Stuttgart, locul de unde Simona și Sharapova își încep duelul direct pentru locul 2

Adrian Țoca | 21 aprilie 2015

Simona Halep revine în circuit în această săptămână, după o dublă Indian Wells – Miami în care și-a pregătit terenul pentru a ataca locul al doilea în lume, important în perspectiva Roland Garros

Dacă faci abstracție de absența Serenei Williams, tabloul de la Stuttgart arată pe fiecare an precum săptămâna a doua a unui Grand Slam. Deși se joacă indoor, în condiții diferite de restul sezonului de zgură, Stuttgart atrage mereu marea majoritate a jucătoarelor din Top 20. Opt jucătoare din Top 10 se află la start anul acesta, excepție făcând Serena Williams și Eugenie Bouchard, canadiana decizând să se retragă după weekendul de Fed Cup.

Chiar dacă e cel mai mic turneu dintre cele trei la care e programată Simona înainte de Roland Garros, Stuttgart nu este lipsit de context. Turneul german e important din două motive: unul, pentru că ar putea seta repere noi în rivalitatea dintre Halep și Sharapova, în cazul unei întâlniri în finală între cele două, mai ales că s-ar juca pe un teren pe care rusoaica a avut mult succes, ceea ce ar crește și mai mult încărcătura. De asemenea, locul doi în clasament e o miză, iar o rocadă între cele două devine posibilă în această săptămână. Sharapova trebuie să ajungă cel puțin în semifinale pentru a avea șanse să-și păstreze locul, iar o eventuală finală între cele două se va juca având locul 2 pe masă. Relevanța locului doi trece dincolo de prestigiu: jucătoarea care va intra la Roland Garros de pe această clasare își oferă o șansă mult mai bună la câștigarea Slamului din Paris, pentru că evită întâlnirea în semifinale cu principala favorită, Serena Williams. Lucru valabil, firește, și pentru oricare alt turneu care urmează.

Un turneu scurt, cu doar 28 de jucătoare pe tablou, dar intens, ca o porție concentrată de tenis bun. Să vedem care sunt cele mai importante teme de discuție:

Traseul Simonei Halep

Simona, care anul trecut a pierdut în primul tur cu Svetlana Kuznetsova, începe turneul de la un record de 23 – 2 în 2015 (la nivel WTA, 24-3 incluzând și meciurile din Fed Cup) și cu trei titluri în cont, fiecare la o categorie diferită de importanță. Cu o încredere betonată după traseul de la cele două turnee Premier Mandatory din America de Nord, Halep poate trece la următorul punct pe lista de obiective: să câștige un turneu în care să le învingă pe Sharapova/Serena. 

Scutită de turul 1, Simona o așteaptă în turul secund pe învingătoarea dintre Barbora Strycova și Garbine Muguruza (later update: va fi Garbine Muguruza). În teorie, dar și în practică, se poate dovedi a fi cel mai greu meci din traseul spre finală. Halep și-a făcut deja un renume din faptul că pornește mai greu turneele, iar în primul meci este, de regulă, cel mai expusă la o eliminare prematură. În plus, la orizont se profilează o întâlnire cu Garbine Muguruza, nu tocmai un adversar comod pentru un tur 2.

Dar tocmai aici ar putea fi tot farmecul acestui turneu. După ce a rezolvat enigma Makarova, răzbunând acea înfrângere dureroasă de la Australian Open, Simona ar putea avea acum oportunitatea de a mai rezolva din conturile cu Garbine Muguruza, în fața căreia a pierdut ambele meciuri directe. Unul la Wuhan, jucat anul trecut într-o perioadă în care Simona căuta ieșirea din pana de formă, un al doilea la Galați, în meciul de Fed Cup, când Garbine a fost excelentă. Dacă istoria ne învață ceva, atunci e limpede pentru toată lumea că Simona așteaptă cu maximă nerăbdare un rematch cu Garbine. Cele două au mai fost aproape să se vadă anul acesta, la Dubai și la Indian Wells, dar de fiecare dată Muguruza n-a ajuns la întâlnire, pierzând în tururile anterioare.

Dacă românca va trece cu bine întâlnirea cu Muguruza sau cu Strycova (cu care Simona a câștigat cel mai recent meci, dar este la egalitate, 1-1, în meciurile directe), continuarea traseului arată promițător. În sferturile de finală, pe Simona o așteaptă învingătoarea din grupul Radwanska, Errani, Diyas și Lisicki, jucătoare fie nu într-o formă amenințătoare, fie un matchup bun pentru Simona.  

În semifinale, cele mai plauzibile adversare ar putea fi Caroline Wozniacki,  Carla Suarez Navarro sau Lucie Safarova. Dacă totul va merge bine și aici, Simona ar putea juca a patra finală a anului contra Mariei Sharapova, favorita numărul 1.

Un eventual titlu ar mai însemna nu doar trecerea pe locul 2, ci și o nouă rocadă cu Serena Williams pe locul 1 în Road to Singapore.

Desfășurare teribilă în meciul pierdut de Simona la dublu

Simona a jucat luni la dublu, unde a primit un wildcard alături de Belinda Bencic. Cele două le-au întâlnit pe Chan și Ling, iar desfășurarea scorului a fost incredibilă. Halep și Bencic au fost conduse cu 6-1, 5-1 și 40-0, scor de la care au început o revenire greu de imaginat. Au câștigat setul secund cu 7-5, apoi au condus cu 5-1 în super tiebreak, înainte de a pierde la mare luptă cu 10-8.

Traseul Mariei

La câteva zile după ce a împlinit 28 de ani, Maria Sharapova vine la Stuttgart, unde va încerca o performanță remarcabilă, un al patrulea titlu consecutiv. E lesne de înțeles că Masha se simte excelent la turneul indoor din Germania, de altfel nu a pierdut niciodată aici (un record total de 13-0). Stuttgart este și singurul turneu la care Maria a câștigat trei titluri în cariera ei. “E întotdeauna plăcut să revii la un turneu de la care ai amintiri atât de plăcute. Am jucat aici unele dintre cele mai bune meciuri ale mele”, a spus Maria la conferință. Pentru a găsi un exemplu potrivit, nu trebuie să ne uităm mai departe de anul trecut, când rusoaica a trecut într-un meci dramatic de Lucie Safarova în turul inaugural, câștigat în trei tiebreak-uri, apoi a învins-o în finală pe Ana Ivanovic, revenind de la un set și un break. A fost un turneu prețios pentru Masha, pentru că la un moment dat exista riscul să iasă din top 10 în cazul unei înfrângeri. În schimb, a folosit acel titlu ca punct de pornire pentru un alt traseu excelent pe zgură, câștigând titlurile de la Madrid și Roland Garros în săptămânile care au urmat. Așa că în loc de ieșirea din Top 10, Masha a reușit să urce până pe locul secund, poziție pe care o ocupă de șase luni și jumătate.

Ca să-și apere titlul și acum, Sharapova trebuie să treacă de un traseu destul de complicat. Aflată într-un reviriment pronunțat, punctat de titlul de la Charleston, Angelique Kerber se profilează ca adversară în turul secund, iar o Petra Kvitova odihnită după o pauză prelungită ar putea fi oponenta din semifinale. Mai sunt, pe această parte de tablou, Ana Ivanovic, 

Problema mai mare ar putea fi starea ei de sănătate. Sharapova s-a retras din Fed Cup, unde ar fi trebuit să joace weekendul anterior în meciul câștigat de Rusia contra Germaniei, din cauza unei accidentări la piciorul stâng, dar despre care spune că e recuperată. Masha a menționat, totuși, că nu s-a pregătit atât de bine pe cât și-ar fi dorit pentru Stuttgart. Apropo de Fed Cup, Sharapova încă nu a luat o decizie dacă va participa la finala pe care Rusia o va juca împotriva Cehiei la finalul anului.

 

Cine mai e pe tablou. Plus păreri despre Fed Cup

Dacă o finală Sharapova – Halep pare visul organizatorilor turneului și al fanilor, e greu de presupus cine altcineva ar putea să strice planurile celor două. Favoritele 3 și 4, Kvitova și Wozniacki, nu-s tocmai de speriat pe zgură, deși poate că Petra, inspirată de pauza luată în ultimele două luni, ar putea surprinde plăcut. Există însă câte un dark-horse în fiecare jumătate de tablou: Kerber, pe partea superioară, Suarez Navarro, pe cea de jos. Alte câteva jucătoare își caută la Stuttgart o porție de inspirație, în special Ivanovic, Radwanksa sau Wozniacki.

Daneza a început o colaborare cu Arantxa Sanchez Vicario, de la care speră să primească o soluție pentru problemele ei pe zgură. “Ultimii ani n-au fost grozavi pentru mine pe zgură”, a spus daneza, care a vorbit la conferința de presă de luni, de la Stuttgart, și despre Fed Cup și problemele care apar pe marginea implicării jucătoarelor mari.  “Joc cu steagul Danemarcei în dreptul numelui meu pe fiecare săptămână, așa că simt că noi ne reprezentăm țările în permanență”, a spus Woz, care nu vede o idee bună în condiționarea eligibilității pentru Olimpiadă de prezența în Fed Cup. “Să obligi pe cineva să joace nu e cea mai bună abordare”.

După prezența în Italia, unde a apărut în trei meciuri, Serena Williams a vorbit și ea despre o posibilă schimbare, avansând ideea organizării Fed Cup o dată la doi ani. “Ideal ar fi la doi ani, pentru că mi-aș dori să susțin echipa de fiecare dată, ori noi ne antrenăm și jucăm între 40 și 45 de săptămâni pe an. Așa că devine destul de greu să joci în Fed Cup de fiecare dată. Vrei să-ți ajuți echipa și țara, și te simți prost atunci când nu poți să o faci”, a spus Serena, care de regulă joacă în Fed Cup doar cât să-și asigure prezența la JO.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi