Simona, după victoria cu Madison Keys: "E o victorie importantă, dar nu vreau să o pun pe un loc prea înalt. Cu Kerber e o mare provocare"

Adrian Țoca | 4 iulie 2016

În cea mai lungă conferință de presă a ei din turneu, Simona Halep a spus că e mulțumită că a reușit să revină și că nu a renunțat deloc la luptă. Despre Kerber, Simona spune că „e o jucătoare care are un GS deja, e și mai mare provocarea să câștig contra ei.”

Cel mai relevant pasaj al discuției Simonei cu Treizecizero de după meci? Că nu vrea să pună prea mult preț, sau mai mult decât ar trebui, pe victoria cu Madison Keys. Semn bun, din motive care nu mai au de ce să fie explicate, semn că înțelege perfect că miza și mai mare urmează. Simona părea deja că depășise clipa și se gândea deja către meciul cu Kerber. Cel mai haios moment? Când a imitat gestul făcut imediat după meci de Darren Cahill, atunci când s-au văzut. Darren, ca tot omul, și-a scuturat tricoul, gest însoțit de un “huh!”, ca să arate prin ce palpitații a trecut. Ca toți fanii Simonei.

Dincolo de aceste două momente, Simona și-a păstrat același ton echilibrat din ultimele zile, o mulțumire tonică, dar ținută sub control. Mereu cu atenția către lucrurile pe care le poate controla, mereu către următorul meci. În partea de engleză a găsit cuvântul potrivit pentru a-și descrie starea de după pierderea primului set. Nu tristă, nu frustrată, nu furioasă, ci dezamăgită. În partea de română, a detaliat, spunând că i-a părut rău că n-a putut închide setul. Dar a pus accentul pe faptul că nu a renunțat și că și-a păstrat concentrarea. E fix ce i-a spus, de altfel, și Darren.

„A fost foarte greu. M-am așteptat la un meci greu azi, știam cât de tare lovește și cât de puternică este. A lovit multe mingi cu putere, iar serviciul ei este imens. Unele mingi au fost foarte greu de returnat. Dar am picioare puternice și cred că am returnat bine azi. Am încercat să-mi fac jocul. Cred că planul pe care l-am avut înainte de meci a fost foarte, foarte bun. Cel mai important lucru a fost că am rămas “acolo”, în meci, până la final și că am luptat.”

Cât a durat să depășească momentul complicat de la finalul primului set? “Alea două game-uri”, zâmbește ea. „Apoi m-am relaxat și mi-am zis că trebuie să o iau de la capăt. Madison a jucat bine și a meritat primul set. Am devenit un pic emoționată la 40-15, cu două duble greșeli într-un game. Dar sunt și lucruri bune. Am stat mai mult pe teren, simt mingea mai bine acum. Sunt fericită cu victoria”.

„Mi-a părut rău că nu am putut să închid primul set”

„E un rezultat bun, e o jucătoare puternică, a trebuit să stau foarte bine pe picioare, să fiu solidă. Am încercat să joc mai diferit, nu am atâta forță ca ea să joc același stil. Am încercat să o fac să alerge mai mult, să joc cât mai lung. Am reușit să fac un joc bun cât să câștig azi. În primul set am făcut două duble într-un game, când era momentul cel mai important, dar asta din cauza emoțiilor, stresului. Serviciul, per total, m-a ajutat, a fost destul de constant, am încercat să nu lovesc prea tare și să o încurc cât mai mult.

A fost întrebată dacă a fost conștientă de problemele lui Madison. Pe un ton încurcat, Simona a răspuns: “N-am văzut. Am înțeles după meci, în primul interviu, că a avut probleme cu piciorul. Dar nu știu ce să zic despre asta”.

Apoi: „Mi-a părut rău că nu am putut să concretizez mingile de set, mi-a părut rău mai mult că mental am cedat un pic și am pierdut setul din cauza emoțiilor, dar sunt om și cred că uneori cedez emoțional. Dar mă bucur mult că am reușit să revin, să fiu concentrată și să nu renunț deloc. M-a ajutat mult când am revenit de la 0-2, a fost un moment important, după aceea m-am relaxat foarte mult și am zis că trebuie să joc la fel de relaxată și să dirijez mingea. Și cred că a fost bine.

Am întrebat-o pe unde plasează această victorie-comeback în topul anului, cum o prețuiește pe scara personală de valori: “Este foarte importantă pentru mine, mai ales că sunt în sferturi la un Grand Slam, mai ales că ea a jucat un tenis extraordinar pe iarbă înainte. Dar nu vreau să o pun pe un loc foarte înalt. E un meci important, ca toate celelalte, și îl iau ca atare.”

„Fizic sunt bine. Aș mai fi putut rezista fără probleme o oră, o oră și jumătate”

Despre Angelique? “O cunosc foarte bine. Am jucat de multe ori cu ea. Sunt încrezătoare, trebuie să fiu, pentru că joc bine, sunt intrată bine în turneu, am avut deja meciuri grele. Abia aștept să jucăm, știu că va fi greu, pentru că ea are un an excelent. Cu fiecare meci, trebuie să te adaptezi la adversară. N-o să fie același joc precum azi, o să fie cu totul altceva, pentru că Madison lovește tare, iar Angelique lovește diferit”.

Am întrebat-o care-s cele mai bune amintiri din meciurile cu Kerber: 

Cred că la Toronto am jucat un meci foarte lung și fizic am dominat, ceea ce este foarte important pentru mine să știu că sunt fizic foarte bine. Este o jucătoare dificilă, are un joc diferit un pic, fiind și stângace, efectul este invers, dar știu destul de bine cum joacă. O să vedem. Mâine e un meci greu, e o mare provocare pentru mine. Va fi un rezultat foarte bun dacă voi câștiga. Nu vreau să mă mulțumesc cu sferturile, îmi doresc tare mult să câștig și chiar cred că am o șansă să câștig”. I se pare că e un matchup bun pentru ea? „Da, mă simt bine în meciurile cu ea, o știu bine. Cred că o să fie un meci frumos„.

Altă întrebare s-a referit la cum reacționează Simona la situațiile bune, respectiv la cele rele, atunci când acestea se succed cu repeziciune: 

“Da, încerc să păstrez o linie consecventă, ca reacțiile mele la ce se întâmplă să nu fie oscilante. Cred că s-au schimbat multe lucruri în atitudinea mea, în ultima perioadă. Nu întotdeauna depinde numai de mine. Poate fi despre accidentări, uneori pur și simplu ești bolnav, sau te simți rău. Nu e tot timpul ușor să joci bine săptămână de săptămână. Dar acum am mai multă experiență și înțeleg cum merg lucrurile. Încerc să mă mențin concentrată și atentă la ce am de făcut, zi de zi, meci de meci.”

Ce înseamnă pentru ea primul parcurs lung la un Slam anul acesta? “Înseamnă mult. Știm că n-am avut un început de an prea grozav, apoi am început să joc bine la Madrid. Așa că acum mă bucur de ce se întâmplă. Mă uit la ce-i mâine ca la o mare provocare. E șansa mea să câștig meciul. Plus că Wimbledon e special pentru că e pe iarbă, așa că trebuie să fii atentă la fiecare minge, la fiecare punct. ”

Simona a mai fost întrebată dacă are nevoie să se motiveze înainte de meciuri și dacă, de exemplu, se gândește la meciul cu Serena, din Singapore, de acum doi ani, în acest scop:

“Ah, nu, nu, pentru că a trecut mult de atunci și, oricum, s-a dus prea repede meciul acela. A fost o victorie importantă pentru mine, dar nu am nevoie să mă uit la meciuri ca să mă încarc cu energie. Am gândurile mele, am motivațiile mele, am ideile mele despre sport. Așa că mă energizez cu ele, nu cu meciuri”.

O întrebare foarte bună a venit de la Reem Abuleill, dacă se vede pe sine drept una dintre jucătoarele de elită:

Fizic? „Mă simt foarte bine. Chiar vorbeam cu echipa după meci că aș mai fi putut să o mai duc o oră, o oră și jumătate. Sunt bine fizic și sper ca și mâine să fiu la fel de aptă”.

Și am încheiat cu întrebarea referitoare la ce i-a spus Darren după meci. Simona a început să râdă și a imitat gestul cu tricoul. „Cum m-a văzut, a început să râdă și mi-a făcut așa (arată) că am pierdut primul set. Dar m-a felicitat și mi-a zis că mental am fost foarte puternică și lucrul acesta e cel mai important pentru mine.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi