Semifinalele ATP Finals: Novak Djokovic și trei jucători în căutarea primului titlu

Treizecizero | 19 noiembrie 2022

Djokovic – Fritz și Ruud – Rublev sunt semifinalele de la Torino.

Dacă trendul recent înregistrat la ATP Finals, cel al campionilor în premieră, e să continue și anul acesta, cei trei jucători care au rămas în cursă pentru a-și trece numele pe lista câștigătorilor acestei competiții vor trebui să găsească o cale de a trece de Novak Djokovic.

Sârbul a fost aproape de vintage form în această săptămână la Torino, fiind singurul care s-a calificat în semifinale cu punctaj maxim, cu victorii la Tsitsipas, Rublev și Medvedev. Ca să rămână neînvins, Djokovic a stat pe teren mai bine de trei ore pentru a-l învinge pe Daniil Medvedev în ultima etapă, într-un maraton încheiat în tiebreak-ul decisivului, asta deși meciul nu mai conta decât pentru statistici și pentru cele 200 de puncte (plus bonusul financiar). Efortul ar putea să nu-l ajute în semifinalele de sâmbătă, până la care timpul de recuperare va fi scurt, dar Djokovic a spus, după meciul de azi, că își va face griji pentru asta atunci când o să întâmpine eventuale probleme fizice.

Dar pentru un jucător de top care a jucat atât de puțin precum a făcut-o Novak în 2022, cu două turnee de Grand Slam la care nu a participat, plus alte competiții de prim-rang de asemenea ratate, probabil că Djokovic ar fi stat mult pe teren și dacă ar fi avut de ales. Cu atât mai mult cu cât jocul său arată tot mai bine într-un final de sezon în care iată-l acum ajuns la 16 victorii din ultimele 17 meciuri jucate, cu unicul eșec venind în finala de la Paris, cu Rune.

În plus, Djokovic e motivat să recupereze un trofeu pe care, remarcabil, nu l-a mai ridicat din 2015, lucru aproape greu de crezut, la ce ritm și eficiență avea Nole la ATP Finals, o competiție pe care a câștigat-o patru ani la rând între 2012 și 2015. După finalele pierdute în 2016 și 2018, el a ieșit în grupe în 2019 și s-a oprit în semifinale în 2020 și 2021. Acum poate face un pas în plus dacă va trece de Taylor Fritz, americanul calificat în premieră în această fază.

Fritz, care a cedat în toate cele cinci întâlniri anterioare cu Djokovic, este unul dintre jucătorii cu un 2022 excelent, iar performanța de la Torino o să-i dea și mai multă încredere americanului, care a părut că se simte în largul său în condițiile de joc din Italia. După o victorie foarte bună cu Rafa Nadal în prima etapă – a cărei valoare nu poate fi scăzută de forma discutabilă a spaniolului – Fritz a cedat cu Ruud, dar a gestionat excelent meciul decisiv cu Felix Auger-Aliassime, un de-facto sfert de finală, nelăsând să-l afecteze căderea din tiebreak-ului setului al doilea, când o dublă greșeală într-un moment în care avea minibreak avans l-a readus pe canadian în meci. Fritz a rezolvat decisivul cu 6-2, o victorie clară în fața unui alt jucător în mare formă, iar americanul îl va însoți pe Casper Ruud în semifinale.

Ruud, care a câștigat grupa sa după primele două etape, e singurul dintre cei trei outsideri care a mai jucat semifinale la acest turneu, iar asta ar trebui să-i fie de folos în duelul cu Andrey Rublev. Un matchup în care norvegianul va avea nevoie de orice ajutor va găsi, pentru că istoricul meciurilor directe nu pare să-i fie favorabil. Rublev a câștigat de 5 ori în 6 meciuri.

Dar, important, unicul succes al lui Ruud a venit chiar aici, la acest turneu, la ediția anterioară. Un 2-6, 7-5, 7-6 (5) care i-a rupt inima rusului, care a ratat atunci calificarea din grupe. Andrey s-a întors acum și a făcut pasul decisiv, devenind ultimul care obține biletele pentru semifinale după victoria cu revenire în meciul cu Stefanos Tsitsipas, alt meci cu calificarea pe masă (3-6, 6-3, 6-2).

Rublev are acum 7 victorii din ultimele 9 meciuri cu jucători de Top 3 și a făcut în mod evident un pas înainte anul acesta, în care a ajuns la 51 de victorii.

Altfel, dintre eliminați, sunt notabile ieșirile celor doi jucători care au început anul în formă, întâlnindu-se în finala de la Australian Open. Daniil Medvedev a încheiat sezonul la fel de frustrant cum l-a început, pierzând toate cele trei meciuri din grupă în tiebreak-ul decisivului, o situație rară. La rândul său, Rafa Nadal a pierdut destul de clar și cu Fritz, și cu Auger-Aliassime, înainte de a se redresa și a-și regăsi feelingul pe teren în victoria de orgoliu cu Ruud. Pentru el, ATP Finals rămâne însă un obiectiv care pare că-l va ocoli până la finalul carierei sale.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

https://twitter.com/atptour/status/1593726622896726017?s=20&t=sFgR1QjRpBpHs56PWCvrSA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi