Simona: “Ea, constantă, a scos tot. Eu am greșit mult. Trebuia să iau inițiativa la 4-3. O zi proastă”

Adrian Țoca | 25 octombrie 2016

Ca și anul trecut, calificarea Simonei Halep în semifinalele Turneului Campioanelor depinde numai de ea. Sunt mai multe scenarii în care se poate califica, dar ea poate simplifica orice calcul învingând-o în două seturi pe Cibulkova, în primul meci al ultimei runde (joi, ora 11AM în România), misiune pentru care pare motivată deja.

Bad day at the office. În esență, cam la asta s-a redus discursul Simonei despre o zi în care, deși a avut și lucruri bune, nu a curs așa cum își plănuise ea.

Întârziată de festivitatea de premiere a lui Angelique Kerber, care a primit trofeul de numărul 1 mondial la finalul anului tot în sala de presă, iar întregul proces s-a lungit mai mult decât era planul, Simona a fost laconică în exprimări. Însă a mers iarăși direct la țintă cu răspunsurile, nemenajându-se deloc. S-a simțit că eșecul nu i-a picat câtuși de puțin bine, părea că o roade și că o deranjează maniera în care a pierdut, mai mult decât în alte ocazii.

“Ea a fost destul de constantă, n-a greșit deloc, eu am greșit destul de mult. Ea a fost puternică pe picioare, a alergat, a scos tot și cred că în primul set când am preluat conducerea, la 4-3, era un moment bun să intru și să lovesc mai puternic și să iau inițiativa și mai mult, dar nu mi-a ieșit, cu dreapta am greșit destul de mult, și cred că acolo a fost cheia”, ne-a făcut rezumatul, confirmând și în engleză: “Am avut o oportunitate în primul set, tocmai revenisem foarte bine. Dar n-am luat punctele importante și am făcut multe erori.”

Simona i-a dat însă credit lui Kerber: “A jucat foarte bine. E puternică pe picioare și se deplasează nemaipomenit. A meritat să câștige. Accept înfrângerea și aștept să merg mai departe cu turneul.”

La abordări diferite de întrebări, Simona a răspuns întorcându-se la aceeași esență: “Am greșit foarte mult. Trebuia să fiu mult mai controlată cu loviturile, să nu dau toate mingile chiar așa. Nu cred că m-a presat foarte mult cu putere, ca să greșesc din cauza asta, dar faptul că a scos destul de mult probabil că m-a și făcut să mă grăbesc, să dau decisiv. N-am simțit prea mult cu dreapta și cred că acolo a fost diferența”, a spus ea, specificând mai târziu în engleză că, totuși, a avut și momente bune de joc (spre exemplu, cum a restartat punctele uneori), dar că erorile s-au înmulțit când a venit vorba de încheierea punctelor.

Simona nu știa încă, la acel moment, care era situația în grupă. Pe un ecran mare din camera alăturată, Madison Keys tocmai ce se apropia de linia de sosire contra Cibulkovei, ceea ce, deși n-o elimină pe slovacă, menține lucrurile simple pentru Halep: bate în două seturi și se califică, fără să mai depindă de meciul al doilea. “E un meci diferit, cel care urmează. Cibulkova nu se deplasează la fel de bine precum Kerber. Mereu când joc cu ea simt că pot să închid punctele. Ce trebuie să fac joi este să fiu agresivă, să-mi fac jocul și să fiu atentă pentru fiecare schimb. Ea luptă până la final și nu trebuie să-mi pierd deloc concentrarea.”

“Vreau doar să joc meciul și să-l câștig, nu mă gândesc la calcule. Sper să fiu ok, sper să joc mai bine decât azi și sper să fiu aptă să pot să câștig meciul”. Apropo de “apt”, am întrebat-o dacă resimte dureri la genunchi și a confirmat că piciorul e în regulă.

Ceva mai târziu a venit și Cibulkova la conferință, iar starea de spirit a Dominikăi era, per total, mai degrabă detensionată; de altfel ea a plecat râzând din sală, după ce a povestit pățania cu copilul de mingi pe care l-a uitat la intrarea pe teren. Apropo, Cibulkova la conferință e foarte concisă și articulată, o schimbare masivă față de explozia de energie pe care o aduce pe teren, o energie care, uneori, e greu de controlat și îi joacă feste. Revenind la conferință, a trebuit să vină o întrebare specifică pe această temă ca Cibulkova să realizeze că încă mai are șanse de calificare. Dar multe dintre răspunsurile ei au fost în ideea că i-ar plăcea să revină la anul în Singapore, având experiența de anul acesta și să se descurce mai bine. “E o experiență nouă pentru mine. Un turneu cu cele mai bune opt din lume, la care pierzi două meciuri și încă mai poți avansa. Trebuie să mă uit la lucruri dintr-o perspectivă optimistă. Dacă mă gândesc că am pierdut deja două meciuri, atunci mi-aș face un rău. Sunt fericită să fiu aici să văd ce se întâmplă și să trăiesc turneul, dar sper să câștig un meci. O să fac tot posibilul să câștig un meci aici anul acesta. Știind că pot să ajung în semifinale, voi fi cât pot de pozitivă, ca să câștig cu Halep”.

La rândul ei, Kerber i-a dat mult credit Simonei: „Nu a fost un meci ușor, întotdeauna e greu contra ei. Cu Simona nu știi niciodată, pentru că luptă până la ultimul punct. Nu contează cât e scorul. Ea joacă punct cu punct și de asemenea nu e ușor nici mental, pentru că știu despre ea că atunci când își pune în minte ceva, nu se lasă. Ultimul game a fost foarte strâns. Nu știi niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi câștigat unul, două game-uri și dintr-o dată ar fi fost înapoi în meci. Așa că am încercat cât am putut să rămân în moment și să joc punct cu punct. De aceea, pentru mine a fost un meci strâns.”

Foto: Jimmie48Photography

 

Treizecizero Matchday revine joi, în etapa a 3-a, la aproximativ ora 10:00, ora României. Urmărește postările noastre de pe Twitter și Facebook pentru ora exactă când intrăm în direct.

Matchday e un format audio dedicat WTA Finals: suntem în direct în fiecare din zilele în care Simona joacă în Singapore, înainte, în timpul și la finalul meciului.

Mai jos e înregistrarea ediției a doua: 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi