Simona, înainte de săptămâna a doua: „Sunt foarte fericită cu nivelul meu, îmi dă încredere. Mă simt din nou bine”

Adrian Țoca | 7 iulie 2017
Simona Halep:

“Da, este cu adevărat un lucru foarte pozitiv, care-mi dă încredere. Nu am fost afectată într-atât încât să nu mai pot să joc tenis sau ceva. Dar a fost un pic greu, că a trebuit să mă remontez, să îmi găsesc din nou motivația, să nu fiu atât de supărată pentru ce s-a întâmplat și să uit. N-am uitat. Dar am început să joc din nou și mă simt bine, mă simt cum mă simțeam și înainte de Roland Garros. E o nouă șansă pentru mine acum și încerc să câștig fiecare meci.”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Era limpede pentru oricine a urmărit cu atenție ultimele luni, dar și tenisul de-a lungul anilor, că era foarte dificil de anticipat cum va reacționa Simona la debutul Wimbledon. Urma să fie încă afectată și să se împiedice de unul dintre primele tururi, cum s-a întâmplat, de exemplu, în 2015, într-un alt moment de vulnerabilitate? Venea Wimbledon prea devreme? Urmau să o apese discuțiile de după RG, sau poate calculele despre primul loc, cel de care fusese așa de aproape? În fine, toate astea, poate și altele, indicau spre un debut de turneu complicat și o anume nesiguranță în ce-o privește. Din partea ei, Simona a făcut tot posibilul să-și joace cărțile bine: a luat pauză de tenis, a ales inspirat să joace turneul de la Eastbourne, a insistat că rămâne pozitivă. Însă probabil că nici măcar ea nu avea de unde să știe cu certitudine cum va fi cu adevărat pe teren.

La primele două apariții media, după victoriile cu Erakovic și Haddad Maia, Simona s-a păstrat foarte reținută, parcă nu atât de în largul ei. Însă mina ei s-a schimbat masiv după victoria cu Peng. Zâmbitoare și foarte încurajată de nivelul atins într-un meci în care a primit o replică tare, Simona a lăsat senzația că și-a dovedit sieși că poate cu adevărat să transforme în realitate speranțele ei și ale fanilor ei, care își doreau – înainte de victorii, înainte de orice altceva – să o vadă bine. A spus că “de luni începe un alt turneu“. Că jocul ei a crescut de la un tur la altul. A arătat ca pe teren, tot mai sigură pe ea. A spus, la întrebările 30-0, că vede intrarea în săptămâna a doua ca pe “un lucru cu adevărat pozitiv”. Că a revenit la mindsetul de dinainte de Roland Garros. Acum pare cu adevărat în turneu și implicată. Nu se lasă purtată de val, rămâne răbdătoare și atentă cu cuvintele mari (“pe iarbă, totul e posibil”), dar încrezătoare.

“Sunt foarte fericită. Cred că am jucat mai bine de la meci la meci, iar astăzi s-a jucat la un nivel foarte înalt. Shuai joacă foarte bine. Eu am jucat bine. Sunt tare mulțumită de nivelul la care am jucat și de cum m-am comportat pe teren. A mers totul bine. De fiecare dată când ies pe teren, șansele sunt deschise. Oricare dintre cele două poate câștiga. Eu încerc să fiu concentrată, să-mi fac treaba cât de bine sunt în stare să o fac și să încerc să câștig. Astăzi a fost un meci strâns și dificil”, a spus ea, completând: “eu nu văd meciul ăsta ca pe un test pentru alte meciuri. Pentru mine a fost un meci important”.

Despre ce semnifică pentru încrederea ei intrarea în săptămâna a doua, după o perioadă dificil de gestionat din punct de vedere emoțional, Simona a spus: “Da, este cu adevărat un lucru foarte pozitiv, care-mi dă încredere. Nu am fost afectată într-atât încât să nu mai pot să joc tenis sau ceva. Dar a fost un pic greu, că a trebuit să mă remontez, să îmi găsesc din nou motivația, să nu fiu atât de supărată pentru ce s-a întâmplat și să uit. N-am uitat. Dar am început să joc din nou și mă simt bine, mă simt cum mă simțeam și înainte de Roland Garros. E o nouă șansă pentru mine acum și încerc să câștig fiecare meci.”

Apropo de încrederea în potențialul ei; a avut dubii că nu va mai putea să joace la un nivel care să-i permită să atace titluri de Slam? “Nu, n-am avut dubii. Am fost tristă, firește. Dar am fost și realistă după meciul ăla. Am văzut ce am făcut bine și ce am făcut mai puțin bine. Cred că jocul meu se află acum la un nivel foarte ridicat. Acea înfrângere din finală nu mă poate demoraliza. Am luat tot ce a fost mai pozitiv din sezonul de zgură, pentru că a fost incredibil. Acum sunt iar pozitivă și am luat-o de la capăt. Așa că nu am probleme că nu aș putea fi competitivă din nou.”

Una dintre cheile meciului a fost reacția Simonei în două momente grele: mingea de set a lui Peng și a doua ei minge de meci. În ambele ocazii a primit o oportunitate pe serviciul al doilea al lui Peng și de fiecare dată l-a atacat. Ceva ce n-a făcut la acel fatidic 3-0 din setul al doilea cu Ostapenko, ceva ce a spus ulterior că și-ar fi dorit să facă. Întrebată despre acea agresivitate la mingi importante, Simona a spus: “În mintea mea acum este deja reflex. Când îmi vin astfel de mingi, încerc să le lovesc pentru a prelua inițiativa. Azi a mers destul de bine totul. La minge de set pentru ea, am lovit un voleu, iar asta se întâmplă foarte, foarte rar. Da, emoțiile sunt pozitive în aceste momente. Am jucat mult mai bine când a trebuit să intru în teren și să lovesc.”

Simona a întâlnit două adversare cu care nu mai jucase în trecut: “M-am uitat un pic cum joacă fiecare dintre ele înainte de meciuri. Nu e ușor să joci cuiva împotriva căruia nu ai mai jucat, dar la nivelul acesta contează mai puțin dacă ai jucat sau nu în trecut. Fiecare meci e diferit, oportunitățile rămân la fel. Trebuie să-mi fac jocul meu, iar dacă fac asta, cred că am o șansă foarte mare să câștig fiecare meci pe care-l joc.”

Ce-și mai aduce aminte din meciul cu Vika, de la US Open, din 2015? “Ploaia”, a râs ea. Dincolo de asta, “e unul din cele mai bune meciuri ale mele în carieră. Îmi amintesc că alergam destul de bine. Loveam cu putere. Ea făcea același lucru. Așa că nivelul a fost foarte ridicat. Am avut și forță mentală atunci. Cu ea, trebuie să tratez fiecare minge ca fiind foarte importantă, pentru că fiecare minge contează. Trebuie să fiu pregătită, să fiu în bună formă fizică, să fiu 100%, să ies pe teren crezând în șansa mea.”

Am mai întrebat-o, amintindu-i că Federer a spus că, ocazional, are emoții foarte mari din senin înaintea unor meciuri, cum e în ce-o privește: “Eu înainte de fiecare meci am emoții“.

Simona despre:

Suprafețe și probleme:

“Nu pot spune că terenurile sunt sub așteptări, pentru că știm toți cum este pe iarbă. Da, din cauza căldurii, iarba este cam uscată. Sunt și locuri unde nu mai este deloc iarbă, devine ușor periculos. Da, și eu am alunecat un pic la începutul meciului și am fost puțin îngrijorată. Dar e firesc și condițiile de joc sunt aceleași pentru toată lumea. Este dificil, dar nu-mi amintesc dacă e mai rău sau mai bine decât în anii precedenți. Cred că anul ăsta este și căldura un factor.”

Ce va face duminică, în ziua liberă:

“În România noi nu muncim duminica, așa că sunt obișnuită. Îii spun mereu lui Darren că duminicile trebuie să mă odihnesc 🙂 E o zi de relaxare. Și mâine am o zi liberă. Iau lucrurile așa cum vin. Îmi doresc doar să rămân concentrată. Voi face ceva să mă relaxez, apoi o iau de la capăt. În mintea mea, e ca începutul unui alt turneu.“

Despre ziua de luni, când se joacă toate optimile

“Cred că mi-a spus Darren că este cea mai importantă zi, sau cea mai bună zi – lunea asta la Wimbledon, pentru că se joacă optimile și la feminin și la masculin. Cred că e bine pentru fani, care vin și au parte de o mulțime de meciuri. Mă simt mulțumită că pot și eu să fiu o parte din asta. Voi da tot ce pot să câștig meciul, dar mă aștept la unul foarte dificil.”

Azarenka

“Nu era încă mămică atunci când ne-am întâlnit ultima oară, așa că acum e diferit. Ceea ce a făcut ea e un lucru minunat. Va fi o mare provocare pentru mine, cu siguranță. N-am avut niciun dubiu că se va întoarce, încă de când am aflat că era însărcinată. Are tot ce-i trebuie ca să revină. A fost numărul 1 mondial, campioană de Grand Slam. Cred că are toate atuurile pentru a se întoarce în circuit și să joace, din nou, cele mai bune meciuri din turnee.

Are o personalitate puternică. Da, nu e nicio surpriză pentru mine. Simt că aici e locul ei, pentru că merită asta. Muncește foarte mult. Chiar dacă nu a jucat timp de un an, sau aproape un an, e o adversară puternică și o campioană nemaipomenită. Dar rezultatul e deschis”.

Dacă va deveni un trend ca jucătoarele să devină mămici, apoi să se întoarcă în circuit

“E o întrebare la care e greu de răspuns. Eu nu aș vrea să fac asta. Nu pot vorbi în numele altcuiva. Dar legat de ce aș face eu: nu am asta în minte, să fiu însărcinată, să am un copil și apoi să revin în circuit. Aș vrea să am copii când închei cariera de tenis, așa că vedem atunci. Nu știi niciodată.” (râzând)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi