Ana Bogdan pierde cu Paula Badosa în meciul turneului, ratează dramatic prima ei calificare în optimile unui Slam

Radu Marina | 4 iunie 2021

Deși deznodământul nu e cel fericit, deși nu e nicio satisfacție pentru ea că a contribuit la un spectacol grozav, poate meciul turneului, pe termen lung, dacă ea și echipa ei vor extrage lucrurile care contează, s-ar putea ca acest meci să fie mai mult decât o înfrângere dezamăgitoare pentru Ana.

Roland Garros este oferit de

Ana Bogdan a fost la un pas de performanța carierei: într-un meci de un nivel extraordinar, unul dintre cele mai bune și intense meciuri de la această ediție a RG, Ana a pierdut cu Paula Badosa Gibert în turul trei la Roland-Garros, 2-6, 7-6, 6-4, un maraton de trei ore fără nouă minute.

A fost o evoluție grozavă a româncei: Ana a avut o minge de meci în setul al doilea și 4-2 în decisiv. De fiecare dată, Badosa, favorita 33, și una dintre jucătoarele în mare formă din sezonul de zgură (semifinale la Charleston și Madrid, titlu Belgrad) a revenit și, într-un final, a trecut prima linia de sosire, profitând de micile momente de slăbiciune ale Anei. Românca a jucat la un nivel foarte înalt perioade lungi, reușind momente de tenis spectaculoase. În special reverul ei, de pe care au plecat 19 din cele 37 de lovituri câștigătoare ale ei, a atras exclamații de admirație.

Ana a sfârșit prin a câștigat, de fapt, mai multe puncte decât oponenta ei, raportul final fiind de 121 – 116. Însă, așa cum se întâmplă în tenis, lucrul acesta nu contează decât în statistici.

Dincolo de dezamăgirea unei înfrângeri dure, nivelul și intensitatea găsite de ea azi sunt încurajatoare. Ana trebuie să construiască pe acest meci și să încerce să folosească acest eșec ca motivație pentru restul sezonului. Dacă va reuși, va mai avea șanse pentru alte rezultate importante.

*

Tenisul poate fi atât de crud, uneori. Ana a fost la un punct de o calificare în premieră în optimile de finală ale unui Slam. Mai mult, a făcut poate cel mai bun meci din întreaga ei carieră. Totuși, la trasul liniei s-a ales cu o înfrângere grea, care va fi dificil de lăsat în urmă. Însă acest meci nu trebuie lăsat nefolosit. Acum, că a văzut cât de bine poate juca la un astfel de nivel, Ana își datorează ei să treacă peste acest eșec și să își ofere din nou o astfel de oportunitate. Ar fi păcat de acel tenis, dacă nu.

Cu excepția finalului, Ana a făcut un meci incredibil. A dominat-o pe Badosa cap-coadă în primul set, a revenit în setul doi de la 3-5 la 6-5, scor la care a avut o minge de meci. O minge de meci la care nu sunt multe de reproșat, pentru că a fost jucată impecabil de Badosa. Ana chiar n-a avut cum să răspundă. Ce ar putea fi de regretat e dinamica din tiebreak: după un început bun, în care s-a desprins la 2-0, Ana a plătit scump efortul depus în schimbul următor. Efortul fizic a marcat-o vizibil și a avut nevoie de câteva puncte ca să-și recapete răsuflarea și prospețimea. Dar Badosa fugise deja cu cinci puncte la rând, un avantaj prea greu de întors, în ciuda faptului că, la 2-5, Ana a răspuns cu două puncte spectaculoase. Setul fusese câștigat de Paula. 

Deși a scăpat tiebrek-ul din mână și în ciuda acelei mingi de meci ratată, Ana are meritul de a nu fi clacat sub dezamăgirea momentului. A luat-o de la capăt în decisiv, acolo unde a reușit să-și ridice și mai mult nivelul. Un set în care, din nou, a jucat niște mingi pur și simplu senzaționale. O evoluție care i-a făcut pe mulți să se întrebe: ‘ok, ok, dar de ce Ana Bogdan nu e clasată mai sus de atât?’

Evoluția bună a Anei s-a reflectat repede în scor, ea desprinzându-se la 4-2. Apoi a fost rândul Paulei să strălucească. Precum Ana, și Badosa a făcut un meci mare și pur și simplu a refuzat să piardă acest meci. Ca o paranteză, Badosa nu e la prima revenire de acest gen și poate că și asta a jucat un rol important: la Madrid, turneu la care a ajuns până în semifinale, Badosa a revenit în două meciuri la rând de la 0-1 la seturi și a avut parte de dueluri dure, lungi, la limită. 

Schimburile de pumni au continuat, cu cele două preluând pe rând centrul ringului. Egalată, Ana a continuat să lupte și a avut trei șanse de a face break la 4-4 și de a servi pentru meci. Două șanse au fost anulate de Badosa cu lovituri câștigătoare, una a fost o eroare neforțată a Anei. La 4-5, când trebuia să servească pentru a rămâne în meci, Ana a făcut câteva dintre cele mai neinspirate puncte ale ei din tot meciul: o dublă greșeală, o scurtă ratată și un serviciu doi temător la mingea de meci, care a fost rapid pedepsit de adversară. 

E o înfrângere grea și frustrantă, cu siguranță greu de uitat și de depășit, mai ales când pe masă era o calificare în premieră pentru Ana în optimile de finală ale unui Grand Slam. E greu să vorbești în astfel de momente de partea plină a paharului. Dar după ce amărăciunea eșecului se va mai fi diminuat, iar tensiunea meciului se va fi îndepărtat, Ana va observa, probabil, că nu totul e despre rezultat.

Dacă privim per ansamblu, atunci vedem o evoluție grozavă a unei jucătoare care a fost excelentă timp de două ore, care s-a autodepășit în multe momente și care a reușit să mențină constant, timp de trei seturi, un nivel al tenisului foarte ridicat. Am mai văzut astfel de sclipiri la Ana în trecut, dar ferocitatea de azi este, probabil, greu de găsit într-un alt meci al ei.

Astea sunt lucruri importante, care contează. Deși deznodământul nu e unul fericit, deși nu o consolează că a contribuit la un spectacol grozav (poate meciul turneului), deși nici cuvintele frumoase ale adversarei nu o pot încălzi prea mult, totuși. Pe termen lung – dacă ea și echipa ei vor extrage lucrurile care contează – s-ar putea ca acest meci să fie mai mult decât o înfrângere dezamăgitoare pentru Ana. Să fie un câștig.

Foto: Jimmie48Photography


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi