Cum a fost realizată surpriza turneului: Mihaela Buzărnescu descompune jocul Svitolinei, avansează la Paris și se pregătește de Madison Keys

Radu Marina | 1 iunie 2018

O victorie obținută într-un Grand Slam în fața unei favorite certe reprezintă, fără îndoială, cea mai clară și categorică formă de validare a unei jucătoare. Azi, Mihaela Buzărnescu a obținut acea victorie care o aduce în atenția tuturor, o validează și  o introduce pe scena mare a tenisului.

Ce e impresionant la reușita Mihaelei de azi e modul în care a obținut-o: să o învingi pe Svitolina în două seturi pe o astfel de scenă, ba chiar să reușești să o domini la multe dintre capitolele la care ea excelează, e ceva ce nu-i la îndemâna multora. Elina Svitolina nu mai pierduse un meci în două seturi din luna martie, venea după o serie de șapte victorii consecutive, un titlu și era văzută drept poate principala favorită la câștigarea turneului de la Paris.

În meciul de azi, Mihaela a dat impresia în mod constant că știe la orice pas ce trebuie făcut și ce trebuie jucat împotriva ucrainiencei. A început meciul lovind foarte agresiv, deschizând terenul cu forehand-ul și pedepsind orice serviciu mai slab al Svitolinei. Break-ul a venit chiar la 1-1, după un raliu lung, încheiat cu un forehand în lungul liniei de româncă. Acel break a fost suficient pentru primul set, dar pentru a-l păstra a făcut eforturi mari. Svitolina e o jucătoare foarte experimentată și știe când și cum să apese pe accelerație. Când a simțit că glumă se îngroașă iar un joc solid din spatele liniei de fund nu-i suficient pentru a o răni pe Mihaela a început să lovească ceva mai puternic și să deranjeze cu lungimea. Asta i-a adus o prima minge de break la 2-4, dar n-a fructificat-o, iar aici meritul cel mare îl are Mihaela care a fost impecabilă, pur și simplu impecabilă în momentele de acest gen, pe tot parcursul meciului.

Svitolina nu a părut în niciun moment al meciului sigură pe ea sau că știe cam ce ar trebui să joace pentru a-și face loc în meci. Tot timpul a fost surprinsă de câte ceva, iar asta s-a văzut cel mai bine în raliurile prelungite, când mai mereu lovea întârziat, era surprinsă de traiectoria mingii și nu se poziționa tocmai corect la lovitură. Această ,,surprindere” e firească într-un meci cu Mihaela pentru simplul fapt că într-un raliu mai lung nicio lovitură a ei nu e la fel; mai mereu schimbă unghiul ori îl caută pe cel mai scurt, caută să varieze înălțimea, efectele și adversara ajunge în situația în care nu mai e sigură pe lovituri.

Cheia însă a fost agresivitatea, curajul de a face pasul în față și de a o ataca încă de la retur. Elina a ajuns la acel echilibru aproape perfect între jocul defensiv și atac, e suficient de matură și experimentată, dar are și multe puncte slabe pe care dacă reușești să i le găsești ai o mare șansă împotriva ei. Spre exemplu, Svitolinei nu îi place să fie agresată sau să se simtă tot timpul pusă sub presiune, tocmai de asta jucătoare ca Petra Kvitova, Serena Williams, Jelena Ostapenko sau Naomi Osaka au învins-o măcar o dată.

Mihaela a făcut azi o treaba excelentă încă de la retur, dar nu numai. Poziția ei în teren a fost una agresivă și a căutat să închidă punctul rapid, chiar din 1-2 lovituri, iar asta se reflectă în numărul mare de lovituri câștigătoare (31 la total, spre deosebire de 11 ale Elinei).

Cu primul set în buzunar, era de așteptat că Svitolina va încerca să-și ridice nivelul, va căuta soluții și nu va continua să rămână pasivă. Prima schimbare pe care a făcut-o a fost la nivelul asprimii loviturilor, în special pe partea de forehand, iar după câteva mici bâlbâieli ale Mihaelei la serviciu, ucrainianca a reușit primul break al meciului și s-a desprins la 2-1.

Condusă cu break în setul doi, Mihaela a fost foarte decisă și n-a lăsat-o pe Svitolina să-i scape din mână, nici măcar atunci când aceasta a făcut break-ul la 4-4, a servit pentru setul doi la 5-4 și a avut o minge de set. A presat, a continuat să pună întrebări și a făcut-o să aibă dubii. Acest aspect e esențial într-un meci cu o astfel de jucătoare, iar Mihaela a venit cu lecțiile învățate de data aceasta. La finalul meciului, Micky spunea că s-a folosit de meciul pierdut la limită cu Dominika Cibulkova săptămâna trecută la Strasbourg și a înțeles că dacă apare o șansă, trebuie să tragă de ea, să profite și să nu o lase să-i scape. Și cam asta s-a întâmplat și pe finalul setului doi, când a recuperat break-ul, a egalat la 5, iar de acolo a reușit să profite de orice șansă s-a ivit.

De oriunde ai privi această victorie, rezultatul obținut de Mihaela e imens. E impresionant, gândindu-te unde era anul trecut pe vremea asta (în afară topului 300), e impresionant când te gândești că la debutul ei pe tabloul principal la Paris ajunge în optimi, e remarcabil faptul că învinge o jucătoare de top 5, ce era considerată favorită la titlu.

Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul” 

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi