Mihaela, după victoria carierei: „Sunt aici, ceea ce înseamnă că nu m-am lăsat bătută. Sunt foarte fericită că n-am lăsat o accidentare să-mi termine cariera”

Adrian Țoca | 1 iunie 2018

„Da, au fost vremuri destul de grele. Dar sunt aici acum, ceea ce înseamnă că nu m-am lăsat bătută. Întotdeauna mi-am zis că nu vreau să termin tenisul cu o accidentare care nu-mi dă voie să mai joc din nou. Așa că sunt foarte, foarte fericită că am putut să nu renunț“

Roland Garros este oferit de

(Corespondență din Paris)

Conferința Mihaelei Buzărnescu a fost amânată mult după meciul câștigat cu Elina Svitolina, timp în care autoarea celei mai mari surprize a turneului de până acum a rămas, cum altfel, pe teren, pierzând un meci strâns la dublu mixt alături de finlandezul Kontinen (9-11 în decisiv). Mihaela a ajuns ca de pe teren și a avut de răspuns, de data asta, la numeroase întrebări în engleză. Discuția a variat de la meciul în sine până la episoadele pentru noi deja cunoscute ale poveștii ei. Cele mai importante dintre ele sunt povestite de Mihaela în episodul special Neînvinșii, publicat chiar azi pe Lead, la câteva zeci de minute după finalul meciului cu Svitolina.

Mihaela a reluat astfel povestea traseului ei complicat de la juniorat în sus, problemele de sănătate care le-au cauzat pe toate celelate: lipsă de fonduri, lipsă de sponsori, lipsă de posibilități de a-și cultiva jocul. Mihaela a răspuns răbdător și fluent la fiecare dintre curiozități, explicând că a avut două operații în doi ani consecutivi la genunchiul stâng, că a trebuit să-și înghețe clasamentul și a lipsit până la doi ani și jumătate din tenis. Apoi a povestit din nou cum și-a luat doctoratul și motivația pe care a avut-o când a început. “Ei bine, dacă n-o să mai pot să joc tenis, măcar să am ceva în CV cu care să-mi pot găsi un job, în România sau în afară”. A amintit că și-a plătit singură o vreme cheltuielile și că a mai făcut rost de bani jucând meciuri pe echipe.

Semnificativ (și nou) este în mod particular acest pasaj, în care Mihaela a răspuns dacă i-a fost greu să trăiască cu ideea că fostele ei colege de generație la junioare au ajuns pe 1 în lume și în finale de Slamuri:

“Da, e adevărat că stăteam bine în clasament la junioare. Și am fost acolo sus cu ele, cu Azarenka, Radwanska, Wozniacki și așa mai departe. Dar la 18 ani când încă eram 4 sau 5 la junioare și 214 în WTA m-am accidentat la umăr și am făcut o pauză de șase luni; atunci am pierdut unii dintre sponsorii pe care îi aveam. Când m-am întors, n-a fost așa ușor pentru mine și n-am mai avut aceleași rezultate ca înainte. Și nu a fost ușor să merg mai departe. Da, au fost vremuri destul de grele. Dar sunt aici acum, ceea ce înseamnă că nu m-am lăsat bătută. Întotdeauna mi-am zis că nu vreau să termin tenisul cu o accidentare care nu-mi dă voie să mai joc din nou. Așa că sunt foarte, foarte fericită că am putut să nu renunț“.

Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul” 

Despre meciul în sine, Mihaela a spus că era pregătită pentru un test greu și și-a propus să fie agresivă și să aștepte ocazia pentru mingi bune, iar atunci să “go for it”. Să joace unghiuri și să intre în teren. “Pentru că, altfel, ea a profitat de fiecare minge scurtă pe care am lovit-o. Și m-am tot gândit că este un meci ca oricare altul și că trebuie să îmi fac jocul meu. Sigur, când începi să vezi că ești în control la scor și conduci meciul, gândurile încep să vină. Așa că am avut ceva suișuri și coborâșuri, dar am reușit să le gestionez foarte bine și să fac un meci bun azi. Nu m-am gândit la ce meci este până spre finalul lui. Mă bucur că l-am putut privi ca pe un meci obișnuit și că mi-am ținut departe unele dintre gândurile mele mai vechi. E ceva ce ar trebui să fac și pe mai departe”, a completat ea.

Întrebată dacă faptul că nu este o figură familiară multor jucătoare din circuit este un avantaj pentru ea, Mihaela a spus. “Da, poate fi unul. Poate sunt surprinse un pic, să zicem. Dar, știți, acum avem YouTube, așa că poți mereu să vezi cum joacă oricine. Așa că sunt sigură că și ea s-a uitat să vadă cum joc. Dar nu știu dacă au sau nu o presiune, poate că da, poate că nu. Dar bănuiesc că, având o astfel de experiență la acest nivel pentru atâta timp, cred că vor fi ok. Dar depinde de ziua fiecăreia, presupun”.

Mihaela a mai fost complimentată pentru engleza ei și a mărturisit că e fluentă și în franceză și spaniolă și că îi place să învețe limbi străine.

Am întrebat-o care au fost primele gânduri imediat după ce a ieșit de pe teren. “Chiar nu prea am mai avut unele. Eram emoționată și fericită și nu mă gândeam la nimic. Pur și simplu mă bucuram enorm că am câștigat un meci important, pe care am încercat să îl iau ca pe un meci normal pe toată perioada lui și doar la final au fost anumite clipe când m-am gândit. Și, într-adevăr, sunt fericită, bucuroasă. Dar nu am conștientizat încă, pentru că am avut încă un meci și am încercat să mă odihnesc, să mă recreez un pic. N-am intrat nici pe telefon și am vrut să stau departe un pic de acea atmosferă.”

Mihaela a complimentat și ea jocul Svitolinei (“Sigur, are un tenis puternic, agresiv, se mișcă foarte bine, și serviciul este unul bun, chiar și cu al doilea. Este o jucătoare de clasă superioară și este acolo datorită jocului și îl merită. Eu doar mă bucur că am reușit să fac un meci bun azi și să pot câștiga”) și spune că a început să simtă pe final de set doi că poate câștiga. “Tot atunci au fost și anumite emoții, dar am trecut peste, am continuat să rămân pozitivă și a mers bine.”

Ne-a spus că o ajută, de obicei, când se ceartă pe teren, dar că poate trece repede peste, lucru văzut adesea azi, când Mihaela trecea de la o situație în care era exasperată de ea însăși la una de atenție și mobilizare cu ușurința cu care ar fi apăsat pe un buton. “Mă ajută, de obicei, și mai am anumite tehnici pe care le folosesc pentru a mă reseta.”

La fel de mult a ajutat-o și colaborarea cu echipa ei actuală (antrenorul Septimiu Frățilă): “M-au ajutat foarte mult, mi-au dat încredere, înainte lucram doar cu tatăl meu și de anul trecut am început o colaborare nouă și mă bucur foarte mult că ajutorul a fost de folos, sunt recunoscătoare și sper să fiu susținută în continuare și să fie o echipă bună pe mai departe.”

Am întrebat-o ce informații i-au dat cele două victorii la jucătoare de Top 10 reușite anul acesta; cum vede tenisul ei versus tenisul din Top 10 și dacă simte că poate ajunge acolo.

“Simt că sunt șanse ca orice jucătoare, dacă are încredere, nu contează vârsta pe care o are, să poată ajunge la un nivel ridicat. Și poate ajunge chiar în topul clasamentului și poate înfrânge orice adversară când ai o zi bună și jocul îți merge bine. Chiar dacă aceste jucătoare sunt acolo și își merită locul, și celelalte pot ajunge și pot câștiga împotriva lor”.

Sau li se pot alătura, am adăugat.

“Sau li se pot alătura!“

 

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie.

Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi