Visul continuă: Excepționala Simona Halep câștigă al treilea trofeu al carierei!

Adrian Țoca | 14 iulie 2013

Simona a câștigat al treilea titlul al carierei, toate într-un interval absolut incredibil, de numai cinci săptămâni: Nurnberg, Hertogenbosch și acum Budapesta. De mâine, Halep este numărul 23 mondial.

Unii nu câștigă un titlu într-o carieră întreagă. Alții muncesc cu anii ca să adune trei trofee. Simona a atins cota trei în cinci săptămâni. O perioadă incredibilă, inimaginabilă, aproape imposibilă, dar pe care jucătoarea noastră a reușit s-o transforme în realitate, contrar oricărei credințe, contrar multor aștepări. Simona își scrie, zilele acestea, o poveste fantastică, o poveste care va fi luată ca reper și dată ca exemplu pentru mulți ani de acum înainte. Și ceea ce este cel mai frumos e că o face în cel mai pur stil neromânesc, refuzând să se oprească, continuând să muncească din greu, refuzând să se mulțumească, așa cum mulți dintre noi o fac, cu puțin. Simona vrea mai mult, vrea tot mai mult, și continuă să ia ceea ce-și dorește din vitrina cu bunătăți, o vitrină expusă tuturor, dar accesibilă pentru atât de puțini. Ia ceea ce este al ei. Iar asta mi se pare cea mai admirabilă calitate a Simonei, într-o perioadă de cinci săptămâni în care laudele sunt cu repetiție, iar victoriile sunt fără oprire. 

La Budapesta, după un turneu pe care l-a survolat cu multă relaxare, câștigând primele patru meciuri cu detașarea și calmul pe care îl au marii campioni, Simona a avut de depășit, în finală, un alt gen de test. Ajunsă din urmă de oboseală, Simona n-a mai făcut de data aceasta un joc grozav. Ba chiar, pe alocuri, a suferit. A pierdut și primul set al săptămânii și a traversat și un moment (cele trei mingi de meci ratate) care, de regulă, echivalează cu o potențială prăbușire. N-a mai fost nici de calmul imperial din alte ocazii. Dar a suportat, a răbdat, a depășit hârtoapele unui meci care a arătat, pe alocuri, ca un drum accidentat, și a ajuns la destinație. Iar pentru asta și-a primit premiul. 

Yvonne Meusberger este o jucătoare austriacă mai puțin în vârstă decât pare (încă n-a împlinit 30 de ani), dar care are un joc urâcios, lipsit de sclipiri și pe alocuri frustrant. Trimite mingi lente, fără viață, dar precise; nu-și asumă riscuri, se bazează pe o strategie care implică obținerea erorilor neforțate din partea adversarei. Când e în vână, nivelul ei maxim înseamnă că poate duce raliuri interminabile, purtate la o viteză moale, sâcâielnică. Un joc de uzură, acru, rezolvabil de Simona în condiții normale, dar un joc care poate deveni cea mai mare problemă atunci când ești obosit. Nu neapărat fizică a fost oboseala Simonei, ci mai degrabă mentală. Parcă un pic lipsită de prospețime, explicabil, după atâtea meciuri jucate în ultima lună.

Iar această lipsă de prospețime s-a tradus printr-o lipsă de luciditate, mai ales în setul doi. Pe primul, Halep l-a controlat și l-a obținut relativ ușor. A făcut break în game-ul trei, a servit pentru set la 5-2 și a avut trei mingi de set, toate ratate însă. S-a revanșat însă în game-ul imediat următor, închizând setul cu 6-3. În manșa secundă însă, Meusberger s-a ținut ca un scai de Simona, agresând-o cu jocul de uzură de care pomeneam. Simona a fost fie nerăbdătoare, motiv pentru care a grăbit uneori lovitura decisivă, fie ezitantă, întârziind să atace în câteva momente, chiar dacă a avut spațiu la dispoziție. Cu alte cuvinte, Meusburger a coborât-o la nivelul ei, pe un teren pe care austriaca se simte mai confortabil.

Cu o Simona tot mai frustrată, lovind cu racheta de pământ la un moment dat, Meusberger s-a desprins cu un break și a servit pentru set la 5-4 și 6-5, românca revenind în ambele ocazii. În tiebreak, Simona s-a regăsit și a ridicat nivelul, jucând cu o agresivitate suplimentară, mult peste ce poate duce Meusburger. Părea că se îndreaptă spre victorie, a condus cu 5-2 și apoi a avut trei mingi consecutive de meci la 6-3. S-a grăbit la toate, austriaca s-a ținut bine și le-a salvat. Și, așa cum se întâmplă în astfel de situații, setul s-a dus în direcția opusă.

La 1-1 la seturi, după trei mingi de titlu ratate, sigur că frustrarea e o opțiune. Te poți lăsa pradă neputinței și amărăciunii, poți căuta scuze. Sau te poți regrupa, cum a făcut Halep. Pauza măricică dintre seturi a ajutat-o să-și limpezească mintea. Simona a realizat că titlul e în mâinile ei. A arătat mult mai multă disponibilitate la munca silnică propusă de Meusburger, și, când s-a ivit ocazia, a preluat controlul și și-a arătat clasa. Și tehnica net superioară, expunând-o pe o austriacă aproape incapabilă să finalizeze cu lovitură direct câștigătoare propriile ei atacuri. Două break-uri consecutive, susținute cu serviciul, și un 4-0 pe măsura diferenței enorme de valoare dintre cele două. În game-ul șase, românca a respins ultimele tentative de regrupare a austriecei, două șanse de rebreak adică. Câteva minute mai târziu, la a patra minge de meci, Simona sărbătorea un nou titlu. Al treilea, într-un interval de cinci săptămâni. Ce magie!

22 de victorii

are Simona Halep din ultimele 25 de meciuri jucate în circuit (Roma, Roland Garros, Nurnberg, Hertogenbosch, Wimbledon, Budapesta)

„A fost un meci incredibil, Yvonne a jucat foarte bine, a revenit la cele trei mingi de meci, moment după care a fost tot mai greu să câștig. Dar am făcut-o și sunt foarte fericită. E un sentiment fantastic să câștig al treilea titlu al anului. Am crezut tot timpul în șansele mele. Mă bucur foarte mult de ceea ce joc acum, sper să pot să câștig în continuare!”Simona Halep

Ce program are Simona în următoarea perioadă

Dacă jucătoarea noastră își va păstra programul stabilit, ea ar trebui să continue, fără vreo pauză, săptămâna viitoare urmând să evolueze la Bastad, unde e favorită 2, doar Serena Williams, prezență insolită la micuțul turneu scandinav, depășind-o pe lista capilor de serie. Simona o va întâlni, în primul tur, pe una dintre tinerele speranțe ale gazdelor, Rebecca Peterson, o jucătoare în vârstă de numai 17 ani. La Bastad mai e pe tablou și Alexandra Dulgheru (vs Caroline Garcia în turul 1), cele două românce putându-se întâlni, teoretic, în sferturi. Pennetta (în turul 2) sau Pironkova sunt cele mai relevante nume de pe partea de tablou a Simonei.

După Bastad, Simona are o săptămână de pauză, apoi trecerea pe hard, pentru sezonul nord-american, cu prezențe la turneele de la Washington și Toronto, cel din urmă, cel mai important turneu post-Wimbledon. Dar e de văzut dacă Simona va mai merge la Bastad sau va alege o perioadă mai lungă de pauză.   

Pe picior de egalitate cu Virginia Ruzici

În toată istoria tenisului feminin românesc, doar două jucătoare au mai reușit să câștige trei titluri într-un an. Marea Virginia Ruzici a reușit această performanță în două rânduri, în 1978 și 1980, iar Ruxandra Dragomir în 1996. 

Clasamentul general al titlurilor româncelor, conform WTA:

1.Virginia Ruzici – 14 (St.Petersburg – 1977; Brighton, European Open, Swiss Open, Austrian Open, Roland Garros – 1978; Swedish Open, Austrian Open, Swiss Open – 1980, Monte Carlo, US Clay Courts – 1982; Detroit, Swedish Open – 1983, Bregenz – 1985)

2.Irina Spârlea – 4 (Palermo – 1994, Palermo – 1995, Amelia Island – 1997, Strasbourg – 1998) și Ruxandra Dragomir – 4 (Budapesta, Karlovy Vary, Pattaya City – 1996, Hertogenbosch – 1997)

3. Simona Halep – 3 (Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta – 2013)

4. Alexandra Dulgheru – 2 (Varșovia 2009, Varșovia 2010)

5. Sorana Cârstea – 1 (Tashkent 2008), Irina Begu – 1 (Tashkent 2012), Monica Niculescu – 1 (Florianopolis 2013).

Reacții pe Twitter

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi