Rămâne turneul tinerilor: Leylah Fernandez și Carlos Alcaraz fac și partea mai grea, confirmarea surprizelor reușite în turul precedent

Radu Marina | 6 septembrie 2021

Adesea, e mai greu să confirmi o victorie surprinzătoare în meciul următor, decât surpriza inițială în sine. Cu adversari diferiți ca stil și cu alte probleme de match-up, Fernandez și Alcaraz au reușit nu doar să confirme, ci și să repete maniera, atât a jocului, cât și a scorului.

US Open este oferit de


Leylah Fernandez repetă isprava din meciul cu Osaka, trece și de Angelique Kerber și avansează în primul sfert de Grand Slam

Cu o zi înainte să împlinească 19 ani, Leylah Fernandez și-a făcut un cadou minunat: a învins-o pe Angie Kerber, favorita 16 a turneului, 4-6, 7-6, 6-2 după un nou meci spectaculos, în care a revenit de la 4-6, 2-4. Fernandez, care va intra în Top 50 după acest rezultat, se califică în primul ei sfert de Slam, cel mai important rezultat al scurtei sale carierei de până acum. 

Deși ajunsă la New York fără să mai fi câștigat două meciuri la rând pe tabloul unui turneu WTA după titlul de la Monterrey (WTA 250), Fernandez reamintește că uneori nu e neapărat despre rezultate, ci despre încredere. Când jocul e unde trebuie și încrederea e bună, declicul se poate produce oricând. 

Declicul ei s-a produs în contextul unui Slam, pe arene dintre cele mai mari, unde a învins jucătoare care mai de care mai periculoase. Drumul ei către sferturile de finală este, de fapt, poate cel mai complicat pe care vreo jucătoare l-ar fi putut avea. Iar asta nu face decât să confirme valoarea și potențialul ei. Canadianca a trecut de Ana Konjuh, Kaia Kanepi, Naomi Osaka și de Kerber; o combinație de stiluri de joc complicate, de jucătoare în formă sau periculoase și experimentate în Slamuri. 

În meciul cu Kerber, Fernandez a părut un timp copleșită de ceea ce i se întâmplă, iar Angie, prea experimentată și cu un stil cu totul diferit față de Osaka. Până la 6-4, 4-2 pentru Kerber, acesta a fost scenariul: Fernandez a avut momente sclipitoare, dar când a trebuit să confirme, Kerber i-a tăiat elanul și a profitat de toate ezitările adversarei. ,,Am jucat bine în primul set. Din păcate, am făcut câteva greșeli iar ea, ca o mare jucătoare și campioană, a observat asta și a profitat de ele. Dar am putut să revin, să mă reorientez și să lupt pentru setul doi. Iar în al treilea pur și simplu m-am bucurat de tot ce mi s-a întâmplat pe teren”, a spus canadianca, care a încheiat meciul cu 45 de lovituri direct câștigătoare. 

https://twitter.com/usopen/status/1434623417269972993?s=20

De la 4-2 în setul doi, Fernandez a jucat cu o libertate fantastică și n-a mai ținut cont de nimic; de scor, de adversară, de moment, de scena pe care joacă. A reușit să treacă peste momentele complicate ale setului doi, pentru că deși a fost prinsă, Kerber n-a lăsat garda jos, și a fost imbatabilă în setul trei. ,,La 3-4 în setul doi, nu știu dacă a fost doar o schimbare de mindset sau așa am simțit, dar acela a fost momentul în care am crezut că pot să îi fac break și sunt capabilă să merg până la capăt. M-am bucurat doar că sunt pe teren și că mă simt bine, am avut 100% încredere în jocul meu”. 

În sferturile de finală, Fernandez se va întâlni cu Elina Svitolina. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată până acum, chiar anul acesta, la Acapulco, în sferturile de finală, unde s-a impus Svitolina, 6-4, 7-5. 

https://twitter.com/usopen/status/1434640002642706433?s=20

Barbora Krejcikova se califică într-un nou sfert de finală, după un episod controversat, Aryna Sabalenka o așteaptă 

Poate părea greu de crezut pentru o campioană de Slam, dar Krejcikova e o debutantă pe tabloul US Open, și iat-o deja în sferturi. Este a doua oară când cehoaica atinge această fază la un Slam, precedentul fiind parcursul la Paris. 

Krejcikova, care are un bilanț de 43-12 în 2021, a trecut în două seturi de Garbine Muguruza, într-un meci complicat, dar care s-ar fi putut complica și mai mult pentru ea. Deși cehoaica a început puternic și s-a dus rapid la 6-3, 4-0, Muguruza a avut o revenire puternică și a câștigat următoarele cinci game-uri la rând, având chiar două mingi de set pe serviciul Barborei. Krejcikova a salvat mingile de set, ultima cu un as.

Iar după acest moment a urmat o pauză îndelungată și o intervenție a medicului, după ce Krejcikova a acuzat o stare de rău, explicând după meci că nu a mai putut respira normal. ,,Garbine și-a ridicat foarte mult nivelul și mă așteptam la asta. La finalul setului eu m-am simțit foarte rău, nu știu ce s-a întâmplat, dar nu am mai putut respira. Am început să amețesc și să tremur. Nu mi s-a mai întâmplat asta niciodată până acum”, a spus Krejcikova, care nu a putut acorda nici interviul după meci – nu a avut nici conferință, doar declarații trimise via turneu – și a avut nevoie să fie ajutată să părăsească terenul.

Desigur că această pauză nu i-a căzut tocmai bine lui Garbine, care i-a reproșat adversarei direct la strângerea de mână de la fileu. A avut toate motivele să fie deranjată. Era într-o perioadă bună de joc, intrase într-un rimt foarte bun – iar brusc, această stare a fost oprită. După timeout-ul medical luat la vestiare – o pauză de aproape nouă minute -, Krejcikova și-a câștigat la zero serviciul, ducând setul în tiebreak, unde a cedat doar patru puncte. O controversă care pune iar pe masă – alături de episoadele în care a fost implicat Tsitsipas – discuțiile despre pauzele luate de jucători în timpul meciurilor, uneori cu motive întemeiate, alteori mai puțin, și ce se poate face în privința asta.

Un final neplăcut și pentru Barbora, care povestea înainte de meci cât de mult își dorește să joace pe un teren mare; prima ei experiență pe Ashe s-a încheiat deloc grozav.

În sferturi, Krejcikova se revede cu Aryna Sabalenka, care nu i-a dat nicio șansă partenerei sale de dublu, Elise Mertens. Sabalenka se califică într-un nou sfert de finală de Slam, al doilea consecutiv după cel de la Wimbledon, și rămâne cea mai bine clasată jucătoare de pe tabloul feminin. Sabalenka și Krejcikova se vor afla pentru a doua oară față în față, ultimul meci fiind câștigat de Sabalenka, în trei seturi, la Linz 2020. 

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1434746869800857606?s=20
https://twitter.com/primevideosport/status/1434747945799258112?s=20

Sferturi de finală stabilite, ce meciuri urmează azi pe tabloul feminin

Astăzi se vor juca celelalte optimi de finală: Belinda Bencic și Iga Swiatek (ora 18:00, ora României), Shelby Rogers vs. Emma Răducanu (ora 21:00), Karolina Pliskova vs. Anastasia Pavlyuchenkova (aproximativ ora 00:00), Maria Sakkari vs. Bianca Andreescu (ora 04:00). 

Alcaraz își continuă traseul

Carlos Alcaraz, cel mai tânăr sfertfinalist la US Open. După nebunia cu Tsitsipas, Alcaraz a trecut prin momente dificile în meciul cu Peter Gojowczyk, dar a reușit până la urmă să găsească resurse și să câștige al doilea meci consecutiv de cinci seturi. Spaniolul de 18 ani a învins cu 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 6-2 și a devenit cel mai tânăr sfert-finalist la US Open din Era Open. Alcaraz se vede în sferturi cu favoritul 12 Felix Auger-Aliassime, care a trecut în patru seturi de Frances Tiafoe. Felix face astfel sferturi de finală în Slamuri consecutive, în urma unei victorii foarte bune, 4-6, 6-2, 7-6, 6-4, cu spectaculosul Tiafoe, la rându-i cu un turneu bun.

https://twitter.com/usopen/status/1434678312836554752?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1434711208561549313?s=20

Surpriza Botic van de Zandschulp. Până anul acesta, olandezul van de Zandschulp nici măcar nu jucase vreodată în SUA. La 25 de ani, și după ce o mare parte a carierei s-a zbătut în turnee Futures, Botic trăiește cele mai frumoase momente ale carierei sale: după trei meciuri câștigate în calificări (toate cu set decisiv), Zandschulp a ajuns tocmai în sferturi, după o victorie imensă cu Diego Schwartzman, favoritul 11. A fost 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1 pentru olandez, care mai doboară un nume important pe tabloul masculin, după ce în primele tururi a trecut de Taberner, Ruud (favorit 12, cu un sezon extraordinar), Bagnis și acum Schwartzman. 

https://twitter.com/AnnaK_4ever/status/1434646096048005121?s=20
https://twitter.com/WeAreTennis/status/1434824193841909764?s=20

Daniil Medvedev merge excelent. După patru victorii fără set pierdut, Daniil Medvedev se întoarce în sferturile de finală ale US Open și confirmă că este jucătorul care i-ar putea pune cele mai mari probleme lui Djokovic (alături de Zverev). Medvedev a trecut ieri, 6-3, 6-4, 6-3, de Dan Evans după doar 1 ora și 45 de minute, timp în care a servit 13 ași, și-a pierdut doar o singură dată serviciul și a încheiat meciul cu 45 de lovituri direct câștigătoare. 

Celelalte optimi de finală masculine care se vor juca astăzi, sunt: Djokovic – Brooksby (ora 02:00), Otte – Berrettini (aproximativ ora 22:00), Zverev – Sinner (ora 19:00), și Opelka – Harris (aproximativ ora 20:00). 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi