Simona, după eliminarea de la Turneul Campioanelor: “Mental am fost în meci până la final. Cred că anul acesta am făcut tot ce-am putut să progresez”

Adrian Țoca | 27 octombrie 2016

Faptul că a luptat până la final, spune Simona, „mă face să fiu ok cu jocul, chiar dacă nu cu rezultatul”. Simona va sta cel puțin 10 zile departe de orice efort, apoi va reveni, treptat, la sală, lăsând să treacă aproape o lună până la revenirea pe teren, la antrenamente. Va pregăti 2017 atât în România, cât și în Australia.

“Nu vreau să vorbesc despre genunchi. E ok piciorul”. Simona a început cu acest răspuns conferința de presă, la care a ajuns la aproape 90 de minute de final, după ce aburii meciului se mai împrăștiaseră. Ulterior, a fost presată de o altă întrebare: Cât de greu este să știi că o parte din tine nu funcționează așa cum ți-ai dori și, totuși, ești destul de aproape să-ți atingi obiectivul? “E foarte greu. E dezamăgitor. Așa-i viața. Trebuie să accept. Nu-s dezamăgită că nu m-am calificat, pentru că am venit aici, am dat tot ce-am avut acum. Atât am putut să fac cu ce-am avut la turneul acesta și privesc către anul viitor”. 

În partea de română, am încercat să aflăm când a apărut problema la genunchi. Simona n-a dat detalii, dar spune că durerile au apărut în primul meci din grupe. Am întrebat-o dacă e posibil să vadă vreo consolare în faptul că a fost, totuși, aproape. “Da, atitudinea a fost ok, îmi pare bine că am putut să stau acolo în meci, să lupt. Nu e ușor, în condițiile acestea, dar ce pot să mai zic. Sunt supărată că am pierdut. Măcar să fi luat setul doi, dacă tot am jucat până la sfârșit. Dar ăsta-i tenisul. Trebuie să mă întăresc mai mult și să joc mai bine”. 

Plecând de la premisa că știa destul de limpede încă din startul meciului că e limitată în efort, am întrebat dacă, eventual, mindsetul a fost să încerce măcar un set. „Da, am dat tot ce-am putut, de aceea am stat pe teren. Nu-mi place să abandonez și nu m-am gândit nici măcar o secundă să fac acest lucru aici”

Despre meci, Simona spune că Cibulkova a dominat cu forehandul și că n-a putut să evite asta, deși intenția ei a fost să ducă mare parte din bătălii pe reverul slovacei. “A impus cu dreapta în tot meciul și eu am fost mult în spatele terenului. Ar fi trebuit să variez un pic mai mult, să o scot mai mult în exterior și să o fac să alerge. Am încercat acest lucru, dar nu cu atât de mult succes. Nu a fost suficient cât să-mi câștige setul sau meciul. Cred că a văzut că reverul meu nu este prea puternic, din cauza piciorului. Nu am putut să împing în picior prea mult. Dar mental am fost în meci până la final, ceea ce mă face să fiu ok cu meciul, nu și cu rezultatul. Cred că ea a jucat bine, a dominat și a lovit bine, a meritat să câștige”.

Apoi discuția s-a mutat la finalul sezonului pentru ea și dacă acest lucru îi afectează percepția asupra sezonului. “Nu neapărat, pentru că văd acest turneu ca pe un bonus, mai ales că după primele patru luni eram foarte departe de calificare. Așa că, atunci când am obținut calificarea, mi-am zis că e un bonus. Am dat totul aici, dar chiar și dacă am pierdut a fost o experiență bună, așa că nimic nu se schimbă în ce privește sentimentul despre 2016”.

Dominika Cibulkova:

În conferința ei, Dominika Cibulkova a spus: „Se pare că joc cel mai bun tenis al meu când sunt sub presiune. E o victorie foarte, foarte mare pentru mine. Sunt incredibil de mulțumită de cum am reacționat sub presiune, cum am gestionat momentul. Mai ales că știam că trebuie să câștig în două seturi. Probabil că într-un meci normal aș fi pierdut firul după acel punct în care n-am putut face challenge, dar mi-am zis imediat că trebuie să las să treacă și să mă concentrez la ce-am de făcut. Nu, nu am văzut că ea ar fi avut ceva probleme, pentru că a alergat foarte bine. A alergat după fiecare minge. Așa că nici măcar nu m-am gândit la ea. De fapt, de câteva ori în setul al doilea mi-am zis „Ok, asta nu se poate întâmpla. Simțeam că joc niște puncte foarte bune, dar, cumva, ea punea mingea înapoi. Au fost câteva situații în care mi-am zis: Ok, vreau să plec de pe teren, așa ceva nu e posibil. Dar asta m-a făcut, de asemenea, puternică, mi-a dat acea putere mentală, pentru că știam că nu-mi permit să pierd niciun punct. Tot ce trebuia să fac era să mă gândesc la următorul punct. Asta m-a ajutat să câștig setul al doilea. A fost extrem de greu mental și fizic, dar din punct de vedere al tenisului, a fost un nivel foarte ridicat”.

Simona și-a ales și preferata din cele care continuă turneul. “Kuznetsova e on fire. Am văzut meciul ei aseară, e incredibilă. De fapt, o văd câștigând. Sper că are suficient de multă putere ca să meargă până la capăt, pentru că toată lumea joacă un tenis bun aici. Cum am zis de la început, oricine poate să câștige. Kerber, de asemenea, are o șansă foarte bună. E încă deschis. Vom vedea. O să văd finala de acasă”, a încheiat ea, zâmbind. 

Acasă – adică acolo unde Simona vrea să se decupleze de la sezonul 2016 făcând nimic. “Să-mi văd familia, nepoata, să mă odihnesc, să nu fac nimic. Zile în șir, dacă se poate, să nu fac nimic. Cât? 10 zile, poate. Apoi încet, la sală, dar cu siguranță fără tenis timp de trei săptămâni”, a continuat Simona, care a reconfirmat că Darren va veni în România, înainte ca ambii să meargă în Australia, pentru pregătirea sezonului 2017. 

Cât despre Darren, ce i-a zis după meci? “Ce să zică”, a oftat Simona, “era și el obosit, supărat. N-am vorbit prea multe, nu prea-s multe de zis după meciul de azi. Cred că o vacanță e binevenită și pentru mine și pentru el.”

„Cred că am fost destul de constantă din mai încoace. Am progresat mult ca persoană”

Am mai întrebat-o dacă un an început și terminat în contexte asemănătoare este un câștig, din punctul ei de vedere. “Da, cred că a fost un an mai bun, chiar dacă au fost suișuri și coborâșuri. Din mai încoace am fost destul de constantă, am făcut rezultate destul de bune în șase luni. Sunt bucuroasă că m-am calificat aici pentru că nu mai credeam după primele patru luni. Bineînțeles, mi-aș fi dorit să nu fi fost bolnavă, că am pierdut foarte mult la început de an, am pierdut și din încredere, dar nu depinde de noi dacă ne îmbolnăvim sau nu. Îl termin cu încredere, îl termin bucuroasă și cred că am făcut tot ce-am putut ca să progresez mai mult, ca persoană. Și cred că am progresat și la tenis.” 

Asta înseamnă că se simte mai puternică, după ce a trecut prin situații diferite anul acesta, cu grade diferite de succes? “Mă simt mai călită. Mă simt cu mai multă experiență pe teren. Atitudinea a progresat destul de mult. Încerc să mai schimb niște lucruri la mine. Este, totuși, plăcut să știu că-s în primele cinci din lume și că mai am de progresat. Sper să ajung într-o zi aproape de maxim și să câștig un turneu mare, că asta îmi doresc”. 

Ca după fiecare final în Singapore, am întrebat-o dacă-și propune ceva pentru 2017. “Mi-am respectat dorința din 2015, am luptat în fiecare turneu. Pentru 2017 nu m-am gândit încă, sunt prea obosită acum să-mi fixez obiective, dar după vacanță o voi face cu siguranță. Dar cel mai mare vis e să câștig un Grand Slam. Nu știu dacă la anul, sau peste doi ani, sau când.”

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi