Sorana Cîrstea câștigă cu meci important, o învinge pe Mertens cu un tenis rotund

Radu Marina | 14 februarie 2018

Sorana Cîrstea obține o victorie notabilă la Doha, 7-5, 6-4 cu Elise Mertens, favorită 15. Aceasta este prima victorie vs. Top 20 a Soranei în acest sezon.

Până la meciul de astăzi, Elise Mertens avea o singură înfrângere din 10 meciuri jucate în 2018. Plus un titlu WTA câștigat, o semifinală de Slam bifată și o intrare în premieră în Top 20 – toate astea reușite în acest început de an. Erau, de fapt, premisele care anunțau un meci complicat pentru Sorana. În timp ce Mertens era urcată pe un val mare de încredere, Sorana încă nu legase două meciuri în același turneu din patru încercări.

Tocmai din acest motiv, victoria Soranei de astăzi e una relevantă. A reușit să învingă o jucătoare aflată în vârf de formă și care era un fel de nemesis al jucătoarelor din România. Până la înfrângerea de azi, Mertens învinsese în ultimul an și jumătate toate jucătoarele din România care i-au ieșit în cale: pe Monica de două ori (Hobart și Biel), pe Irina de două ori (Fed Cup și Istanbul), pe Mihaela Buzărnescu (anul acesta, la Hobart), pe Patricia Țig, anul trecut la Dubai și pe Irina Bara la Bastad, în primul tur, tot anul trecut.

Ca multe alte victorii notabile obținute de Sorana în ultimii ani, și cea de azi a venit tot ca urmare a unui tenis agresiv, spectaculos, dar mult mai așezat. Cheia pentru Sorana, ca și în multe alte ocazii de-a lungul anului trecut a fost răbdarea. Răbdarea de a sta în raliuri, care îi permite să-și aleagă cea mai potrivită minge pentru a fi decisivă și a fi sigură de reușită.

Mertens e o jucătoare care se hrănește din forță; îi place ca mingea să vină puternic și se folosește foarte mult de forța adversarelor pentru a direcționa mingea, Sorana simțind pe pielea ei asta încă din primul punct al meciului. Așa a reușit, de fapt, belgianca să facă break-ul din startul meciului și să conducă cu 2-0. Doar că acesta a fost singurul și ultimul moment în care Mertens a condus.

Sorana a pus prima servă în teren abia la 0-2 și 15-40, și asta s-a văzut imediat: întâi a salvat mingile de break cu trei servicii unu bine plasate, iar odată recăpătat ritmul la serviciu, s-a schimbat și starea de spirit. S-a mai liniștit, a evitat să mai joace drept și în forță, iar în cele din urmă a înțeles ce trebuie jucat pentru a fi eficientă în fața belgiencei.

O primă schimbare pe care Sorana a făcut-o a fost să caute lungimea în detrimentul forței. A returnat lung și aproape în picioarele belgiencei, a pus mai mult lift în lovituri, și, dintr-o dată, Mertens nu s-a mai simțit confortabil. A început să greșească, a fost nevoită să facă și ea pasul în față și să își asume riscuri, iar cât timp Sorana a lovit lung, a avut mari probleme în a direcționa mingea.

Cu un serviciu care a mers din bine în foarte bine (la 4-4 a revenit de la 15-40 cu trei servicii la T impecabile), Sorana a rămas în față și s-a putut concentra asupra returului. Și la acest aspect, Sori a înțeles treptat ce are de făcut.

Dacă la 5-4, când Mertens a servit pentru a rămâne în primul set, s-a repezit să atace serviciul și a greșit, la 6-5 nu a mai repetat greșeala; a pus returul în joc, a căutat din nou lungimea și a construit cu foarte multă răbdare, așteptând mingea potrivită pentru a ataca. În cele din urmă, asta i-a adus primul set.

De altfel, retururile lungi, fără viteză și aproape plouate i-au pus mari probleme belgiencei pentru că nu a putut controla deloc mingea. Ea se simte bine când mingea îi vine tare și blochează, în schimb când trebuie să ajusteze, apar complicațiile.

Mertens a simțit de altfel că îi scăpa meciul din mână și că șansele ei scad, așa că a început și ea să schimbe câte ceva. A jucat ceva mai aspru, a venit de câteva ori la fileu și a încercat să scurteze punctele, dar deja era prea târziu. După setul câștigat la mare luptă, Sorana a fost impresionantă în câteva rânduri în setul doi. S-a apărat formidabil, a pasat-o pe Mertens ori de câte ori a venit la fileu și a părut că a găsit acel echilibru între forță și plasament. A fost un tenis rotund, așezat dar cu aceleași lovituri în forță, cu winnere spectaculoase și venite parcă de nicăieri.

Serviciul româncei nu a mai fost la același nivel ca în primul set, dar de data asta s-a putut baza pe serviciul doi (a câștigat mai multe puncte cu serviciul doi decât cu primul). Asta i-a permis din nou să rămână în față și să aștepte momentul potrivit să atace. A făcut-o în cele din urmă în cel mai oportun moment: la 5-4, când Mertens servea pentru a rămâne în meci. Sorana a presat cu aceleași retururi lungi, aproape de linia de fund care i-au dat bătăi de cap tot meciul belgiencei, a mai adăugat și winnere la care adversara nu a putut face nimic și a a închis meciul într-un mod care până acum câțiva ani părea imposibil: apărându-se, stând în raliuri și agățându-se de fiecare minge, în cele din urmă efortul acesta fiind răsplătit.

Pentru un loc în sferturi, Sorana va trebui să rezolve alt puzzle complicat. O va întâlni pe Garbine Muguruza, cea care a învins-o de fiecare dată în cele două meciuri jucate, la Australian Open și Wimbledon.

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi