Simona Halep va lucra cu Victor Ioniță în 2015. Thomas Hogstedt se alătură, ca sfătuitor, pentru Australian Open

Treizecizero | 24 noiembrie 2014

Simona Halep va lucra cu Victor Ioniță în 2014. Thomas Hogstedt se alătură, ca sfătuitor, pentru Australian Open

Simona Halep s-a decis în privința staff-ului cu care va lucra în sezonul 2015, informație transmisă într-un comunicat de presă de Virginia Ruzici, managerul sportivei românce. Astfel, Victor Ioniță este noul antrenor full-time al numărului 3 mondial. De asemenea, pe perioada turneelor din ianuarie, staff-ului Simonei se va alătura și Thomas Hogstedt, suedezul cunoscut cel mai bine pentru colaborarea cu Maria Sharapova, în calitate de consultant. Theodor Cercel rămâne alături de Simona ca preparator fizic.

Simona va debuta în 2015 la Shenzhen, în China, urmând apoi să joace la Sydney și la primul turneu de Grand Slam al anului viitor, Australian Open.

Victor Ioniță are 31 de ani, e fost jucător profesionist (locul 187 a fost career high), și a lucrat cu Sorana Cîrstea în ultimii trei ani și patru luni. Colaborarea celor doi a încetat la finalul acestui sezon, pe fondul căderii de formă a Soranei, dar de numele lui se leagă și ascensiunea Soranei începută pe finalul sezonului 2011 și continuată în 2012. Sorana, care de asemenea ieșise în 2011 din Top 100, a revenit puternic și, după o finală jucată la Toronto în 2013, a ajuns pe cel mai bun loc al carierei, 21.

Într-un interviu acordat pentru GSP în 2012, Sorana explica motivul pentru care lucrează foarte bine cu Ioniță: „Mă înţeleg excelent cu Victor pentru că am ajuns în punctul în care el ştie cum reacţionez, iar eu ştiu ce vrea de la mine. Ei (n.r. foștii jucători) înţeleg ce se întîmplă cu tine şi vin cu o viziune nouă, mai potrivită zilelor noastre. Sînt mai deschişi şi nu trebuie să le explicăm ce simţim. În plus, se ocupă şi de lucrurile care vin pe lîngă, ne uşurează nouă mult situaţia. Ei sînt tineri şi îşi doresc foarte mult să aibă rezultate la început de nouă carieră, de aceea sînt dispuşi să facă mult efort, să călătorească poate 300 din 365 de zile ale unui an. Pentru că şi ca antrenor e foarte greu să fii plecat atîta vreme”.

Cu Simona, Victor a avut ocazia să lucreze pentru câteva zile la reuniunea echipei de Fed Cup a României pentru barajul cu Serbia, când o parte dintre fete au fost însoțite de antrenorii lor. 

 

Dacă în privința lui Ioniță lucrurile sunt clare, aranjamentul cu Thomas Hogstedt implică, pentru început, doar trei turnee și nu e încă limpede în ce măsură și până unde se va implica suedezul în pregătirea Simonei. 

În vârstă de 50 de ani, Hogstedt este unul dintre antrenorii high-profile din WTA și care, la fel ca și Wim Fissette, are experiența finalelor de Grand Slam. Suedezul este un adept al jocului ofensiv, agresiv, ceea ce se potrivește cu intențiile deja declarate ale Simonei de a-și adăuga o notă de agresivitate în jocul ei. De asemenea, o altă dimensiune în care Halep și Hogstedt își vor găsi mai ușor un punct comun o reprezintă apetența celor doi pentru testele grele, pentru depășirea obstacolelor cu adevărat provocatoare. Dacă Simona a spus de mai multe ori că îi place să se verifice în fața adversității, Hogstedt a făcut, vom vedea mai jos, un mod de viață din asta. 

TopCeas.ro - Premium

Un tip ferm, cu un discurs (în sesiunile de on-court-coaching) relativ asemănător cu cel al lui Sven Groeneveld, adică de natură să o trezească din situația de criză pe jucătoarea sa cu orice preț, scandinavul a lucrat ultima oară cu Sloane Stephens. Tommy Haas și Na Li au mai fost pregătiți în trecut de Hogstedt, ambii jucători atingând Top 10 pe perioada parteneriatului. În 2010, Hogstedt a renunțat să o mai pregătească pe Na Li și a început să lucreze cu Maria Sharapova, pe care a ajutat-o să-și depășească inabilitatea de a performa pe zgură. I-a îmbunătățit echilibrul și deplasarea și a ajutat-o să stea mai mult în raliuri, punând accent pe fitness. A ajutat-o să-și modifice tehnica, în așa fel încât să-și ajusteze jocul după operația la umăr. La momentul la care au început colaborarea, Sharapova coborâse până pe 18, dar rezultatele au început imediat să apară. Cei doi au avut succes și la cel mai înalt nivel, câștigând împreună titlul la Roland Garros, în 2012, dar s-au despărțit după eliminarea Sharapovei de la Wimbledon 2013. Ceea ce nici Hogstedt nu a putut să rezolve a fost problema Serena: Masha nu s-a putut atinge de marea ei rivală, iar antrenorul suedez nu a găsit nicio soluție ca s-o ajute pe rusoaică într-un matchup disproporționat. Printre motivele enumerate la întreruperea colaborării a fost citată și imposibilitatea, la momentul respectiv, a lui Hogstedt de a petrece prea mult timp pe drumuri, la turnee.

Ulterior, Hogstedt a lucrat temporar și cu Caroline Wozniacki, dar parteneriatul nu a funcționat, iar cei doi l-au încetat la începutul acestui an.

Despre jucătoarele cu care a lucrat în trecut, Hogstedt spune că îi place să își asume fie situații complicate, fie jucătoare cu un potențial imens: „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu jucătoare în plină ascensiune sau cu jucătoare care se regăseau într-o perioadă complicată. Îmi place să aduc o jucătoare pe drumul cel bun, să lucrez pe jocul ei, ca un întreg, dar să le ajut să-și regăsească și încrederea. Lucrez la tehnica lor, dar și la capitolul mental”, a spus Hogstedt, într-un interviu pentru site-ul Wimbledon.

Într-adevăr, sunt mai multe alegeri făcute de-a lungul carierei care îi susțin cuvintele. Despre două dintre ele:

„Cu Na Li am început să lucrez pe când ea era clasată mult mai jos și mai avea și o problemă la genunchi. Când am început să lucrez cu Maria Sharapova, ea avea tot felul de necazuri și se chinuia cu efectele accidentării. Avea mari probleme să joace. Acesta e genul de misiune care îmi place. Îmi place când totul este extrem de dificil, când provocarea este maximă. Poate că alți antrenori găsesc asta complicat, li se pare greu să lucreze cu jucătoare aflate în astfel de momente, dar mie îmi place mult”.

Cele mai recente două tentative ale lui Hogstedt de a lua o jucătoare aflată într-o situație neplăcută nu au funcționat: relația cu Caroline Wozniacki, pe atunci în criză de formă și de inspirație, nu a evoluat niciodată, de altfel cei doi nu și-au aliniat așteptările corespunzător de la început și au renunțat după nici două luni, majoritatea timpului fiind off-season. Cu Sloane Stephens, despre care Hogstedt spunea că are „un potențial imens și o carieră frumoasă în față”, cei doi au spus că încearcă o perioadă de „probă”, însă Sloane a fost încetinită de accidentări pe finalul sezonului.

O altă jucătoare din Top 10 a anunțat o schimbare de antrenor, și e o decizie remarcabilă: la capătul celui mai bun an al carierei, Eugenie Bouchard a decis să pună capăt parteneriatului de lungă durată cu Nick Saviano. Cei doi au lucrat împreună pentru opt ani, iar în 2014 jucătoarea canadiană a urcat până pe locul 5 în lume, jucând și prima finală de Grand Slam, cea pierdută la Wimbledon.

 

Articolul a fost updatat față de versiunea originală.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi