Simona: „Tenisul nu se termină cu o înfrângere!”

Adrian Țoca | 6 iunie 2019

„Nivelul meu nu a fost grozav azi. Poate că am lăsat-o să-și facă jocul ei cel mai bun, dar ea a arătat foarte bine pe teren azi. Din nou, credit ei pentru acest lucru.”

Roland Garros este oferit de

Corespondență de la Paris

Simona a fost într-o stare de spirit bună la conferința de presă la care a ajuns destul de repede după meci. “Sunt tristă, ca de fiecare dată când pierd, și un pic dezamăgită că nu mi-am putut face jocul. Nu m-am putut mișca precum de obicei. Nu mi-a plecat mingea așa cum mi-am dorit. Nu m-am mișcat așa cum m-am dorit. Se mai întâmplă. Lăsând-o să-și facă exact jocul care-i place, a dominat meciul.”.

A fost o idee care s-a repetat ulterior de câteva ori în răspunsurile ei. De exemplu, când am întrebat-o în ce moment a simțit că a început să îi citească pattern-urile de joc Amandei, Simona a spus: „Am știut aproape din primele game-uri că trebuie să ridic mingea un pic și să o fac să se miște. Dar nu mi-a mers jocul și nu mi-a mers corpul. Cred că din cauza asta nu am reușit să îmi ating nivelul maxim.” 

Dar până acolo, a început prin a-i da credit Anisimovei. „Mă așteptam la un meci greu, pentru că știam că va juca foarte bine, dar a jucat grozav azi. Îi dau tot creditul, pentru că a făcut un meci mare. Eu am făcut tot ce am putut azi și sunt mulțumită cu rezultatul.”

Firește că nu era mulțumită că a pierdut; Simona a explicat ulterior: „Nu e deloc rău să faci sferturi de Slam, mai ales venind în calitate de campioană, cu presiunea pe mine. Dar cred că am avut meciuri bune și plec de aici cu gânduri pozitive.”

Să revenim la întrebarea principală – de ce simte că nu și-a putut face jocul?

„Emoțiile, un pic. Am fost stresată pentru că simțeam că joc bine, și poate și pentru că așteptările de la mine erau mari azi. Nu cred că am putut gestiona tensiunea din corp azi, de aceea nu mi-am putut face tenisul și nu m-am deplasat așa cum aș putea.

Nivelul meu nu a fost grozav azi. Poate că am lăsat-o să-și facă jocul ei cel mai bun, dar ea a arătat foarte bine pe teren azi. Din nou, credit ei pentru acest lucru.”

„Toate au un rol în viața de zi cu zi a jucătorului, dar nu o să găsesc scuze acum că din cauza asta am pierdut. Nu am reușit să ridic nivelul și asta este”

A contat faptul că rutina ei – la care ține foarte mult – a fost dată peste cap de programul anulat ieri de ploaie? Simona recunoaște, printre rânduri, că îi e greu să se adapteze în astfel de situații.

„Ei bine, pentru toată lumea e greu să aștepte, iar apoi să plece acasă când se anulează programul. Am stat toată ziua pe canapele până la 4, când s-a anulat. Dar pentru toată lumea a fost la fel. Pentru mine e ceva mai dificil în astfel de situații, pentru că nu mă pot ajusta la fel de bine. La fel a fost și în Roma. Dar iau lucrurile așa cum sunt. Nu pot să schimb vremea, trebuie să iau lucrurile așa cum sunt și sper să fiu mai bună la acest capitol în viitor.”

În română, a reluat aceeași idee: „Se poate ca schimbarea de ieri să mă fi scos din ritm. Mereu spun că e aceeași situație pentru toate jucătoarele, dar una se poate adapta mai ușor decât cealaltă. Eu pot să spun că mi-am ieșit un pic din rutină, neantrenându-mă așa cum mi-am dorit – m-am dus și în sală să bat un pic, ca să nu treacă ziua fără să joc. Toate au un rol în viața de zi cu zi a jucătorului, dar nu o să găsesc scuze acum că din cauza asta am pierdut. Nu am reușit să ridic nivelul, să ating nivelul maxim azi și asta este.”

Simona, despre șansele Anisimovei la titlu. „Dacă joacă precum azi, fără emoții și fără să se gândească prea mult la rezultat, cred că are o șansă foarte bună. A fost destul de calmă. A arătat că e în stare să facă lucruri bune, așa că are o șansă bună. E greu să o compar cu alte jucătare, cred că joacă foarte repede și agresivă, tot timpul. Se mișcă foarte bine. Vede jocul bine. Nu vreau să o compar cu nimeni, cred că este ea și atât. Lovește mingea foarte adânc, iar uneori nu poți să-i răspunzi, pentru că mingea nu sare. Aplică presiune în fiecare game. Și chiar dacă nu lovește cu atât de multă putere, lovește foarte adânc, ceea ce o face greu de returnat. Va fi în top curând. Are jocul, are viziune, are atitudine bună. Cred că va fi o jucătoare foarte bună.”

Simona a explicat, mai apoi, de ce alege să fie încrezătoare. Iar când a venit vorba despre ce urmează în anul ei, Simo a avut o însuflețire atunci când a menționat iminența sezonului de iarbă.

„Nu sunt negativă, nu sunt dezamăgită. Nu vreau să termin turneul cu un reproș Cred că e un meci care mă va ajuta în viitoarele turnee. E normal să fii dezamăgită după o înfrângere, dar mă simt ok și mă uit cu încredere spre o nouă zi. Câteva zile de pauză, întâi de toate. Apoi sezonul de iarbă. Și poate voi putea face unul bun.”  

La fel de interesant e observația ei că poate are nevoie de mai multe meciuri – justă, în condițiile unui sezon ceva mai fragmentat. „Consider că am avut meciuri bune, că jocul meu e la un nivel destul de ridicat. Poate ar trebui să joc mai multe meciuri, poate și presiunea și-a spus cuvântul, chiar dacă eu mă simt bine și sunt relaxată, totuși, atunci când intri pe teren simți o oarecare emoție în plus. Dar sunt lucruri bune, care, în timp, cred că o să mă ajute.” 

Tranziția spre iarbă n-o mai stresează. „Nu voi face ceva special, îmi voi păstra rutina și voi încerca să mă pregătesc pe cât de bine e posibil pentru Wimbledon. Sper să pot face un rezultat bun acolo. Dar fără presiune de rezultate. Anul acesta e un an chill pentru mine.” 

Când am întrebat-o dacă găsește o motivație nouă în rezultatul de azi, Simona a întărit ideea de mai devreme: “Sigur că da. Consider că e un rezultat bun, așa că consider că e un plus, am învățat și eu din acest meci foarte multe și merg cu încredere înainte. Tenisul nu se oprește la o înfrângere.

Simona, despre restul turneului. Ei bine, nimic nu mă mai surprinde în tenis acum. Dar dacă ar fi să aleg… E greu. Cred că Barty are o șansă bună, pentru că e foarte talentată și simte bine mingea; a jucat, de asemenea, bine pe zgură în precedentele turnee, așa că cred că are jocul ca să câștige turneul. Konta e prima oară când câștigă meciuri la RG, deci totul e posibil acum. Celelalte două sunt foarte tinere, așa că povestea din 2017 se poate repeta. Poate că una dintre ele are o șansă să câștige titlul. Ar fi extraordinar să avem două jucătoare de 18 ani în finală.

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi