Simona pierde în tiebreak-ul decisivului cu Mladenovic în sferturi la Birmingham, se îndreaptă către Wimbledon

Camelia Butuligă | 19 iunie 2015

Simona Halep a cedat în sferturile de finală de la Birmingham cu Kristina Mladenovic. Ulterior, jucătoarea s-a retras din turneul de dublu, unde urma să joace tot în sferturi.

Simona Halep a revenit de la 3-5 în decisiv, a ieșit dintr-un serviciu infernal la 4-5, dar n-a reușit să treacă prima linia de sosire în tiebreak, cedând a doua oară cu Kristina Mladenovic, în tot atâtea meciuri directe: 2-6, 6-0, 7-6 (4). Mladenovic o va întâlni pe Pliskova în semifinale. A fost singurul turneu pe iarbă pe care îl va juca numărul 3 mondial înainte de Wimbledon. Simona s-a retras, mai apoi, din turneul de dublu.

Meciul ăsta m-a lăsat confuză. Am impresia că Simona se află într-o stare unde câştigă la jucătoare care nu-i pun probleme, dar de îndată ce i se opune rezistenţă, se precipită, se grăbeşte şi jocul i se dezleagă.

Ce s-a întâmplat azi între setul unu, pe care Simona l-a dominat clar şi setul doi, în care a fost dominată clar? Fratele şi antrenorul lui Mladenovic a venit pe teren şi i-a spus să joace mai agresiv, să forţeze cu primul serviciu şi să intre în teren. Asta s-a şi întâmplat – imediat franţuzoaica a început setul cu un game în care şi-a câştigat expeditiv serviciul şi a făcut un break forţând nişte erori ale Simonei. De acolo, setul a luat-o degrabă la vale. La 3-0, Simona şi-a pierdut din nou serviciul, făcând în acel game trei duble greşeli. După serviciu, s-a dus şi acurateţea loviturilor şi iniţiativa din schimburi. A fost împinsă din ce în ce mai în spate, obligată să reacţioneze mai degrabă decât să acţioneze.

Setul trei a fost o luptă prelungită (aproape o oră), în care Mladenovic a adăugat cu succes loviturilor explozive din spate nişte dropshoturi pe care Simona a început să le ajungă sporadic şi numai după ceva vreme. Semn că stătea prea în spate în schimburi şi semn că franţuzoaica a fost mai proactivă în a specula şi a-şi schimba tactica din mers. Aici mi s-a părut îngrijorător acest meci. Simona a jucat tenisul ei pe care îl recunoaştem imediat: combinativ, variat, cu lovituri nu foarte tari, dar plasate, în care a alergat şi a apărat mai mult decât te-ai aştepta pe iarbă. Totuşi, îndată ce loviturile adversarei au depăşit acel plafon pe care poate să-l gestioneze, a fost de parcă nu avea un plan care s-o scape din încercuire. S-a văzut redusă la a alerga şi a apăra din ce în ce mai slab, până ce primea lovitura de graţie.

Tenisul pe iarbă favorizează loviturile în forţă, fără spin, plate, razante, care nu sar prea mult. De asemenea favorizează slice-ul şi scurtele, din acelaşi motiv – mingea rămâne foarte jos după ce sare. Favorizează serviciul şi voleul. Niciuna dintre acestea nu fac parte din arsenalul de bază al Simonei. Ea a vorbit la Roland Garros, după ce a pierdut, despre modificările pe care le-a operat în jocul ei pentru a-l face mai eficient pe hard. Pentru zgură, avea nevoie ca parametrii să fie modificaţi şi nu a putut face asta suficient de repede. Pentru iarbă, setările trebuie schimbate iar, poate chiar mai drastic decât de la hard la zgură. Trecerea de la cea mai lentă suprafaţă la cea mai rapidă este neîndurătoare. Nu numai loviturile se schimbă total, dar şi felul deplasării, economia şi tactica jocului, totul.

Da, iarba va recompensa întotdeauna jucătoarele agresive (cu condiţia ca acestea să-şi ţină loviturile în teren, bineînţeles). Azi, Mladenovic şi le-a ţinut, deşi s-a chinuit şi ea cu emoţiile la finalul meciului, când n-a putut închide la 5-3. Simona a luptat până la capăt, a împins meciul până în tiebreak, dar am avut tot timpul senzaţia că oricât ar lupta, luptă cu armele nepotrivite.

Partea bună este faptul că aceste turnee pregătitoare nu prea sunt un indicator al performanţei la Grand Slamul pe care îl precedă. Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, este mai bine să pierzi la un turneu de pregătire, şi să pierzi după ce ai avut meciul în mână, aşa cum i s-a întâmplat Simonei astăzi, pentru că adversara ei a făcut nişte schimbări tactice. Poate fi un semn de întrebare, o înfrângere revelatoare a problemelor din jocul ei, un impuls de a accelera găsirea de soluţii. Cred că jocul Simonei poate fi upgradat în direcţia unei agresivităţi sporite, datorită naturii lui hibride, care combină ofensiva cu defensiva. Pentru următoarele săptămâni, ofensiva va trebui dată la maxim şi defensiva scoasă la înaintare doar când nu mai există nicio altă soluţie. Să sperăm că Simona va putea să găsească mentalitatea potrivită pentru a executa acest tip de tenis, pentru că totul în acest sport începe în minte.

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi