E timpul lui Barty! Într-un circuit feminin tot mai echilibrat, australianca triumfă la Miami, reușește cel mai important titlu al carierei

Radu Marina | 30 martie 2019

Cele 14 turnee WTA ale anului au avut 14 câștigătoare diferite. Cea mai recentă dintre ele, Ashleigh Barty, își anunțase acest trofeu cu o serie de rezultate importante în ultimele luni

Ashleigh Barty câștigă cel mai important trofeu al carierei după victoria, 7-6, 6-3, în fața Karolinei Pliskova, și încheie astfel în cel mai bun mod cu putință un turneu în care a învins trei jucătoare din top 10 și și-a asigurat (încă din sferturi) intrarea între primele 10 jucătoare ale lumii. Acesta este al 4-lea titlu WTA pe care Barty îl cucerește la simplu, și primul Premier Mandatory.

Cu acest rezultat, Barty va urca de luni până pe locul 9 în clasamentul WTA, devenind prima australiancă din 2013 încoace (Sam Stosur) care intră în top 10. De asemenea, acest rezultat permite continuarea trendului campioanelor diferite în turneele WTA; de la startul sezonului și până acum s-au jucat 14 turnee, și avem 14 campioane diferite – un record pentru circuitul feminin.

Primul titlu Premier Mandatory și debutul în top 10 la doar 22 de ani sunt niște realizări remarcabile pentru Barty. Iar aceste performanțe devin și mai strălucitoare dacă le punem în contextul potrivit. Respectiv, dacă reamintim de cât de departe vine Barty, o jucătoare care a renunțat o vreme la tenis, a trecut la un sport de echipă timp de doi ani și a revenit în 2016 în tenis, luând-o, practic, de la zero cu totul.

În 2014, Barty, care a trebuit să ducă pe umeri o presiune enormă fiind o junioară de excepție (fost număr 2 mondial, campioană la Wimbledon la vârsta de 15 ani) a decis să ia o pauză nedeterminată de la tenis, motivând că nu se mai bucură de tenis și dorește să experimenteze și alte lucruri.

Ulterior, s-a înscris într-o echipă de cricket și a jucat, vreme de doi ani, în campionatul de cricket al Australiei. În 2016, australianca și-a anunțat revenirea în tenis, participând în primă fază doar în calificări de turnee ITF.

Avea să fie o revenire spectaculoasă. Mai matură și trecută prin tot felul de experiențe (în timpul în care nu a jucat tenis, pe lângă cricket, s-a dedicat mai mult pasiunilor sale, a antrenat o jucătoare din Australia și comentat meciuri de tenis) care au făcut-o mai încrezătoare, Barty a lăsat deoparte dubiile și a început să atingă premieră după premieră: intrarea în top 100, intrarea în top 20, prima finală WTA, primul titlu WTA, primul Grand Slam la dublu, primul sfert de Slam în proba de simplu. Iar acum primul titlu Premier Mandatory și intrarea în top 10 – toate fiind reușite în acest interval de trei ani de zile, de când a revenit în tenis.

Maturitatea a fost, de fapt, cheia pentru această revenire, dar și motivul pentru care Barty este de azi campioana unui turneu Premier Mandatory. Odată cu trecerea timpului, Barty și-a înțeles mult mai bine jocul și a învățat cum să-și folosească întreaga gamă de lovituri, fără a se încurca în ele. Când ai atâtea opțiuni la îndemână cum se întâmplă în cazul ei, e nevoie de timp pentru a-ți crea acel shot selection care să deraieze absolut orice jucătoare.

Astăzi, dar și în multe alte meciuri, exact asta a făcut diferența. Creativitatea și modul în care a reușit să îmbine forța cu variația i-a adus victoria în fața Karolinei Pliskova. Asta, deși Pliskova a venit la meci cu un plan care părea că dă roade, insistând spre reverul australiencei (partea cea mai vulnerabilă din jocul ei), răspunzând la slice cu slice și având răbdare în duelurile de rever. În cele din urmă, când Barty a intrat, în fine, în meci, partida a luat-o ușor și sigur în direcția ei.

Barty și-a găsit ritmul treptat. Întâi, serviciul (a avut 15 ași, cu 9 mai mult decât Pliskova, și un procentaj de 86% de puncte câștigate cu primul serviciu) a fost cel care a produs declicul, apoi a fost rândul forehandului inside out să se ridice la înălțimea momentului, iar în final reverul și slice-ul de rever aveau să-și găsească locul. Cum puzzle-ul era complet și toate piesele jocului ei erau la locul lor, Pliskova a început, cum era firesc să se întâmple, să nu se mai simtă confortabil: slice-ul incisiv al australiencei i-a dat mari bătăi de cap, iar în duelurile rever-rever nu a mai avut niciun cuvânt de spus. Practic, tactica care a dus-o în avantaj în prima parte a finalei (a condus cu 3-1 și a avut șansa de a se desprinde la 4-1) a devenit complet inefcienta. Iar când asta s-a întâmplat, n-a mai avut ce pune în loc. A mai rămas doar cu forehandul și serviciul – care au ținut-o la suprafață o vreme, dar nu și în tiebreak, acolo unde a fost dominată categoric de Ash și a sa creativitate.

În aceste condiții, devine foarte greu să o învingi pe Barty atunci când întreg jocul ei se pune în mișcare, iar adversara nu are suficientă răbdare și energie, lucru care s-a văzut foarte bine în setul doi, controlat în totalitate de australiancă. Planul cu care Pliskova a venit la meci a fost cel corect, însă resursele nu i-au permis să-l pună în aplicare o perioadă îndelungată de timp. La primul său meci în sesiunea de zi, cehoaica a părut stoarsă de energie și obosită, neputând susține ritmul impus de adversara sa.

La trasul liniei însă, deși finala a urmat trendul ultimilor cinci ani (meci scurt, de două seturi), fiecare dintre cele două adversare pleacă de la Miami cu noi borne atinse: Pliskova cu prima finală Premier Mandatory și revenirea pe locul 4 de luni, Barty cu cel mai mare trofeu al carierei și un nou career high ranking.

https://twitter.com/Diego_Barbiani/status/1112066382080946178
https://twitter.com/Diego_Barbiani/status/1112065471929565187

Foto: Jimmie48Photography

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România.

Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos, format din trei modele complementare.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi