut 37 de erori neforțate.

Evident că eliminarea ei deschide puternic tabloul, în partea lui inferioară. Na Li era cap de serie 2, iar pe sfertul ei următoarele clasate rămase în turneu sunt acum Jankovic, Errani, Flipkens, Pavlyuchenkova, Sorana Cîrstea și Petkovic. Sfertul 3, cel al Simonei, le mai are pe Kvitova și pe Ana Ivanovic.

Dar chiar: un wildcard pentru Na Li / Wawrinka în turneul de mixt?

Tot pe subiectul tabloului: Steve Tignor și-a refăcut pronosticurile după eliminarea lui Na Li și o dă acum în finală pe Simona Halep, într-o confruntare cu Serena. Frumos, dar unii dintre noi credeau asta înainte să piardă Na Li 🙂

2. Dr. Ivo l-a scos pe Grigor Dimitrov

Hotărât lucru, Roland Garros 2014 a împrumutat un pic din modelul Wimbledon 2013. E încă departe de ce s-a întâmplat în prima săptămână la Londra, anul trecut, dar poate că favoriții ar trebui să fie un picuț mai atenți zilele următoare, just in case. Eliminarea lui Grigor Dimitrov nu se compară, ca magnitudine, cu cele ale lui Stan și Na Li, dar chiar și așa, e de natură să ridice niște semne de întrebare. Din păcate pentru el, cele mai multe planează asupra bulgarului, care nu găsește puțină continuitate în rezultate și pace. Plus că o înfrângere cu Dr. Ivo pe zgură nu e tocmai cel mai onorabil rezultat. Karlovic a servit în nota obișnuită, dar a jucat foarte curat și din spatele terenului, lăsându-i unui Grigor complet neajutorat la retur doar o singură șansă de break în tot meciul. „N-am mai jucat așa de bine pe zgură de nici nu mai știu când. Nu e tocmai cea mai bună suprafață a mea”, a spus Karlovic, care pierduse cu Dimitrov recent, la Roma. Evident, meciul s-a jucat pe Court 1, acolo unde se duc favoriții ca să piardă.

Nu că n-ar fi avut și înainte, dar David Ferrer are șanse mari să iasă din acest sfert de tablou, în care, dintre capii de serie, n-au mai rămas decât Anderson și Seppi. Finala de anul trecut are șanse mari să se rejoace, așadar, în sferturile de finală.

3. Andy Murray revine la Paris cu o victorie

Andy mi-a scăpat întotdeauna: s-a retras de la RG 13 și de la WTF 13, așa că, până azi, nu îl văzusem niciodată live. Am fost curios să văd puțin din meciul cu Golubev, în ideea că acesta din urmă i-ar putea oferi un meci bun britanicului. A fost mai degrabă o victorie de rutină, în care Andy a făcut cam ce face el de obicei în astfel de ocazii: se desprinde, se lasă prins din urmă, își complică viața, boscorodește un pic, apoi o scoate la capăt. Apropo de Golubev, rus de origine, cam neinspirată ținuta de inspirație militară, în contextul actual. La interviul de după meci, Muzz l-a întrebat pe Fabrice Santoro dacă nu vrea să-i fie antrenor. Santoro, care parcă e mai zvelt de când s-a lăsat și arată impecabil în costum, i-a dat prompt cartea lui de vizită și s-a cerut pe shortlist. Murray a pupat-o și a pus-o în buzunar, într-un moment gustat de publicul de pe Lenglen. 

4. Almagro și Haas s-au retras. Tommy: „Cine știe cât mai pot?”

Pică favoriții ca muștele, iar când nu-i bat alții, cad singuri. Tommy Haas și Nico Almagro, doi dintre jucătorii cu probleme medicale repetate în ultima perioadă, au abandonat în meciurile cu Zopp, respectiv Sock. La 36 de ani, Haas ar fi putut deveni cel mai în vârstă jucător care trece în turul 2 la Paris, de la Jimmy Connors încoace, dar umărul l-a trădat din nou. Mai grav e că Tommy a început să-și cam pună probleme în ce privește viitorul. De înțeles, de altfel. „Dacă lucrurile continuă așa, cine știe? E frustrant. Va trebui să vedem ce va urma”. Haas, care are o istorie lungă cu accidentări de toate formele, a făcut sferturi anul trecut la Paris. Ieșirea din cărți a lui Almagro mai curăță un pic ipoteticele semne de întrebare de pe partea lui Rafa. 

5. Turul de orizont: minutul și scorul

Sigur mai știți faimoasul „tur de orizont” de la „Fotbal minut cu minut”. L-am aplicat pe terenurile secundare de la Paris în partea a doua a zilei: de la Murray – Golubev de pe Lenglen am plecat în direcția opusă, spre Court 1, destinația favorită din complex. Pe drum am aruncat un ochi la Torro Flor, potențiala adversară a Simonei în turul 3. Nimic special sau nou față de ce văzusem acum doi ani la București. Multă forță, dar i-ar fi suficientă să străbată defensiva Simonei? Hm. În fuga calului am văzut cea mai bună scurtă a turneului de la Kirsten Flipkens, apoi am prins exact ultimele două puncte din înfrângerea lui Caroline Wozniacki cu Yanine Wickmayer. Biata Caro, a părăsit terenul ca un veritabil munte de dezamăgire. A fost atât de supărată încât nici n-a nimerit ieșirea, dar și-a păstrat sângele rece la conferința de presă, unde i-a rugat pe cei prezenți să îi respecte perioada personală mai proastă. A spus, totuși, că are în continuare convingerea că va reveni la un nivel mult mai bun.

Am ajuns la Verdasco – Llodra pe Court 1, terenul unde nu mă uit la meci, ci la reacțiile jucătorului de pe partea boxei presei. Eram curios de Fernando, și, pe lângă loviturile de care știm că e în stare, am observat cât de neatent este uneori. Nu se vede tot timpul la televizor, dar se lasă furat de val mult prea des. Ba aruncă ocheade în tribune, se uită insistent la diverse persoane din public sau, după un punct spectaculos pe care-l reușește, caută insistent privirile admirative.  

6. Llodra, ultimul meci la Roland Garros

Meciul a fost și ultima apariție a lui Mika Llodra la Paris, lui fiindu-i organizată o festivitate emoționantă la finalul confruntării cu Verdasco. Pe care Llodra l-a terminat în piuneze, după ce l-au apucat dureri puternice la spate la 5-6, 40-40 în setul trei (6-2, 7-6, 7-6). După încă un medical timeout, Llodra s-a strecurat cumva în tiebreak, unde au fost câteva secvențe hilare. Francezul n-a mai putut servi deloc, așa că a pus niște mingi ca la nivelul 5 de amatori. La unul dintre aceste servicii plouate, Verdasco a returnat în fileu, moment care a stârnit hohote de râs în tribune. Nici măcar Fernando nu s-a putut abține să nu mustăcească pe sub șapcă.

Altfel, setul trei e un bun rezumat al carierei și jocului lui Llodra: execuții sclipitoare, dar și finețuri alese ca nuca-n gard, când avea nevoie să facă un punct și atât. Reacții simpatice, dar și unele deranjante (a ridiculizat un copil de mingi care și-a stăpânit greu emoțiile ulterior). Cât va mai fi în circuit, Llodra mai trebuie privit cu atenție. Se va retrage la finalul anului. A primit cu lacrimi în ochi aplauzele prelungite ale publicului, ținându-și copilul în brațe. 

7. Donna, Donna

Apropo de lacrimi. Pe seară, pe culoarele centrului de presă, croata Donna Vekic a venit la o discuție cu doi jurnaliști din țara sa. A ascultat absentă întrebarea, apoi a avut nevoie de câteva zeci de secunde în care s-a luptat cu lacrimile. Imaginea era de-a dreptul emoționantă: doi oameni de vârsta a doua stăteau pierduți în fotolii, simțindu-se prost că nu știu, nu pot sau nu se cade să reconforteze o adolescentă a cărei bărbie tremura în fața lor, cu o palmă ascuzându-i ochii, încercând din răsputeri să nu plângă. Donna pierduse în trei seturi cu J. Glushko, după ce a avut 4-3 și serviciul în decisiv, scor de la care a cedat trei game-uri la rând. Până la urma, ea s-a regrupat și a dus la capăt discuția. Să sperăm că se va regrupa complet până mâine, pentru că joacă alături de Raluca Olaru la dublu. 

8. Metoda de sărbătorire a zilei

Îi aparține lui Marinko Matosevic, și are un motiv justificat. Australianul tocmai ce a reușit o victorie de Slam care întrerupe o serie de 12 înfrângeri.

9. Andy Roddick îl dă favorit pe Djokovic

Și îi pare rău că trebuie să spună asta. În stilul său caracteristic, Andy a declarat că nu poate alege altfel când vine vorba de jucătorul cu cele mai mari șanse la titlul masculin. „Am absolut tot respectul pentru Rafa. Dar cred că Novak câștigă la Paris, și asta e ceva foarte greu de admis pentru mine. Nu pot să mai iau în calcul istoria, pentru că suntem în 2014, iar Novak l-a bătut de mai multe ori pe zgură în ultimii ani. Djokovic joacă grozav și îl poate răni pe Nadal pe zgură, poate să atace liniile. Nu-mi place s-o spun, dar Djokovic va câștiga”. Glumițele cu „nu-mi place că trebuie să spun asta” fac referire la faimosul conflict dintre Andy și Nole, de la US Open 2008. De curând, Andy a povestit cum, mai în glumă, mai în serios, a avut de gând să se bată cu Djokovic în vestiar, dar a renunțat rapid la gând.

Roddick nu l-a iertat pe Wawrinka, în schimb: „Nu pierzi la 2 și la 0 ultimele două seturi atunci când ești favorit 2 la un Slam”.

10. Programul de miercuri

Ziua a patra la Roland Garros îi are în program pe Djokovic și Sharapova pe Chatrier, și pe Federer și Serena pe Lenglen. Monica Niculescu o întâlnește pe Paula Ormaechea în ultimul meci de pe terenul 4. Sorana Cîrstea joacă alături de Maria Kirilenko la dublu pe terenul 8, iar pe terenul 10 sunt doi români unul după altul: Florin Mergea (face pereche aici cu Marin Draganja) și Raluca Olaru. Programul complet, aici.

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei

vă este oferită de 2 Parale.


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi