Wozniacki o învinge la scor pe Svitolina, se anunță de luat în seamă pentru restul turneului

Radu Marina | 23 octombrie 2017

Caroline Wozniacki va fi următoarea adversară a Simonei, în runda a doua din Grupa Roșie. Daneza a câștigat trei dintre cele cinci meciuri cu jucătoarea noastră, cel mai recent, în sferturile de anul acesta de la Eastbourne.

Imediat după tragerea la sorți, Wozniacki declara că, într-o grupă cu jucătoare care fie se deplasează bine, fie lovesc foarte devreme mingea, cheia va fi agresivitatea. O agresivitate cu moderație și o foarte mare atenție la selecția loviturilor. Până aici, planul suna destul de bine, întrebarea era dacă va reuși să pună în aplicare o astfel de tactică, având în vedere că nu se simte tot timpul confortabil să fie ea cea care atacă și impune ritmul într-un meci.

Însă cu Svitolina a înlăturat orice dubiu: a câștigat cu 6-2, 6-0 cu Elina Svitolina, prima ei victorie în fața ucrainiencei, obținută cu un tenis compact, agresiv și fără nicio fisură.

Pentru Wozniacki, Svitolina a fost o piatră de încercare în ultimii doi ani. Până azi nu reușise să o învingă niciodată în trei ocazii; mai mult, în ultimele două meciuri (jucate chiar anul ăsta în finală la Dubai și la Toronto), Wozniacki a fost învinsă categoric (6-4, 6-2, 6-2, 6-0). Caro a părut că nu găsește nicio breșă în jocul Svitolinei, lucru destul de rar pentru o jucătoare cu experiența ei. Așa că era clar că trebuia să încerce altceva de data asta. Și a încercat. Spre deosebire de ultimele meciuri, când a părut că joacă la întâmplare în speranța că adversara va greși, de data asta a făcut ca lucrurile să depindă doar de ea.

A început meciul foarte agresiv și și-a arătat aceste intenții din start, fiind tot timpul cu pasul în față, având inițiativa, fără să se lase împinsă în spatele liniei de fund. Mai important de atât e că nu a lăsat-o niciun moment pe Svitolina să își facă jocul și să iși între în ritm. De altfel, ucraineanca a spus fix asta la conferință: că nu și-a găsit niciodată ritmul. Când nu a lovit mingea plat și devreme (în special de pe partea de rever), Caro a chemat-o în față, a pus scurte, a pasat și a lobat, săpând teribil în încrederea ucrainiencei cu astfel de lovituri (asta apropo de selecția loviturilor de care amintea). Așa a reușit de altfel să obțină break-ul în primul set; după o serie de scurtă-lob-passing-shot și un winner cu reverul, Svitolina a părut complet deznădăjduită și a cedat serviciul la 2-2, iar de acolo până la finalul meciului nu s-a mai legat nimic.

Faptul că Wozniacki a început agresiv a cântărit mult. Svitolina e o jucătoare excelentă atunci când se simte stăpână pe situație și conduce; lovește eliberat, e foarte incisivă, te surprinde cu schimbările de direcție și cu acel forehand foarte accelerat, greșește puțin și nu scade brusc nivelul, ceea ce o face periculoasă pentru oricine. În schimb, dacă o scoți din zona de confort, nu îi dai timp să se așeze la lovituri și o sufoci cu lovituri agresive și luate devreme devine foarte nervoasă, nu mai riscă și nu mai are pic de încredere în lovituri (nu întâmplător are multe înfrângeri la jucătoare precum Petra Kvitova, Serena sau Ivanovic).

https://twitter.com/WTA/status/922471075727867904

După acel break obținut în primul set, Wozniacki nu a scăzut niciun moment nivelul și nici nu s-a abătut de la plan. A continuat să preseze și să fie foarte agresivă, a plimbat-o pe tot terenul cu lovituri din ce în ce mai grele, a intrat mult în teren pe serviciul doi al Svitolinei și a atacat ori de câte ori a avut ocazia (un singur punct a făcut Svitolina cu serviciul doi în tot meciul). De asemenea, a variat înălțimea și efectele, reușind astfel să fie foarte greu de citit de ucrainiancă.

Daneza a încheiat meciul cu aproape 20 de winnere (!) și doar 5 erori neforțate, reamintind pe alocuri ce poate produce atunci când își aduce tenisul agresiv și foarte compact cu ea. Am mai văzut tipul ăsta de joc în 2014, chiar aici, la Singapore, când reușea să treacă de Radwanska, Sharapova, Kvitova și a servit pentru finală în meciul cu Serena din semifinale. Și tocmai faptul că se simte foarte bine în condițiile de joc de la Singapore și a obținut victorii mari aici o face foarte periculoasă pentru restul jucătoarelor.

***

Săptămâna asta, tricourile comandate pleacă spre voi!

 

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi