Înapoi într-un meci cu trofeul pe masă! Simona Halep trece de talentata Zheng Qinwen, se califică în prima finală a sezonului!

Radu Marina | 8 ianuarie 2022

I-a luat Simonei 10 luni în sezonul 2021 să ajungă în prima finală a anului și o săptămână în 2022 pentru a reuși același rezultat, ea asigurându-și astfel că-și prelungește seria de sezoane cu cel puțin o finală, serie ajunsă acum la 13. Va fi finala cu numărul 41 a carierei Simonei, care va juca pentru titlul 23 (22-18 în finalele de până acum).

Simona Halep s-a calificat în finala Melbourne Summer Set 1 (WTA 250), după o victorie solidă, 6-3, 6-2, cu chinezoaica de 19 ani Zheng Qinwen, jucătoare venită din calificări.

Simona, cap de serie 2, o va întâlni în finala de mâine dimineață pe Veronika Kudermetova (3), după ce Naomi Osaka, principala favorită a turneului, s-a retras (cu dureri abdominale) înaintea celeilalte semifinale.

Simona a câștigat ambele întâlniri de până acum cu Kudermetova – ambele jucate în 2021, la Melbourne și Moscova.

Va fi finala cu numărul 41 a carierei Simonei, care va juca pentru titlul 23 (22-18 în finalele de până acum). Cel mai recent titlu al Simonei a fost câștigat la Roma, în septembrie 2020.

De asemenea, e a doua finală din Australia în cariera Simonei, după cea jucată în 2018 la Australian Open. Și e pentru a treia oară când Simona începe sezonul cu o finală WTA; în precedentele două ocazii, la Shenzhen 2015 și 2018, ea a câștigat trofeul. 

Clasată în prezent pe locul 20 – și cu un obiectiv declarat de a reveni în top 10 în 2022 – Simona pare că se apropie de nivelul ei obișnuit. Și meciurile câștigate în această săptămână la Melbourne ne-au arătat-o energică și foarte determinată.

*

Zheng Qinwen, fost număr 6 la junioare în 2019, e la abia al patrulea turneu WTA, dar a câștigat nu mai puțin de 7 titluri ITF în ultimele 18 luni. Și lipsa de experiență la nivelul ăsta, dar și talentul și încrederea ei s-au văzut azi, în fața Simonei. Asiatica a avut șansele ei, însă n-a putut concretiza nici una din cele cinci mingi de break avute la începutul celor două seturi. Asta și pentru că Simona a servit mai bine decât o făcuse ieri (când, după propria caracterizare, servise ca naiba).

Simona și-a folosit mai bine și agresivitatea și, în general, a făcut un meci solid și eficient: au fost patru break-uri luate oportun, câteva puncte spectaculoase și senzația că scăparea de ieri, când meciul i s-a complicat neașteptat, nu se poate repeta cu tânăra Qinwen.

Venită din calificări, Zheng Qinwen (19 ani) a jucat cinci meciuri în cinci zile înainte de a o vedea pe Simona, petrecând un total de 10 ore și 22 de minute pe teren la Melbourne.

În termeni de clasament, Simona n-a pierdut decât o dată la o jucătoare cu un clasament mai slab decât al lui Zheng Qinwen (pe 126 la startul turneului): Maria Sharapova (locul 146, la USO 2017).

Poate așa se explică și echilibrul pe care Simona l-a arătat azi. Ea n-a fost în niciun moment în pericol, a controlat lucrurile cap-coadă, iar scorul  reflectă și povestea din teren: românca a fost peste tot, a jucat ce, cât și cum trebuie și a accesat un nivel suficient de bun cât să-și țină la distanță adversara.

Aflată pentru prima dată într-o semifinală WTA, Zheng Qinwen a făcut o figura bună și a arătat, pe alocuri, de ce a ajuns până aici. Cu un tenis foarte rapid și cu lovituri dure, multe dintre ele asemănătoare ca execuție și forță cu ale lui Shuai Zhang, Qinwen a avut câteva reușite izolate și a căutat să preia cu orice ocazie controlul în punct, pentru a nu-i oferi timp Simonei. Chinezoaica a căutat să returneze aspru, a făcut de câteva ori diferența cu lovitura de dreapta și a surprins-o pe Simona cu accelerările în cross cu reverul, dar constanța a lipsit.

Asta poate și pentru că, în termeni de agresivitate și așezare în teren, jocul Simonei a fost ce trebuie: nu a intrat într-un joc dur, de care pe care, de pe linia de fund, a alternat traiectoriile și a păstrat mingea cât mai departe de zona de confort a adversarei. Planul a funcționat bine în fața unei adversare care a lovit apăsat și care a mizat exclusiv pe forță și mingi lovite din urcare, mereu devreme. La trasul liniei, acest risc a făcut-o pe Zheng să încheie semifinala cu 44 de erori neforțate, față de doar 22 de ale Simonei. 

Deci meciul n-a avut momente tensionate. Totul s-a consumat previzibil, cu Simona mereu în gardă, nelăsându-și adversara să câștige teren și încredere  – vezi cum a salvat mingile de break în chiar debutul setului doi, ridicând rapid nivelul și ieșind din încercuire datorită serviciului. Apropo de serviciu, multe lucruri au fost ușurate în această partidă grație serviciului: Simona nu și-a pierdut serviciul, a avut un procentaj de 73% puncte câștigate cu primul serviciu și a pierdut doar două puncte cu serviciul doi.

“Serviciul m-a ajutat mult astăzi pentru că eu am fost relaxată. Am putut să îmi relaxez brațul și totul a funcționat, spre deosebire de meciul de ieri, unde nu a mers nimic la serviciu”, a spus Simona după meci. 

Tot după meci, întrebată care e lecția pe care a învățat-o anul trecut, într-un sezon atât de complicat, Simona a concluzionat: “Lecția pe care am învățat-o anul trecut a fost că încă mai am multe spus în tenis și că iubesc tenisul.  Sunt aici, iubesc să fiu pe teren și vreau să uit tot ce a fost anul trecut și acea perioadă grea.” 

O Simona liniștită, zâmbitoare și fericită că e din nou sănătoasă și poate juca tenis se pregătește acum de a 41-a finală a carierei. Ar putea fi primul ei trofeu în Australia și al 23-lea titlu al carierei, dar până acolo e despre victoria de azi, care o duce într-o nouă finală WTA, a doua ei finală de la revenirea în circuit după accidentare.

Simona se revede în finala Melbourne Summer Set 1 cu Veronika Kudermetova, care a beneficiat de abandonul lui Naomi Osaka. Osaka a declarat că nu s-a putut reface la timp după meciurile din această săptămână, iar corpul ei a acuzat un “șoc” după pauza foarte mare avută; și după trei meciuri intense jucate unul după altul. 

https://twitter.com/WTA/status/1479662462819389442?s=20

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi