1-6, 0-4. Și tot Azarenka a câștigat. Seria continuă

Adrian Țoca | 27 martie 2012

1-6, 0-4. Și tot Azarenka a câștigat. Seria continuă


 

Este mesajul cu care Victoria Azarenka și-a subliniat, pe Twitter, pe cât de superba, pe atât de spectaculoasa revenire din meciul cu Dominika Cibulkova, câștigat în trei seturi, 1-6, 7-6 (7), 7-5, după două ore și 47 de minute. Pentru al doilea turneu la rând, liderul mondial al fetelor a uimit printr-o revenire de pe marginea prăpastiei. La Indian Wells se salva de la înfrângere în fața Monei Barthel – citiți scenariul aici – , însă parcă niciodată pe parcursul acestei serii fabuloase, ajunsă acum la 26 de succese consecutive, n-a fost mai aproape de înfrângere ca acum.

Preț de 13 game-uri, Cibulkova a părut intrată în transă. O pleiadă de lovituri câștigătoare, mingi pe muchie, puncte făcute din toate părțile terenului, linii găsite cu mare precizie. S-a ajuns la 6-1, 4-0, apoi o Azarenka de-a dreptul timorată a făcut, în fine, un game, numai ca slovaca să își continue recitalul și să ajungă la 5-2.

E greu de explicat cum a întors Azarenka jocul, altfel decât apelând la obișnuitele ticuri verbale în astfel de ipostaze, atunci când două fete sunt implicate. Da, Cibulkova s-a tensionat vizibil în momentul în care a trebuit să servească pentru meci la 5-2, apoi la 5-4, da, greșelile au început să apară în jocul ei adesea înclinat spre un “all-in” permanent, însă n-a fost numai asta. N-a fost numai căderea Cibulkovei. A mai fost fantastica atitudine a Azarenkăi. Convinsă că poate să întoarcă rezultatul, chiar și atunci când nu face cel mai bun meci al ei, bielorusa a mai arătat o dată că e făcută din material de campioană.

Surprinzătoare a fost reacția tribunei. Știam deja că Aza nu e cea mai iubită jucătoare, dar atitudinea publicului a fost adesea sfidătoare, spectatorii alegând să aplaude zgomotos punctele slovacei și, adesea, să le dezaprobe pe cele făcute de Azarenka.   

La toată această împotrivire generală, Azarenka a adoptat altă atitudine. De un calm aproape sfidător de la jumătatea meciului în sus, așteptând, metodic, greșelile și știind când să accelereze, Vika a demonstrat că, atunci când începi să câștigi atât de mult, uiți să mai pierzi. Iar mintea te poartă înapoi pe drumul cel bun, chiar dacă jocul nu merge la nivelul cel mai bun, chiar dacă adversara e mereu în control.

Așa a fost posibilă rezistența Victoriei în situații din cele mai grele, mai ales mental: de la 1-5 în setul doi, ea a răsturnat scorul la 6-5, apoi a trecut peste ratarea a patru mingi de set, în tie-break, impunându-se la a cincea șansă. 

În decisiv, de trei ori a avut avantajul unui break și de fiecare dată Cibulkova, la rândul ei refuzând să clacheze mental, a revenit în joc. Mai mult, într-un ultim efort, slovaca a obligat-o pe Azarenka să servească, la 4-5, pentru a rămâne în meci. Ceea ce Azarenka a și făcut, impunându-se, în final, ce-i drept, și cu multă șansă, dar mai ales cu multă inimă. 

Seria e acum la 26. Și, indiferent de scor, Azarenka nu are de gând să cedeze prea curând.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi