Văzutele și nevăzutele zilei inaugurale la French Open: din nou probleme de securitate pe Chatrier

Adrian Țoca | 24 mai 2015

Pentru a treia oară în ultimii câțiva ani, pe arena centrală de la Roland Garros s-a strecurat un intrus. De data asta a fost doar un copil, dar îndeajuns cât să trezească amintiri neplăcute.

Roland Garros este oferit de

Francezii și startul lor de duminica! Pentru o vreme, ideea Roland Garros de a fura startul comparativ cu celelalte Slamuri, n-a fost văzută cu ochi prea buni de jucători. E un plan excelent de business să separi turul inaugural în trei zile și să faci rost de câteva sesiuni suplimentare de vândut, dar sportivilor nu li s-a părut tot timpul o idee la fel de grozavă, acuzând prelungirea inutilă a primului tur. Care se întinde pe trei zile, ceea ce înseamnă că favoriții principali, Novak Djokovic și Serena Williams, nu vor fi de văzut până marți, adică în ziua a treia a turneului. Duminică s-a jucat pe numai opt terenuri și doar trei jucători dintre primii cinci capi de serie de pe cele două tablouri de simplu au fost programați azi. Ce-i drept, tactica le permite gazdelor să programeze cât mai mulți francezi, chiar și dintre cei mai slab cotați, pe una dintre cele două arene principale. Ceea ce e lăudabil: francezii știu să-și împingă din spate jucătorii și să le dea tot suportul necesar. La 15 zile, French Open devine astfel cel mai lung Slam ca durată. Suntem în prima lui duminică din cele trei pe care le va bifa turneul; iar în cazul unei ploi în duminica finală, vom avea un Slam care și-a jucat cel puțin un meci în patru săptămâni succesive.  

Roger Federer a fost unul dintre cei care au criticat cel mai vocal această găselniță și nici nu a văzut cu ochi buni în primă fază ideea să joace duminica. Treptat, elvețianul s-a încălzit cu ideea, ba chiar a început să găsească atractivă opțiunea de a juca duminica pe Chatrier. Anul acesta a făcut-o pentru a treia oară la rând. În fapt, Federer a și inaugurat conceptul, fără voia lui însă. În 2006, când francezii au venit cu această găselniță de a devansa startul, l-au pus pe Federer în ziua inaugurală, iar elvețianul n-a fost deloc fericit, mai cu seamă că a dat peste un adversar de care nu auzise, argentinianul Diego Hartfield, cel care îl înlocuise pe Arnaud Clement. După ce i-a criticat pe organizatori, Federer a glumit: E și o parte bună în asta. Pot să dau o fugă de patru zile în Elveția și tot am timp să mă întorc pentru turul al doilea.

Azi, Federer n-a mai avut astfel de probleme, dar a avut alte motive să-i critice pe organizatori. Incidentul de la finalul meciului câștigat lejer cu Alejandro Falla i-a cam speriat pe mulți și s-a transformat rapid în subiectul zilei, ceea ce l-a obligat pe directorul turneului să convoace o conferință de presă unde n-a avut tocmai întrebări ușoare. Bineînțeles că a fost doar un copil, foarte bine că nu s-a întâmplat nimic rău, dar discuția nu este că nu s-a întâmplat nimic rău, ci despre ce s-ar fi putut întâmpla, dacă în locul copilului, din cale afară de insistent, ar fi intrat altcineva. Stupefiantă reacția întârziată a agenților de securitate, care au privit parcă hiptnotizați cum puștiul își pune mâna în jurul lui Federer și încearcă să facă selfie-ul. Elvețianul s-a dat doi pași în spate și s-a uitat către pază și abia atunci aceasta a intervenit. Culmea, copilul a putut pleca în liniște și a dat agale ocolul terenului, înainte de a sări liniștit pârleazul pe partea opusă, fără ca nimeni să-l oprească.

 

 

“I am not happy about it”, a început pe un ton grav Federer, la conferința de presă, în ceea ce s-a dovedit a fi un subiect asupra căruia a tot fost chestionat ulterior. “De regulă vorbesc în numele meu, dar cred că acum pot vorbi în numele tuturor jucătorilor, pentru că toți încercăm să ne facem treaba pe teren, e mediul unde trebuie să ne simțim în siguranță. Nu e ok ca altcineva să se poată vântura în liniște pe teren. Dintr-o dată, te pomenești cu cineva străin lângă tine”, a spus Federer, care a dezvăluit că a mai avut un incident asemănător la antrenamente, zilele trecute. Directorul turneului, Gilbert Ysern, s-a dus însă personal în vestiar pentru a-și cere scuze, iar cei doi au discutat despre cum să se evite pe viitor astfel de incidente.

Cert e că trecutul nu e o indicație prea favorabilă în acest sens. Mi-am amintit imediat despre incidentul mult mai serios petrecut în finala RG 2013, dintre Nadal și Ferrer, când un zdrahon mult mai amenințător decât puștiul de azi a fost pus la pământ la doi pași de ochii speriați ai lui Rafa. Cumva normal, în game-ul următor, Rafa și Ferrer au produs erori neforțate în serie, unele caraghioase. Și însuși Federer a fost asaltat, cu ani în urmă la Paris, de un fan al Barcelonei, care a încercat să-i pună un fular în jurul gâtului, neținând cont că se joacă o finală de Grand Slam (cea cu Soderling). Sunt lucruri care par amuzante de la televizor, dar sunt teribil de serioase mai ales trăite pe viu. Nimeni nu are nevoie de un alt caz Seles în tenis, iar Roland Garros a început cu un incident de PR care riscă să-l afecteze serios.

Și nu e primul al acestui weekend. Zilele trecute, alt elvețian a avut de-a face cu neinspirația gazdelor. Stan Wawrinka s-a văzut pus într-o situație neplăcută tocmai de site-ul oficial al evenimentului, care, printre altele, a făcut, într-o notă mult prea relaxată, o serie de jocuri de cuvinte între Ilhan, numele primului adversar al lui Stan din turneu, și Ilham, fosta soție a lui Wawrinka. Deși articolul a fost între timp șters, replica lui Stan a fost dură: “Un articol complet idiot. E site-ul oficial al unui Slam, sper că tipul care l-a scris nu era, de fapt, jurnalist. Mai sper ca responsabilul care trebuia să-l verifice nu mai lucrează pentru turneu. Pentru mine, site-ul unui Grand Slam ar trebui să scrie numai despre tenis”. Stan a mai spus că a vorbit cu oficialii turneului despre acest lucru, dar că a trecut peste și vrea să se concentreze pe tenis. Zis și făcut, începutul a fost bun, iar Ilhan cel nevinovat a plătit factura.

Într-o notă mult mai colorată, Roger Federer s-a amuzat când a fost întrebat despre outfitul său cel foarte colorat, în nota colecțiilor Nike din acest an. Iar cu ocazia asta, continuându-și verva, a aruncat o săgeată și către Wimbledon. “Da, am trecut cu toții printr-o parte mai colorată a acestui an, ceea ce se va schimba rapid odată cu venirea Wimbledon, unde regulile au devenit ridicol de stricte în ultimii ani. Iar eu iubesc Wimbledonul, dar au ajuns prea departe. Așa că să ne bucurăm de culoare cât încă se mai poate. Cred că oamenii se bucură de astfel de echipamente, e un statement puternic. Acum, să vedem cât timp o să-l port. Să sperăm că pentru șapte meciuri”. Amuzamentul a continuat când cel care a pus întrebarea a făcut referire la modelul echipamentului copiilor de mingi ca la ceva ciudat: “E ceva ciudat? Well, tu ești italian, ceea ce schimbă totul”, a râs Roger. “Dar de ce nu? Să schimbăm câte puțin din orice. Voi vorbiți despre acest subiect, ceea ce e bine. Da, e bine să încerci să fii un pic fashionable într-un oraș atât de fashionable precum Paris”.

Și cam așa. Fashionable sau nu, Parisul n-a întârziat să-și aducă la masă agitația specifică. De parcă nicio zi de pauză n-ar fi fost între turneul de anul trecut și cel de acum, parizienii și pălăriile lor au ieșit la terase, s-au încolonat frumos la cozile de pe Chatrier și de pe celalalte arene, apoi la terasele cu vin și croissante. Controversele cu cei doi elvețieni au animat un start altminteri sărac în subiecte și în meciuri nemaipomenite, ceea ce, de altfel, a fost o notă comună a tuturor Slamurilor în ultima perioadă. Poate ar fi o idee bună propunerea-întrebare a lui Federer de acum câțiva ani, să se revină la un sistem cu numai 16 capi de serie? Cumva, ascunsă printre norii pufoși care au încadrat peisajul, stă însă ascunsă furtuna. Roland Garros 2015 o fi început calm pe terenuri, dar are toate datele unui turneu pe care n-o să-l uităm prea ușor. Să vedem când și dacă încep primele fulgere și tunete.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi