WimbleGarros | Ploaia riscă să dea peste cap programul RG13

Adrian Țoca | 28 mai 2013

„Play suspended”, cel mai neplăcut mesaj pentru jucători și pentru fanii tenisului. Zilele acestea s-ar putea să-l tot auzim.

Roland Garros este oferit de

Inevitabilul s-a produs, iar prognoza meteo s-a dovedit corectă. Ziua a treia la Roland Garros 2013 a început cu o ploaie englezească în toată regula, care a dat peste cap cu mai bine de două ore programul inițial. Nu mai e atât de frig, însă plouă mărunt și sâcâielnic, suficient cât să-i oblige pe organizatori să acopere terenurile încă de dimineață, iar pe tine să te întrebi la ce turneu ești de fapt, la Roland Garros sau la Wimbledon. Se va juca azi, însă vor mai fi pauze, și mai rău e că situația se va repeta cel mai probabil și în zilele următoare.

Indiferent de cum se vor descurca până la urmă francezii cu programul, ploaia va da iar apă la moară unor discuții pe cale să nu se mai termine până când Roland Garros nu găsește o soluție la planul de extindere. Zilele trecute, oficialii Federației Franceze au anunțat că au de gând să meargă mai departe cu implementarea unui proiect care presupune construirea unui acoperiș retractabil peste arena principală până în 2018. Costurile totale – care includ și alte lucrări suplimentare de modernizare – se ridică la peste 440 de milioane de euro. Asta deși sunt probleme legale complicate în ce privește această extindere.

Roland Garros este sub presiune, riscând să rămână de căruță în cursa cu celelalte Slamuri. Ca și US Open, French Open a fost chinuit, anul trecut, de vreme. Ploaia a amânat finala de anul trecut, dintre Nadal și Djokovic, multe voci susținând că a și influențat rezultatul final. A fost pentru prima oară în 39 de ani când Roland Garros nu se termină la timp. Asta în pofida faptului că francezii pornesc turneul de duminica. 

Așadar, ce faci când plouă și nu există meciuri? Well, nu te poți plictisi, în mod cert. Dacă te uiți după modalități de a-ți consuma energia, o plimbare prin complex, făcută la adăpostul unei umbrele, va rezolva repede problema. Îți poți petrece timpul la terase și restaurante, poți ieși la cumpărături de suveniruri sau, dacă vrei cu adevărat să te simți parte din eveniment, poți să te amesteci cu fanii care suportă cu stoicism vremea urâtă direct pe scaunele pentru care au plătit. 

În cazul meu, după ce am făcut câte puțin din fiecare, pauza nedorită s-a consumat repede, în centrul de presă. Chiar lângă accesul în zona de presă de pe Phillipe Chatrier există un loc pe care, din punctul de vedere al unui împătimit de tenis, l-ai putea compara cu senzația pe care o are un copil lăsat singur într-un magazin de dulciuri, nu înainte de a-i spune că poate mânca orice. Ai monitoare care transmit non-stop imagini în direct de pe toate terenurile din complex, plus altele care te asediază cu tot soiul de stats ale meciurilor aflate în desfasurare. Pe de o parte ai vedere către Chatrier, pe de alta, peretele de monitoare. În centru, un rând de mese cu locuri în picioare; practic, nu te poti ascunde 🙂 A devenit rapid locul meu preferat din toată zona rezervată jurnaliștilor.

În rest, în ciuda condițiilor neprielnice, atmosfera în complex este una cât se poate de călduroasă. Fanii își dau toată silința să se distreze, chiar dacă până să se reia meciurile au trebuit să-și potolească setea de meciuri urmărind, pe ecranele gigante instalate în complex, reluarea celor mai bune momente din epicul meci de aseară, cel dintre Monfils și Berdych. La rândul lor, jucătorii stau la sala de forță, se antrenează indoor sau pun poze pe social media, cazul Sharapovei sau Soranei.

Într-un final s-a dat drumul la joc, dar după mai puțin de două ore, ploaia s-a reluat, obligându-ne pe toți la o nouă pauză. Câțiva norocoși au reușit să-și termine la timp meciurile. Sam Stosur și Grigor Dimitrov (ultimul, prin retragerea în setul doi a adversarului) și-au obținut biletele pentru turul 2 exact înainte de startul reprizei a doua de ploaie, una mult mai puternică decât prima. 

Deja o parte din meciurile din programul de azi au fost mutate pentru mâine, dar e de luat în calcul ca toată această mutare de pe o zi pe alta să continue. Cum spuneam, prognoza nu e deloc favorabilă până spre joi inclusiv.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi