Steve Darcis: cea mai mare bucurie a carierei, urmată de cea mai mare dezamăgire

Adrian Țoca | 26 iunie 2013

Incredibil ghinion pentru Darcis: belgianul nu va putea juca în turul II, din cauza unei accidentări la umăr suferite în meciul cu Rafa.Câteva minute mai târziu, Victoria Azarenka a devenit cel mai sonor nume care trebuie să părăsească turneul printr-o retragere.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Viața de sportiv e, uneori, cruntă, iar între agonie și extaz, sau invers, linia este foarte subțire. Adesea auzim asta și percepem informația drept un fel de limbaj de lemn, o frază random spusă de sportivi pe un ton plicticos, chipurile, la interviurile de rutină. Dar este adevărul curat. Nu există garanții că vei mai putea câștiga vreodată un trofeu sau chiar un meci, oricât de pompos sau de dur sună asta. Ești în vârful carierei, sau trăiești un moment frumos, și, brusc, o accidentare sau un alt tip de ghinion îți poate frânge brusc zborul. Și trebuie să o iei de la capăt, asta dacă ai măcar acest noroc.

Steve Darcis, de exemplu, știe foarte bine ce înseamnă asta. Când spunea la conferința de presă de după meciul din turul 1 că „e un tip ghinionist”, care a trecut prin multe de-a lungul carierei, declarația a trecut nebăgată în seamă. Dar iată că belgianul știa despre ce vorbește. Imediat după ce a trăit cel mai frumos moment al vieții sale sportive, victoria asupra lui Rafa la Wimbledon, Darcis trece acum în extrema cealaltă: este obligat să se retragă înainte de meciul din turul doi cu Lukasz Kubot din cauza unei accidentări.

Belgianul s-a lovit la umăr în timpul uneia dintre salturile făcute pe iarbă în meciul cu Nadal. Azi de dimineață nu-și putea mișca umărul. A făcut infiltrații, a sperat până în ultimul moment, dar degeaba. Zvonurile au circulat încă de dimineață, iar antrenorul său le-a confirmat: „Sunt șanse de 99 la sută să nu poată juca. Ăsta-i sportul: cea mai mare victorie e urmată de cel mai mare ghinion”. În cele din urmă, cele 99 de procente s-au transformat în realitate.

De regulă, sunt multe situații în care un jucător care face o mare surpriză nu reușește să confirme în meciul imediat următor, vezi chiar cazul lui Rosol de anul trecut. Dar să nu poată juca, asta se întâmplă foarte rar, dacă se întâmplă vreodată. „Cea mai grea decizie a carierei”, după cum a scris Darcis pe Twitter imediat după ce a confirmat retragerea sa. „Medicii au făcut o treabă bună, dar nu era nicio șansă să joc. Nu pot să servesc, nici să lovesc cu forehandul. Când îl bați pe un tip ca Rafa, îți dorești să joci cât mai mult”.

Dintr-o altă perspectivă, tabloul este incredibil de deschis pe acel sfert. Cu Nadal, Wawrinka și Isner eliminați, asta înseamnă că în sferturile de finală va ajunge unul dintre următorii jucători: Dustin Brown, Lleyton Hewitt (iar la ora scrierii acestui articol, Brown îl conducea pe Hewitt cu 2-0 la seturi), Lukasz Kubot, Adrian Mannarino, Stephane Robert și Benoit Paire!

Și Isner s-a retras. John Isner nu e nici el mai norocos. Accidentat la genunchi, Isner a trebuit să se retragă la 1-1 în primul set cu Adrian Mannarino, făcându-i un loc nesperat francezului în turul III. Mannarino îl va întâlni pe învingătorul dintre Dustin Brown și Lleyton Hewitt. Continuă ghinioanele lui Isner când vine vorba de Slamuri și, de asemenea, e încă un turneu de Slam ratat pentru jucătorii americani. Cel mai bine clasat american rămas în turneu este acum Rajeev Ram, un jucător de 29 de ani întâlnit mai mult prin turneele challenger.

După trei zile de Wimbledon, totalul retragerilor a ajuns deja la cinci: Radek Stepanek s-a retras și el mai devreme din meciul cu Jerzy Janowicz, la scorul de 2-6, 3-5. Cehul venise deja incomplet nerefăcut la Wimbledon.

Later update: Ultimul nume pe lista retragerilor este Marin Cilic, care s-a retras, tot cu o accidentare la genunchi, înaintea meciului din turul 2 cu Kevin De Schepper, din Franța. 

Update

Zi neagră la Wimbledon: Și Azarenka s-a retras!

Veștile proaste de azi par că nu se mai opresc. După Isner, Darcis și Stepanek, cu toții retrași în primele ore ale zilei a treia, a venit apoi și vestea că Victoria Azarenka nu mai poate continua turneul. Vika a suferit o cădere urâtă în meciul din turul 1 (video, mai jos), dar a putut termina meciul, iar un MRI efectuat ulterior a dat rezultate încurajatoare. Azi, înainte de meciul cu Flavia Pennetta, lucrurile s-au complicat. „Nu se poate mișca”, a spus Sam Sumyk, antrenorul Vikăi. 

Azarenka este dublă semifinalistă la Wimbledon, și devine primul cap de serie 1 sau 2 care se retrage dintr-un turneu de Slam în timpul desfășurării acestuia din 1972 încoace.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi