Simona obține o victorie reconfortantă la debutul în turneu, trece de Strycova la Indian Wells

Radu Marina | 9 martie 2019

Simona Halep a învins-o cu 6-2, 6-4 pe Barbora Strycova pentru a cincea ei victorie din șase meciuri cu jucătoarea din Cehia. Simona se califică astfel în runda a treia la Indian Wells, unde o va întâlni, duminică, pe Kateryna Kozlova

Această a doua zi de la Indian Wells ne-a arătat, dacă mai era nevoie, cât de mult cântărește matchup-ul în tenis. Exemple concludente: Stefanie Voegele, care a învins-o net (6-3, 6-0) pentru a cincea oară din șase meciuri pe Sloane Stephens, favorita 4, sau Jennifer Brady, care a trecut a treia oară la rând în acest an de Caroline Garcia. Și Simona Halep, care avea să-și continue și ea dominația asupra Barborei Strycova, jucătoare pe care a învins-o pentru a cincea oară consecutiv, de fiecare dată fără set pierdut.

A fost meci cu o desfășurare tipică pentru acest match-up: cu o mică excepție (revenirea Strycovei de la 2-4 la 4-4 în setul doi), partida a curs, previzibil, doar în direcția Simonei. N-a fost ușor, a fost o victorie muncită, dar în care s-a văzut clar cum stilul cehoaicei îi convine de minune Simonei.

Sunt trei mari motive pentru care Simona o domină și va continua să o domine pe Strycova.

Primul e jocul de pe baseline, acolo unde se dă marea bătălie. Al doilea e profilul Strycovei, o adversară care nu are niște lovituri suficient de puternice cu care să o pună cu ușurință în defensivă pe Halep. Și al treilea: fluctuațiile cehoaicei într-un meci, pe care Simona le taxează ori de câte ori are ocazia.

La jocul de pe linia de fund, Simona este net superioară cehoaicei. Ar putea sta la nesfârșit în raliuri și nu o deranjează mixul de lovituri pe care Strycova îl propune. Îi convine lungimea generată de adversară, îi convine tăria loviturilor, îi place ritmul pe care schimbul îl capătă.

A doua chestiune care îngreunează situația pentru cehoaică este chiar stilul ei de joc. Strycova are cu ce arunca înspre adversare, și pe multe le pune în dificultate. Dar când în față e Simona, lucrurile se schimbă dramatic. Cum întreg jocul ei se bazează pe o construcție răbdătoare, dar variată, a punctului și mai puțin pe forță, e aproape imposibil să o poată duce pe Simona într-o zonă în care aceasta să nu mai poată deține controlul și inițiativa – cum se întâmplă, de exemplu, atunci când românca întâlnește o adversară extrem de agresivă, care o pune în defensivă cu o singură lovitură. Și atunci, cât timp Simona se află într-o poziție dominantă și ea e cea care agresează, Strycova rămâne fără alternative în fața acestui asalt.

Și, în fine, al treilea punct se referă la oscilațiile din jocul Strycovei. Pe parcursul unui set, Strycova îți lasă mai mereu deschisă destul de larg o fereastră. Uneori, faptul că într-un game face din senin o dublă greșeală și alte câteva erori nu cântărește prea mult. Cu Simona însă, aceste ezitări o costă – așa se întâmplă, de fapt, în fața oricărei jucătoare de top.

În primul set, toate aceste trei teme au fost puse clar în evidență, Simona dominând majoritatea schimburilor de pe linia de fund cu autoritate (cu un mare plus pentru forehandul cross, care a mers de minune). În setul doi lucrurile s-au precipitat puțin.

În primă fază, Simona a continuat în nota obișnuită: stabilă de pe baseline și capabilă să reziste în fața micilor capcane întinse de Strycova (ba câte o scurtă, ba câte un slice șiret, ba un serviciu-voleu). În felul acesta a reușit să preia conducerea, a făcut un prim break la 2-1 iar mai apoi s-a distanțat la 4-2. Aici a urmat un interval în care a pierdut busola pentru câteva minute și în care nivelul jocului ei a scăzut. Destule ratări ușoare, unele chiar dureroase (drive-voleuri complet ratate) și un serviciu care n-a mai ajutat-o.

De la 4-2 s-a ajuns la 4-4, 0-30 iar pericolul pândea. Simona părea că nu mai simte cum trebuie mingea, Strycova era într-o zonă în care ratările erau rare. Însă așa cum nivelul a scăzut brusc în acel interval de două game-uri, așa a și reapărut: brusc, de la 0-30, Simona a fost din nou Simona. Patru servicii nereturnabile au ajutat-o să fie din nou în avantaj și au pus-o pe cehoaică în poziția de a servi pentru a rămâne în meci, moment în care Simona și-a pus la treabă returul pentru a încheia socotelile înainte ca lucrurile să se complice inutil.

Simona a câștigat 10 din 16 puncte la fileu și, în condițiile destul de dificile de la ora meciului, cu un vânt deranjant și o temperatură ceva mai rece, a încheiat cu 18 winnere și 31 de unforced.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1104259264997031936

Cu Kozlova, duminică

Următoarea adversară a Simonei va fi ucraineanca Kateryna Kozlova, jucătoare venită din calificări. Simo nu a mai jucat până acum cu ucraineanca de 25 de ani, care a învins-o pe Sasnovich, 6-4, 2-6, 6-0. Kozlova vine din calificări, unde le-a învins pe Kratzer și Sorribes-Tormo. În primul tur a trecut de Siniakova. Kozlova e acum pe 114, iar cea mai bună clasare a fost locul 62.

Pe partea de tablou a Simonei au mai trecut mai departe Vondrousova (care a eliminat-o pe finalista de anul trecut, Daria Kasatkina) și Ostapenko. Dacă Simona trece, va juca în turul 4 cu învingătoarea dintre cele două.

Tot azi, Mihaela Buzărnescu a pierdut cu Daria Gavrilova, 6-2, 6-2.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi