Simona reușește o victorie convingătoare pe Centre Court, cu Bertens, și trece în optimi la Wimbledon

Camelia Butuligă | 2 iulie 2016

Simona este abia a doua oară în carieră în săptămâna a doua la Wimbledon. Data trecută a ajuns până în semifinale. Următoarea adversară este Madison Keys.

Simona Halep a reușit o victorie convingătoare într-un meci contra unei adversare dificile. La prima ei apariție pe Centre Court de la semifinala jucată acum doi ani, Simona a învins-o pe semifinalista de la Roland Garros cu 6-4, 6- 3 într-o oră și 9 minute și se califică în optimile de finală ale Wimbledon. În următorul tur, Simona o va întâlni pe Madison Keys, care a trecut de Alize Cornet în trei seturi, 6-4, 5-7, 6-2. Tot azi, Monica Niculescu a pierdut continuarea cu Timea Bacszinszky, 4-6, 6-2, 6-1, părăsind turneul.

Bun meci, foarte bun a făcut Simona azi cu Kiki Bertens, una din jucătoarele cu un salt calitativ însemnat în această primăvară. Prima pe Centre Court, fără griji în legătură cu programul și ploaia, Simona merita un meci fără dureri de cap organizatorice, mai cu seamă că harababura meteorologică și logistică de la Wimbledon continuă și azi. Petra Kvitova, dublă campioană aici, a fost eliminată azi de Makarova în turul doi după un meci care sincer, nu mai știu când a început (cândva prin mezozoic), iar Djokovic a pierdut la Querrey după ce meciul lor a mai fost întrerupt și azi de două ori după ce se întrerupsese aseară la 2-0 la seturi pentru american.

Simona a profitat de această oportunitate și nu a petrecut prea mult timp pe teren (puțin peste o oră), gestionând foarte bine momentele în care fie jocul său a scăzut, ca în primul set, sau adversara a presat, apropiindu-se în ultimul game pe serviciul său din setul doi.

@BrainGameTennis a avut după meci o analiză foarte interesantă a jocului Simonei pe secțiunea live a  canalului YouTube al Wimbledon (pe care o recomand cu căldură). Statistica cea mai interesantă este că Simona are cel mai bun procentaj de până acum în turneu (!) la punctele câștigate din spatele terenului: 60%. Este o cifră foarte bună: pentru comparație, Djokovic a câștigat AO anul ăsta cu 54% și Murray la USO 12 cu 50%. Asta indică spre ce spuneam și după meciul ei din turul doi: tactic, Halep pare să știe foarte clar ce vrea pe teren.

Acest lucru l-a observat și Tracy Austin, care a comentat meciul pentru BBC. ”Tactica Simonei este de a începe schimbul cu o minge adâncă și apoi de a încerca să deschidă terenul pe flancuri.” Este un plan foarte bun, dar pentru a fi executat este nevoie de o deplasare excelentă (bifat) și de lovituri precise pe ambele părți (de asemenea bifat azi). Reverul Simonei este printre cele mai bune din circuit, așa că diferența dintre un meci cu probleme și unul în care domină va fi făcută de forehand. Azi, dreapta ei a fost la datorie, presând și în cros și în lung de linie și făcând două din cele trei winnere în game-ul cu care Simona a închis primul set.

Însă până să ajungem la schimburi, poarta care duce către rai sau iad pe iarbă e alcătuită din serviciu și retur. E notorie relația love-hate pe care o are Simona cu serviciul, mai ales cu al doilea. Și azi a câștigat doar un sfert din punctele jucate pe serviciul doi și breakul recuperat în primul set de Bertens s-a întâmplat pentru că aceasta a profitat de niște servicii doi cam nehotărâte ale Simonei. Totuși, cu primul a stat bine, și la procentajul de reușită, și la punctele câștigate. La conferință, Simona a menționat serviciul ca unul din aspectele la care a progresat de când lucrează cu Cahill: ”Am schimbat câteva lucruri la serviciu și merge mai bine. Și returul s-a îmbunătățit.” De asemenea, ea a adăugat că încearcă să stea cât mai aproape de baseline.

Deplasare, tactică, dubla serviciu-retur. Aceștia au fost pilonii victoriei de azi. Însă mai este unul, cel mai important dintre toate: curajul și capacitatea de a-și ridica nivelul jocului în momentele de presiune a scorului. După ce Bertens și-a luat breakul înapoi și apoi a egalat la 4 în primul set, Simona a avut un hold extrem de important pentru 5-4, când a servit curajos și și-a ridicat nivelul jocului. Imediat după aceea, a menținut presiunea pe serviciul lui Bertens și a făcut breakul pentru a câștiga setul 1 cu 6-4.

În setul doi, a menținut asaltul și a speculat în continuare căderea de încredere a olandezei, făcând imediat break pentru 2-0. Trei dintre game-urile pe serviciu Simona și le-a luat la zero. Bertens s-a mai apropiat periculos abia când Simona servea pentru set, la 5-3 și 30-40. Dar, la fel ca și până atunci, Halep a apăsat cu curaj pe serviciu și a închis meciul.

Urmează o zi de pauză mâine și apoi Madison Keys, proaspăt intrată în top 10 și cea mai dificilă adversară de până acum. Intrăm în săptămâna a doua, a afacerilor serioase. Pe iarbă, Keys este ca peștele în apă: serviciu și dreaptă strivitoare, jocul ei este făcut pentru această suprafață. Totuși, nu i-a fost ușor contra lui Cornet (6-4, 5-7, 6-2), într-un meci în care și-a pierdut serviciul de șase ori.

În interviu, Keys pus victoria pe seama condiției fizice îmbunătățite și a faptului că a jucat mai multe meciuri înainte de Wimbledon anul acesta. Are de apărat aici sferturile din ediția trecută și, cu toate că meciurile contra Simonei datează ambele din 2014 (scor 1-1) Keys a declarat că abia așteaptă să joace cu ea. În conferința ei, Simona spunea același lucru. Faptul că Madison s-a chinuit azi cu Cornet, o jucătoare counterpuncher care a reușit să-i pună probleme la serviciu, nu poate decât să-i dea speranțe Simonei. Bineînțeles, multe vor depinde de ce fel de zi vor avea pe serviciu amândouă. Interesant este că cifrele lui Keys la serviciu s-au înrăutățit de-a lungul turneului, la fel și dificultatea meciurilor: a deschis cu o victorie lejeră la Siegemund, a urmat o victorie în trei seturi cu Flipkens, la fel cu Cornet. Jocul ei impresionant în teorie n-a fost chiar așa impecabil în practică. Speranțe ar fi deci, dacă și contextul va rămâne în parametri normali (program, ploaie, sănătate).

Să ne uităm deci la partea plină a paharului: după o săptămână în care au ieșit nume mari, Simona este încă în turneu. Vorba lui Keith Richards, genial chitarist, pirat supus al reginei: ”So far, so good.”

***

Din declarațiile Simonei. Altele, aici

„Sunt foarte fericită că am câștigat acest meci, era important pentru mine, pentru că a fost o provocare, știam că e într-o formă foarte bună și joacă bine la acest moment. A făcut o treabă excelentă la Roland Garros, așadar avea multă încredere înainte de meci. Știam de ce e în stare, știam că e o jucătoare bună, e puternică, iar mingea ei e greu de returnat. Însă eu mi-am propus să joc cât mai bine și să fiu agresivă, știam că asta e șansa mea să câștig meciul și cu siguranță că mă simt foarte bine acum.”

„Am știut că serviciul al doilea trebuie să fie foarte bun, pentru că returnează bine. Iar pe iarbă n-ai șansă dacă servești slab. Am avut o deplasare foarte bună azi, am reușit să ajung la scurtele ei incredibile. După câteva game-uri am devenit și mai încrezătoare și am simțit că am jocul necesar ca să câștig meciul.”

„Cu siguranță că returul s-a îmbunătățit de când lucrez cu Darren, de asemenea și serviciul. Am schimbat câteva mici detalii, iar acum servesc destul de bine. A fost un timing foarte bun să pot să-l am pe Darren în echipă și mă bucur de asta.”

„Sunt mulțumită cu totul. Mă așteptam la un meci greu. Ea n-a cedat până la ultima minge. Am simțit bine și picioarele, m-am simțit sigură pentru că terenul a fost foarte bun și puteam alerga după fiecare minge. Și acoperișul m-a ajutat.”

„Sunt și un pic diferită (n.a. față de 2014). Mentalitatea, în primul rând, e altfel. Sunt cu doi ani mai în vârstă, deci asta e important. Cred că am un joc mai puternic acum. Oricum, nu putem compara prea mult momentele, cel de atunci cu cel de acum, sunt diferite. Dar am mai multă încredere.

A fost un meci cu adevărat bun. Mă așteptam să fie foarte greu, dar am fost pregătită, m-am antrenat, cum am zis, foarte bine aici, sunt puternică fizică și am încredere.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi