Prea bună azi: Irina Begu nu-i dă (mai) nimic Leoliei Jeanjean, se califică în optimile de finală la Roland Garros!

Andrei Năstase | 28 mai 2022

Irina Begu se adună fantastic, face cel mai bun meci al ei din această săptămână și câștigă convingător, 6-1, 6-4, cu Leolia Jeanjean (26 de ani, locul 227 WTA). Mulțumită victoriei ei de azi, Irina se califică, pentru a doua oară în carieră, în optimile de finală de la Roland Garros. A mai făcut asta […]

Roland Garros este oferit de

Irina Begu se adună fantastic, face cel mai bun meci al ei din această săptămână și câștigă convingător, 6-1, 6-4, cu Leolia Jeanjean (26 de ani, locul 227 WTA). Mulțumită victoriei ei de azi, Irina se califică, pentru a doua oară în carieră, în optimile de finală de la Roland Garros.

A mai făcut asta în 2016, când era cap de serie 25. Azi, pe Suzanne Lenglen, Irina a jucat din nou ca un cap de serie. Chiar dacă, așa cum o știm, a avut nevoie de puțină tensiune înainte să închidă meciul cu Jeanjean.

*

Irina a avut rezultate frumoase – și reveniri superbe – în primele zile la Roland Garros. Dar a stat pe teren aproape 5 ore și, poate mai important, a avut un consum emoțional serios, după incidentul de acum câteva zile.

Deci a fost interesant de văzut cum va reacționa Begu azi. Și la ce nivel va fi. Pentru că Irina, așa cum știi, mai are de gestionat și propriile ei probleme, cele de care încă mai trage după ce a suferit de mononucleoză; ne-a spus, nu o dată, că nu știe dacă se simte bine fizic sau nu într-o zi în care trebuie să intre pe teren. 

A fost, așadar, un meci cu încărcătură.

Dar Irina n-a arătat asta decât în primele puncte: o eroare ușoară cu dreapta, o dublă greșeală, apoi un slice prea lung de rever i-au dat Leoliei trei mingi de break în primul game al meciului. Irina le-a salvat bine, atacând cu convingere, pe toate. Și a salvat alte două, înainte să-și protejeze serviciul.

Începutul ăsta abrupt, fără tatonare, cu un game de aproape 9 minute, a ajutat-o pe Irina. Ea a făcut break în game-ul următor, la prima ocazie. Și a început să dea drumul și mai bine la braț: ea a apăsat mai tare pe minge, ea a schimbat prima direcția și a confiscat inițitiva.

La 3-0 pentru Irina, după un game închis cu patru lovituri direct câștigătoare, publicul din tribune a simțit nevoia să-și ridice favorita. I-a auzit Leolia, n-avea cum să nu-și audă suporterii, dar n-a putut schimba nimic în game-ul următor – Irina a fost prea precisă, iar ea a părut puțin apăsată de ocazia asta. Și depășită de minge.

Când Irina a scos-o în lateral pe partea de backhand, Leolia a avut probleme cu slice-ul. De fapt, de fiecare dată când Irina a mișcat-o în lateral, franțuzoaica a jucat, fără inspirație, slice. De parcă n-a avut timp să schimbe priza. E drept, cu același slice, când a avut timp, Leolia a găsit câteva scurte foarte bune, cu care a rupt ritmul, dar astea au fost singurele ei reușite până la 5-0 pentru Irina în primul set.

Abia la pauza asta dintre game-uri, francezii s-au mai adunat în tribunele de pe Suzanne Lenglen. Nu le-au umplut nici acum, dar au încercat încă o dată, mult mai vocali, să-și ridice reprezentanta.

Însă Jeanjean, care a ajuns în turul 3 după ce le-a învins aici pe mult mai bine cotatele Parrizas-Diaz și Karolina Pliskova, a cedat repede primul set: 6-1 pentru Irina.

Jeanjean nu pierduse set în primele două meciuri. În plus, trecând de Pliskova, ea a devenit cea mai slab cotată jucătoare care câștigă la RG împotriva unei adversare de Top10, de la Conchita Martinez încoace (1988).

Însă Leolia, care acum câțiva ani a a jucat în circuitul universitar american, n-a mai avut același avânt în fața Irinei. Și nu l-a avut pentru că Irina i l-a refuzat. Și încă într-o manieră categorică.

Când ea a deschis cu break și setul 2, folosindu-se și de două scurte supebe, publicul a murmurat un oh-la-la! resemnat. Și până la 6-1, 2-0 pentru Irina, spectatorii au avut (foarte) puține motive de bucurie.

Spre meritul lor, s-au agățat de orice punct reușit de Jeanjean, de orice greșeală a Irinei pentru a face tot ce ține de ei azi. Au aplaudat toți în picioare, au scandat la unison, cu toată convingerea lor, Jeanjean, Jeanjean, Jeanjean!, într-unul dintre puținele momente mai strânse pe serviciul Irinei.

Irina a răspuns cu două puncte excelent construite, ambele închise fără ezitare. A făcut apoi un nou break, pentru 4-1 în setul 2.

A urmat cel mai intens moment al meciului, un game în care Irina a salvat 5 mingi de break și s-a dus la 5-1.

Jeanjean a încercat o ultimă revenire. Și-a luat înapoi un break, a venit la 3-5, a salvat trei mingi de meci consecutive și a animat din nou tribunele.

Dar Irina, cu o liniște grozavă, a știu cum să închidă ușa la timp. Și după o victorie convingătoare, Irina avansează la Paris, unde-i a doua oară în săptămâna a doua, la șase ani de la prima calificare.

Ea va juca mai departe cu câștigătoarea dintre Jessica Pegula și Tamara Zidansek, favoritele 11, respectiv 24.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/rolandgarros/status/1530499107080609792?s=20&t=owwRKbD5N9rBgFOz2bbRNA

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi