Ana Bogdan găsește o victorie prețioasă, după două luni de pauză: „Tenisul îmi dă viață, simt că trăiesc cu adevărat”

Ramona Toderaș | 26 octombrie 2021

Despre un meci cu Emma Raducanu: „Pentru mine ar fi o onoare să joc împotriva ei. Este o campioană tânără, frumoasă, deșteaptă și foarte simpatică.”


este partener principal al Transylvania Open

Ana Bogdan a lipsit din circuit în ultimele două luni, iar apariția ei la Cluj a fost în dubiu până în ultimul moment. Dar toate astea n-au mai contat când Ana a intrat pe teren în primul tur la Cluj, reușind să treacă cu bine de prima încercare. E interesant de aflat chiar de la ea cum a fost această perioadă de absență, dar și ce crede despre un potențial duel cu Emma Raducanu în runda următoare de la Transylvania Open.

Despre faptul că a fost singura câștigătoare a primei zile de pe main draw la TO

Mă bucur că sunt câștigătoarea zilei de azi, însă îmi pare rău de celelalte românce că nu au avansat și ele în turneu, celor de mâine le urez multă baftă. Sper să avansăm într-un număr cât mai mare în turneu. Azi s-a încheiat frumos, mi-au lipsit emoțiile de pe teren, mi-a lipsit tenisul. Asta e ceea ce îmi dă viață și simt cu adevărat că trăiesc.

Măsurile luate pentru restricționarea accesului publicului

Nu știu de ce s-au luat aceste măsuri, bănuiesc că pentru a-i proteja mai mult pe oameni date fiind condițiile actuale cu COVID-ul la noi în țară. Este un lucru foarte dezamăgitor, foarte trist pentru noi jucătorii și cred că și pentru organizatori, și pentru fani. Fără ei, tenisul nu e la fel și atmosfera acea din sală cu public este cu totul deosebită. De fiecare dată când am jucat cu un public numeros am jucat și mai bine, mi-au dat tot timpul energie. Ei creează totul, fără ei nu este la fel. Sper din tot sufletul ca totul să revină la normal cât mai curând și să fin cu toții sănătoși, să trecem cu bine de aceste momente.

La ce se referea când a spus ieri, în timpul momentului de pe teren că “nu eram sigură că o să joc”.

La starea mea de sănătate, pentru că încă aveam dureri la tendonul stâng și acum zece zile nu puteam să alerg și să mă mișc foarte bine. Făceam doar bicicletă sau câteva exerciții destul de statice. Am încercat să joc, dar fără succes, îmi spuneam că mă voi face bine până va veni momentul turneului, însă știam că nu am foarte mult timp la dispoziție să mă pregătesc. Am zis că o s-o iau ca pe o joacă, că o să joc din ceea ce am acumulat în anii de tenis și să aplic pe teren. Poate că nivelul meu de joc nu a fost extraordinar astăzi, nici îmi doream să fie perfect, nu aveam așteptări. M-am bucurat că sunt pe teren, că pot să alerg, că nu am dureri și că am revenit să joc acasă.

Dacă din cauza aceleiași accidentări nu a mai jucat din luna august

Da, e legat de tendonul meu stâng și de o fractură de stres de la piciorul drept. Fractura nu este 100% vindecată, mi-ar fi trebuit mult mai mult timp pentru a mă vindeca în întregime, dar pot juca, nu am dureri. Sper doar că va rămâne doar în stadiul în care este și nu vor mai fi alte probleme.

Despre sezonul avut

Da, oarecum sunt mulțumită. În interiorul meu simt că aș fi putut face mai mult, cred că mi-am pus mult prea multă presiune pe mine, nu mai adaug presiunea din exterior. Am cerut mult prea multe de la mine, eram încrâncenat, sau dorindu-mi prea mult dădeam în extrema cealaltă și atunci în loc să fiu relaxată, mă încordam și mă stresam prea tare, uitam să mă bucur de ceea ce fac. În această lună pe care am avut-o la dispoziție, vrând, nevrând, am renunțat la comunicarea cu prietenii, la ieșiri, am stat mult eu cu mine și mi-am dorit să schimb anumite lucruri la mine. Să fiu mai relaxată pe teren, să mă bucur cu adevărat de ceea ce fac și să zâmbesc.

Un posibil tur doi cu Emma Răducanu

Când am întâlnit-o ieri pe teren și am schimbat câteva vorbe, au fost despre Formula 1, suntem fane amândouă F1 și Daniel Ricciardo. Pentru mine ar fi o onoare să joc împotriva ei. Este o campioană tânără, frumoasă, deșteaptă și foarte simpatică. Cred că am învățat de la ea când i-am urmărit meciurile de la US Open. Avea o anumită energie, de copil, energia aia inocentă. Nu am mai întâlnit-o la alte jucătoare. Toate suntem acolo, concentrate să luptăm, să ne dăm viața pe teren. Ea o făcea într-un alt mod, cu zâmbetul pe buze și cu o altă atitudine, asta am admirat, apreciat și mi-aș dori să fim cât mai multe așa, cu zâmbetul pe buze în timpul meciurilor.

Presiunea de a câștiga meciuri la Cluj

Cumva nu era neapărat o presiune de a câștiga, ci o dorință de a termina meciul cu bine. Dorindu-mi să se termine mai repede intrasem in acea stare de încordare, nervozitate. La 5-4, am respirat, mi-am zis – liniștește-te, nu te mai gândi la scor, ești aici ca să joci, să te bucuri, dă drumul la braț, joacă-te cu mingile astea indiferent de ce se va întâmpla –. În tenis oricum totul se poate răsturna oricând.

Cum se simte jocul într-o sală goală

Da, e gol, simți pe teren. Oricum tenisul e un sport în care ești tu cu tine, dar când ai oameni în jurul tău care aplaudă și te susțin, lucrurile alea te ajută, te motivează, te ridică. Când sala e goală nu te simți la fel, lupta e mai mare, ești singur, tu cu tine. Da, avem antrenorul pe margine, e familia, dar publicul este foarte important. Datorită lor ne ridicam nivelul de joc, si vrem sa continuăm indiferent de cât de greu ne este.

O inspiră Emma

În partea de limba engleză, Ana a elaborat părerea ei despre cea care i-ar putea fi adversară într-un meci cap de afiș în turul al doilea. „Jocul ei e extraordinar, loviturile ei sunt foarte adânci, foarte puternice și au impact. Cred că a câștigat US Open cu atitudinea, felul în care s-a comportat tot turneul. Acel zâmbet și acea inocență, cred că au fost cheia; a păstrat mereu o atitudine pozitivă, indiferent de scor, iar asta a ajutat-o mult.

Cred că saltul în clasament al Emmei e o inspirație pentru multe jucătoare, inclusiv pentru mine. Mi-am zis că totul e posibil cu muncă multă, dacă ești pozitiv, dacă ai atitudinea corectă. E foarte important să ai atitudinea corectă, asta am admirat la ea: concentrarea, loviturile și ținuta. E o sportivă mare și o mare campioană și m-aș bucura să putem juca”.

Foto: Transylvania Open


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi