Simona Halep, după debutul de la Paris: "De la Darren am câștigat siguranță mentală. De la Nadia am învățat că, dacă ai încredere, poți să faci tot ce-ți propui"

Adrian Țoca | 23 mai 2016

Simona spune că simte că are jocul necesar ca să câștige meciuri la Paris și se declară mai puternic fizic și mental decât a fost tot anul.

Nimic nu dă peste cap coerența aparatului care administrează un Slam din spate precum o ploaie, cu atât mai mult la un Slam care e mai puțin strălucitor la acest capitol decât suratele sale. E o agitație fără margini în timpul zilei, toată lumea vrea să ajungă undeva, ceea ce face aproape imposibil să bați în timp util drumul dintre centrul de presă și Court 2. Simona a făcut și mai complicată această misiune, cu cele doar trei sferturi de oră petrecute pe teren. Cele câteva minute prinse acolo, chiar de lângă antrenorul ei, au fost însă o șansă bună să observ legătura strânsă dintre Simona și Darren Cahill. Despre acest lucru a vorbit, pe larg, și ea, într-o conferință la care a venit binedispusă și în continuare cu poftă de joc. “Abia aștept să vină turul al doilea”.

“Cred că lucrul cel mai important pe care mi l-a adus Darren este siguranța mentală, pentru că îmi spune cum să manageriez în mod potrivit fiecare situație. De asemenea, din punct de vedere tactic, îmi spune întotdeauna cum să joc, ce tactică să abordez, iar de fiecare dată când am făcut ce mi-a spus pe teren, la on-court-coaching, am câștigat acele meciuri. Așa că am învățat multe lucruri de la el. Am învățat că întotdeauna trebuie să mă ajustez la meci, în funcție de adversară, dar în același timp să-mi păstrez stilul, să fiu agresivă și să cred că sunt în stare să fac ce trebuie să fac ca să-mi câștig punctele, nu să aștept după o eroare de la adversară.

De asemenea, am învățat multe de la Darren despre tenis în general și despre atitudine, pentru că uneori pot să am o atitudine nepotrivită. Dar e normal, când presiunea e mare, nu poți controla totul. Dar sunt mai bine acum la acest capitol, mă simt mai puternică și lucrez să devin și mai puternică”, a spus Simona, în segmentul de limba engleză al primei conferințe de la Paris.

Vorbind despre oameni importanți de la care are de învățat, a fost rugată să găsească un punct comun între tenis și gimnastică și, mai important, ce a putut învăța de la Nadia Comăneci. “E greu să le compari, poate doar încrederea în sine să fie lucrul comun între cele două, pentru că-s foarte diferite. Dar ce am învățat de la Nadia e că dacă ai încredere în tine poți să faci tot ce-ți propui. Dacă ai încredere, poți să-i bați pe cei mai buni din lume. Ea a reușit acest lucru și încă foarte bine. A fost cea mai bună gimnastă din lume și a obținut acel 10 perfect, a fost singura la acel moment. Înseamnă mult să am în preajma mea oameni buni precum ea, precum Ion Țiriac sau Ilie Năstase. I-am văzut azi la meciul meu. E bine să am oameni importanți aproape de mine.”

Încrederea sporită a Simonei a fost, de altfel, laitmotivul zilei. “Mă simt mult mai încrezătoare acum pe zgură, după ce am avut meciuri bune în Madrid. Titlul acela a fost foarte important pentru mine, a însemnat mult. Acum sunt mult mai sigură și cred că toată lumea poate vedea că-mi fac jocul. În plus, când intru pe teren simt că pot câștiga meciul. Acest lucru îmi dă și mai multă încredere, mă face să mă simt mai puternică. De fapt, abia aștept să joc turul al doilea. Mă simt bine și simt că am jocul ca să câștig meciuri aici. ”

Așa că am întrebat-o, adaptând o întrebare pe care voi ați propus-o după finala de la Madrid, cât la sută crede că este mental și cât la sută este progresul realizat în joc, dacă ar fi să ne uităm la saltul de formă evident din ultimele săptămâni, salt care a fost posibil odată ce problemele fizice au trecut. “Cred că mentalul a făcut diferența în proporție de 90 la sută în ultimele săptămâni, pentru că jocul nu-l pierdusem nici lunile trecute, doar că nu aveam încrederea necesară să-l pun în practică. Joc un tenis asemănător, destul de agresiv, dar ca să pot să îmi fac treaba așa cum știu eu și cum simt, trebuie să am încredere în mine, înainte de orice.”

Apropo de joc: “Simt că joc un tenis destul de bun, dar când o să apară adversare mai puternice, trebuie să fiu atentă și să mențin același nivel ca și azi. Nu va fi ușor, dar pentru asta muncesc zi de zi, ca să ajung la un nivel ca să pot stăpâni jocul și cu jucătoarele bune.

Stilul meu este la fel, să joc la fel contra oricui, dar trebuie să adaptez jocul, să nu lovesc foarte tare când joc cu o adversară care lovește bine din poziția aceea, încep să mixez jocul când este nevoie și oarecum să mențin o linie. Linia mea e clară: să fiu agresivă, sunt bună pe defensivă, trebuie să alerg bine, să mă mișc bine și să deschid terenul cât de mult pot.”

Am mai întrebat-o ce-i dă o încredere mai mare: un punct câștigat cu o lovitură spectaculoasă sau cu o defensivă incredibilă?

“Amândouă, dar în moduri diferite. Lovitura când fac winner îți dă încredere că stăpânești jocul și-l controlezi oarecum, iar când ești în defensivă și câștigi punctul, înseamnă că ești destul de puternică pe picioare, pe loviturile tale și poți să alergi oricât. Așa poți să arăți adversarului că poți să alergi oricât, că poți să stai la joc, că nu îți e teamă. ”

Despre meciul în sine? Simona spune că a pedepsit serviciul moale al lui Nao Hibino și, în plus, a avut încrederea necesară să intre în teren și să lovească. Japoneza privea tristă în gol după un interviu luat de armata de jurnaliști niponi chiar pe culoarul de lângă sala de interviuri din care a ieșit Simona. Așteptarea și amânarea meciului n-au constituit un impiediment, până la urmă: “Da, am așteptat mult, dar și ea a fost în aceeași situație, deci pentru amândouă a fost dificil. Dar nu m-am gândit la asta. Mi-am păstrat concentrarea pe ce aveam de făcut pe teren. Și ieri eram pregătită să intru să joc, deși au anulat meciul din program, eu eram gata. Azi a fost o zi bună pentru mine, un început bun.”

La ora interviului, nu era încă stabilit cu cine va juca Simona (între timp s-a decis, va fi Zarina Diyas, pentru a treia oară la un Slam în ultimii trei ani). Simona nu avea o preferință și, întrebată dacă se mai gândește la turneul din 2015, a râs: “Nu-mi aduc aminte ce s-a întâmplat anul trecut. Iau doar prezentul. Iau ziua de azi ca atare, la fel și pe cea de mâine. E un turneu important, dar vreau să-l tratez normal, sunt aici ca să-mi fac treaba.

Iar sentimentul cu care rămânem e exact acesta: că Simona este, din nou, all business. Îi readucem aminte, pe final, de coincidențele dintre Madrid și Paris, turnee inclusiv începute cu câte un set la zero contra unei jucătoare din Japonia.

“Doamne ajută să se repete, dar va fi greu. Mai sunt multe meciuri în față, abia am câștigat primul tur. Aștept, să vedem ce putem face.

Sunt sănătoasă, sunt capabilă acum să duc și mai mult de șase meciuri. Sunt într-o formă fizică foarte bună și mental sunt foarte bine.”

 

 

Fotografii: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi