Andrea Petkovic, după titlul Winners Open: „Eram gata să mă retrag, aproape m-am retras. Am așteptări mari de la mine și știu ce fel de jucătoare pot fi”

Ramona Toderaș | 8 august 2021

La câteva minute după ce a câștigat trofeul Winners Open, Andrea Petkovic, cu zâmbetul ei larg, a vorbit despre importanța acestui titlu WTA, un succes pe care îl aștepta de 6 ani. Întrebată ce înseamnă trofeul de la WO pentru ea, Andrea a spus: „Mă simt atât de fericită, se simt ca fiind mai mult […]

La câteva minute după ce a câștigat trofeul Winners Open, Andrea Petkovic, cu zâmbetul ei larg, a vorbit despre importanța acestui titlu WTA, un succes pe care îl aștepta de 6 ani.

Întrebată ce înseamnă trofeul de la WO pentru ea, Andrea a spus: „Mă simt atât de fericită, se simt ca fiind mai mult de 6 ani (de la ultimul trofeu câștigat), pentru că s-au întâmplat atât de multe lucruri în acești ani; eram gata să mă retrag, aproape că m-am retras. Am început cinci noi locuri de muncă, așa că acum mă întorc la ceea ce îmi place cel mai mult, tenisul, și să câștig este cel mai frumos sentiment. Sunt cea mai fericită persoană acum”, a spus câștigătoarea de la openul clujean.

Petkovic vorbit foarte frumos și despre experiențele ultimei săptămâni: „A fost cu adevărat uimitor, singurul lucru pe care îl regret e că nu am ajuns aici mai devreme, pentru că atunci aș fi avut câteva zile să văd câteva locuri înainte să încep să joc meciuri și apoi să trebuiască să mă odihnesc. Este singurul lucru pentru care mă simt tristă. În rest, am avut cea mai bună săptămână; toți oamenii au fost atât de prietenoși și ne-au întâmpinat cu brațele deschise. Oriunde am fost, toată lumea a fost atât de prietenoasă, publicul a fost uimitor, mai ales după ce am jucat atât de multe luni fără public, a fost ca o gură de aer proaspăt și de oxigen pentru un jucător de tenis, așa că am o mulțime de amintiri minunate pe care le voi prețui veșnic în inima mea. 

Dacă se va întoarce în octombrie, la turneul pe care echipa Winners Open tocmai l-a anunțat? 

„Da, cu siguranță. Cred că Patrick (Ciorcilă) a făcut asta intenționat, crezând că sunt deja în vârstă; s-a gândit că trebuie să o aduc înapoi, trebuie să-și apere titlul, cine știe dacă va mai juca anul viitor – (râde). A făcut o treabă bună și cu siguranță vreau să revin”, ne-a asigurat Andrea, care acum se pregătește de turneele americane jucate pe suprafață rapidă.

„Mă simt, în sfârșit, mai confruntabil pe hard și sper să pot lua această formă bună și încredere pe care am câștigat-o aici la Cluj și să o duc cu mine peste Ocean.”

Ce o inspiră să joace în continuare?

„Am încercat atât de multe alte lucruri, am scris o carte, am găzduit o emisiune TV în Germania și totul este distractiv și grozav, dar lucrul care mă pasionează cel mai mult este tenisul. Întotdeauna a fost așa. Mi-a fost foarte greu să nu pot avea performanțele pe care le-am avut în trecut. Am așteptări foarte mare de la mine și știu ce fel de jucătoare pot fi. Așadar, a fost foarte greu pentru mine în acești 5-6 ani să nu-mi pot atinge întregul potențial. Acum, încetul cu încetul revin la forma precedentă și sper că și corpul meu va rezista, astfel încât să pot juca mult mai mulți ani.”

Andrea Petkovic a vorbit apoi și despre echipa ei. Mai ales despre reluarea colaborării cu antrenborul sârb Petar Popovic.

„Lucram împreună când am avut cel mai sezon, în 2011, și am lucrat mult timp, timp de cinci ani, dar am avut atât de multe accidentări și mi-a fost foarte greu să mă antrenez așa cum a vrut el, așa că a plecat un pic în partea întunecată, spre bărbați (râde). Dar apoi și-a găsit din nou rațiunea, a ales să se întoarcă la adevăratul tenis, tenisul feminin, iar acum e înapoi în WTA”, a spus, glumind, Andrea.

Și a continuat:

„Sunt atât de fericită că îl am în echipa mea și, în sfârșit, corpul meu e într-o stare bună, mă simt din nou proaspătă, pot face antrenamentele pe care amândoi dorim să le fac, de aceea am constanță și joc din nou bine”, a mai spus ea, înainte să discute mai pe larg despre publicarea primei ei cărți (primită excelent, tradusă în premieră în limba română) și despre cum a ajutat-o experiența asta:

„Lucrul bun este că am avut mai puțină presiune pe teren, pentru că știam că am alte lucruri la care mă pricepeam. Poate că nu la fel de grozav ca la tenis. Dar mă bucur că mi-a luat din presiunea de a avea succes în tenis și, de asemenea, m-a ajutat să fac față emoțiilor în timp ce le scriam și le puneam într-o formă nouă. Pentru mine, a fost și un mod de a-mi ține mintea departe de tenis timp de cel puțin una-două ore pe zi, așa că mi-a plăcut asta”.

Despre faptul că limba română a fost prima limbă în care cartea ei a fost tradusă, Andrea s-a declarat încântată:

„Editorul meu m-a sunat, a fost acum două-trei luni – știi că România vrea să-ți cumpere cartea? Și eu eram: serios? Am fost atât de fericită, așa că poate mă pot întoarce într-o zi pentru a semna niste cărți într-o librărie.”

Mayar Sherif: „Sunt foarte mândră de mine și le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut ca să pot să ajung unde sunt azi”

Mayar Sherif și-a făcut, cu siguranță, mulți fani după această săptămână, nu doar pentru jocul ei, ci și pentru atitudinea pozitivă și declarațiile interesante.

Deși a pierdut ambele finale jucate, atât la simplu, cât și la dublu, pentru egipteancă rămâne cea mai bună săptămână a carierei de departe. Ea a jucat prima ei finală WTA a carierei și prima pentru orice jucătoare din Egipt.

Iată ce a spus ea după finala cu Andrea Petkovic.

Despre săptămâna ei de la Cluj

A fost o săptămână bună, dar cu un final dezamăgitor, dar e un rezultat pentru care am luptat cu tot ce-am avut, cu toată inima și tot efortul mental, și din păcate am ajuns azi epuizată mental. Andrea a făcut o săptămână grozavă, a jucat incredibil. Dar sunt fericită pentru cum m-am prezentat la acest turneu, sper că i-am făcut pe toți cei de acasă mândri.

Am muncit mult pe plan mental, am văzut acest turneu ca pe o oportunitate. Din aceste înfrângeri grele înveți cel mai mult.

Despre meciul în sine

Andreea a jucat foarte bine, bineînțeles, dar eu n-am fost acolo din punct de vedere mental, să fiu sinceră. Nu mi-am găsit jocul, n-am fost la un nivel mental bun. Dar nici ea nu mi-a dat nicio șansă să revin în joc, a jucat foarte bine.

Despre ce înseamnă pentru ea și pentru țara ei faptul că e prima jucătoare din Egipt într-o finală WTA

Înseamnă foarte mult pentru mine, încerc mereu să mă depășesc, astfel încât ca jucătoarele tinere de acasă și toți de acasă care au un vis, să creadă că pot reuși.

Despre medalionul ei, o reprezentare a Africii

Da, e Africa și un diamant în locul unde e Egiptul. Sunt foarte mândră de locul de unde vin, sunt foarte mândră că sunt o femeie din Africa, din Orientul Mijlociu, din lumea arabă care joacă tenis la un nivel înalt, deși condițiile de acasă sunt foarte dificile. Sunt foarte mândră de mine și le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut ca să pot să ajung unde sunt azi.

Dacă va reveni la anul la Cluj.

Dacă va fi turneul, sigur.

Despre obiectivele ei în continuare

Sincer, să nu mai pierd un meci ca cel de azi. Să muncesc la nivel mental, pentru că sunt sigură că am ce-mi trebuie pe partea de tenis, trebuie doar să o aduc pe teren, să muncesc mai mult, să-mi găsesc motivația să continui să muncesc. După o înfrângere ca azi, o să mănânc terenul data viitoare.

Despre cum se simte fiind imaginea tenisului din Egipt, cum se simte să fie un model pentru viitoarea generație

Încerc să dau tot ce am mai bun, nu doar pentru viitoarea generație, ci și pentru mine; să ofer un exemplu bun acasă, ca cei mai tineri să mă privească și să să zică: dacă ea poate, de ce nu și eu? Oricine de acasă care are un vis în sport, un vis în muncă, să fie cel mai bun din lume la ceva, o poate face.

Cu ce rămâne după cele două finale jucate aici

Cu multă experiență. A fost prima mea victorie WTA, în primul tur, de fapt, deci prima mea experiență a fost una grozavă. Au fost și momente dificile, cum a fost semifinala în fața publicului din România. Totul e nou pentru mine, încerc să absorb cât de mult pot ca data viitoare să fiu o jucătoare mai puternică.

https://twitter.com/WinnersOpen/status/1424417911091994631?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi