Sorana Cîrstea nu găsește soluțiile, se oprește în fața defensivei încăpățânate a Marketei Vondrousova

Treizecizero | 12 februarie 2021

Sorana a încheiat meciul cu 19 lovituri direct câștigătoare și 38 de erori neforțate și fără să găsească la timp o soluție cap-coadă funcțională pentru a desface defensiva jucătoarei din Cehia.

Sorana Cîrstea a fost eliminată de Marketa Vondrousova în runda a treia la Australian Open. A fost 6-2, 6-4 pentru jucătoarea din Cehia, favorită 19. Sorana încerca să se califice în optimile turneului din Melbourne pentru a doua oară în carieră.

După două victorii la jucătoare de Top 20 reușite deja în acest sezon, Sorana nu a reușit să o obțină și pe a treia. Ultimele trei puncte ale meciului au fost ca un rezumat al întregii confruntări: Sorana a construit splendid schimburile, dar a fost forțată să le închidă de câteva ori de apărarea fostei finaliste de la Roland Garros, sfârșind prin a rata din situații clare.

Sorana învinsese deja o stângace din Cehia, dar diferențele de matchup între Kvitova și Vondrousova sunt izbitoare. Fosta finalistă de la Roland Garros era limpede un adversar complicat pentru jucătoarea noastră. Dacă Soranei îi place cum vine mingea de la Petra, și se poate plia într-un procent rezonabil pe tenisul agresiv al acesteia, suficient cât să poată câștiga trei meciuri din opt, Vondrousova e alt stil. Cu multă varietate, o defensivă de fier și scurte de excepție – la unele dintre ele îți dă senzația că nici măcar nu trebuie să te mai obosești să alergi – Vondrousova are suficiente unelte la dispoziție să o frustreze pe Sorana, să obțină o eroare neforțată, în special în momente cruciale, și să o țină mereu sub stres. Se apără grozav, are acele combinații scurte-loburi foarte eficiente, alternează vitezele în raliuri și găsește genul de soluții care îți țin mintea ocupată.

Așa s-a întâmplat curând după startul meciului; Sorana a început cu două holduri sigure, dar a lăsat curând senzația că este mai puțin limpede, poate și un pic consumată emoțional de efortul din meciul precedent. Într-un astfel de caz, Marketa, cu răbdarea ei fără limite, e exact genul de adversară pe care nu vrei să o ai. Erorile neforțate și alegerile neinspirate au început, curând, să se adune în partea româncei, iar Vondrousova a fugit cu două break-uri și, curând, cu setul.

După ce s-a regrupat la vestiare, Sorana a părut mult mai concentrată la joc în setul al doilea și mai dispusă să caute soluții și să muncească pentru puncte. Unele au mers, altele, mai puțin, dar deși s-a văzut rapidă condusă cu un break și în acest set, Sorana a lăsat impresia că poate reveni. Și a făcut-o. Pe final de set, când nivelul a crescut considerabil, și loviturile ei au început, în sfârșit, să găsească niște spărturi prin zidurile Marketei. Sori a câștigat punctul meciului de până la acel moment – un schimb de 18 lovituri – și și-a creat o minge de break la 4-3. Vondrousova a făcut prompt o dublă greșeală și eram din nou la egalitate.

A urmat un game lung pe serviciul Soranei, în care aceasta a avut trei mingi de 5-4, dar realmente n-a putut să sară pârleazul. La ultimul deuce, Sorana a făcut o altă eroare costisitoare într-un punct care ar fi trebuit să fie al ei, și Vondrousova a concretizat imediat mingea de break. Ar fi însemnat enorm un hold acolo pentru încrederea Soranei și, simultan, ar fi sădit ceva dubii dincolo de fileu. Dar Vondrousova a absorbit toată presiunea, s-a folosit de abilitatea ei de a returna mingi care par departe de ea, în special cu slice-ul de rever, și i-a resetat Soranei puncte care ar fi putut fi câștigătoare în alte meciuri.

Cu astfel de puncte, trei la număr, s-a și încheiat meciul. După ce Vondrousova a făcut o dublă greșeală la 5-4, 30-30, Sorana s-a aruncat în ofensivă și a avut punctul următor în mână, și rebreak-ul, odată cu el, dar a ratat încheierea. Ar fi fost 5-5 și meci relansat. Punctul imediat, un smash ratat de Sori absolut milimetric, confirmarea de pe video aproape că nici n-a putut indica un out. Mingea de meci, una dintre cele mai bune din turneu, a fost un schimb splendid, în care Sorana a fost iar în control, Vondrousova a scos incredibil cu un slice de rever, apoi a pus un lob defensiv care a țintuit-o pe baseline pe Sorana, cehoaica încheind apoi cu un winner în lung de linie.

Una peste alta, Sorana n-a jucat neapărat rău și, firește, nu e nicio rușine să pierzi la Vondrousova. Finalul atât de frustrant ne macină însă, pentru că Sorana a avut o oportunitate să prelungească meciul și să-și ofere, ulterior, alte șanse. Poate că ar fi meritat un set decisiv, însă, finalmente, numărul mare de erori neforțate (38 per total) a costat-o. A avut curaj să vină în multe rânduri la fileu, a stat și răbdătoare în destule schimburi, a schimbat splendid direcția cu reverul, a și injectat putere în lovituri. Construcția punctelor a fost în multe momente excelentă, însă până la ultima minge, pe care a ratat-o în câteva situații esențiale, prea multe pentru ca situația să mai poată fi salvată.

Cehoaica i-a dat credit ulterior, spunând că meciul a fost foarte greu și că știe că a avut un pic de noroc la final, iar Sorana e o „jucătoare foarte bună, care a jucat excelent azi”.

Totuși, dincolo de frustrarea înfrângerii și de oportunitatea de pe tablou, Sorana trebuie să rămână pozitivă și să construiască pe ce a realizat în ultimele săptămâni. Nu a fost deloc ușor să treacă printr-o carantină dură, să revină la tenis după 14 zile fără posibilitatea de a lovi mingea – trebuie să fim rezonabili și să ținem cont de context. Rămâne impresia, și sunt multe argumente pro, că Sorana se îndreaptă într-o direcție bună. Spune lucrurile corecte, face destule lucruri bune, iar dacă va continua așa, în cele din urmă rezultatele vor ajunge și ele să se alinieze. Sezonul e lung, trebuie doar să continue să muncească și să caute noi și noi moduri de a se îmbunătăți.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi