The Buzz Is Real. Victoria Mihaelei Buzărnescu contra Elinei Svitolina a fost un spectacol, iar noi am avut loc în rândul întâi

Camelia Butuligă | 1 iunie 2018

Pe teren, totul e instinct și emoție. Mai cu seamă când e vorba de o jucătoare atât de expresivă emoțional ca Mihaela Buzărnescu. Mai adăugăm miza meciului, calibrul adversarei, istoricul jucătoarei române, și un astfel de meci devine cu adevărat epopeic. Pe măsură ce scorul avansa, tribunele, care se umpleau și ele, începeau să freamăte, anticipând surpriza.

Roland Garros este oferit de

Nu poți să scrii cronică dacă vezi meciul din secțiunea presei pe Terenul 1. Aflate pe latura lungă a terenului, în dreptul liniei de fund, locurile alea te situează literalmente în teren. Nu ai distanță, nu ai perspectivă pentru a analiza nimic. Tot ce poți face e să reacționezi, pentru că meciul devine și pentru tine o experiență viscerală, instinctivă, la fel ca pentru jucători. ”De ce n-a dat-o în partea opusă”, strigăm cu toții de pe canapea, de la distanța pe care ne-o oferă camera video suită în înaltul tribunei. Lucrurile se văd altfel din iureșul de la nivelul terenului. Acolo e Ground Zero: jucătorii sunt în linia întâi, expuși unui asediu continuu de către adversar și de către propriile gânduri, înconjurați de energia publicului. Deștept (vorba lui Marat Safin) nu poți să fii decât pe margine, de la o distanță sigură. Pe teren, totul e instinct și emoție.

Mai cu seamă când e vorba de o jucătoare atât de expresivă emoțional ca Mihaela Buzărnescu. Mai adăugăm miza meciului, calibrul adversarei, istoricul jucătoarei române, și un astfel de meci devine cu adevărat epopeic. Pe măsură ce scorul avansa, tribunele, care se umpleau și ele, începeau să freamăte, anticipând surpriza. Setul doi a fost un vârtej de senzații și momente – trebuie să-l revăd în liniște pentru a pricepe ce s-a întâmplat acolo, tehnico-tactic. Însă ce-am pierdut la imaginea de ansamblu am câștigat la detalii. Iată câteva lucruri pe care le observi doar din linia întâi.

– Micky Buzărnescu are o minge grea, plină de spin, mai ales pe forehand. Svitolina lovește plat în comparație. Forehandul de stângace al Mihaelei este de o eficiență nadaliană când este jucat în cros. Când era pe partea unde stăteam, Svitolina aproape că se prăvălea peste noi, întinzându-se după mingi cu reverul.

– De asemenea, Mihaela lovește, nu se încurcă. N-ai zice când o vezi ce slăbuță e, dar fata asta nu mângâie mingea, nici pe dreapta nici pe stânga. Chiar și din poziții defensive din spatele liniei, sau împinsă înapoi, reușește să lovească cu adâncime considerabilă.

– Pe cât de liftat e forehandul, pe atât de plat și razant e backhandul. De asemenea, faptul că poate să schimbe cu ușurință în lung de linie cu ambele e un real avantaj.

– Acuratețea ei este incredibilă, în condițiile în care a riscat enorm azi pentru că, așa cum a spus și în conferință, știa că trebuie să atace și să pună presiune pe Svitolina. Multe, multe mingi în apropierea tușelor.

– Rapiditatea cu care se resetează emoțional este uluitoare. Poate trece de la dezamăgire și o atitudine critică la una zen într-o secundă, literalmente. Parcă are un buton pe care-l apasă.

– Are un curaj la limita tupeului. Să returnezi cu scurtă când adversara are minge de set…Așa ceva cere, pardon de expresie, sânge în instalație. În plus, felul cum a atacat imediat fileul de vreo două ori în setul doi ca ripostă la faptul că Svitolina ridicase nivelul: ca zmeul din basme, a trimis buzzduganul să anunțe că n-are de gând să stea pe fundul terenului și să aștepte să-i dea Elina meciul.

– Svitolina proiectează de aproape o anumită vulnerabilitate. Cu tot fitnessul recent, are o alură care nu aduce aminte de o războinică, ci mai degrabă de o păpușă. Atitudinea ei pe teren a fost destul de profesionistă: și-a manifestat dezamăgirea, dar nu așa virulent cum ți-ai fi închipuit pentru cineva care era considerată favorită la titlu și pierdea împotriva unei nou-venite la acest nivel. La fel a fost și la conferință: fair-play, a recunoscut că Mihaela a jucat un tenis excelent și că ea nu a fost la un nivel satisfăcător, nici cu mișcarea, dar nici cu felul în care a gestionat momentele dificile.

– Sper să nu mă înșel: pe adidașii Mihaelei Buzărnescu scrie Micky. Dar la felul în care joacă ar trebui să scrie Mickyduță. Există în jocul ei o obrăznicie, o istețime netimorată și o ingeniozitate pe care sper să nu le piardă, pentru că ele îi transformă meciurile într-un spectacol.

 

| Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1002542354593665024

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1002545916304338944

 

Declarațiile Mihaelei de după meci, AICI.

Cronica meciului, AICI.

 

Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul” 

 

 

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie.

Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi