Simona, despre felul în care și-a luat victoria în thrillerul cu Angie: „Dacă aș fi fost defensivă, aș fi pierdut din nou un meci important”

Adrian Țoca | 25 ianuarie 2018
Despre finala cu Caroline

„Ea nu greșește. Aleargă foarte bine, e o adversară puternică. O să fie un meci diferit, un meci nou, greu. Emoțiile sunt, presiunea e pentru ambele. Va fi o provocare mare, poate cea mai mare, datorită tuturor lucrurilor care s-au întâmplat în acest turneu, faptul că e prima finală aici. Dar o privesc ca pe un lucru frumos și cu gânduri pozitive”

Angie duce la capăt ultimele interviuri cu televiziunile germane – jurnaliștii din țara lui Steffi sunt prezenți într-un număr, prin comparație, intimidant -, timp în care sprijinim peretele exterior al sălii de conferințe, în așteptarea Simonei. Curg felicitările din stânga și din dreapta. E o zi bună pentru orice buletin românesc din preajmă, doar pentru acest motiv. Al apartenenței de țara uneia dintre finaliste. Pe Twitter plouă cu quotes de la conferința lui Kerbs, în vreme ce campioana de acum doi ani iese mișcându-se greu. Pare dintr-o dată atât de plăpândă, încât e greu de înțeles de unde puterea aia de a ara terenul în halul în care o face.

Privește trist în jurul ei, dar zâmbește când două jurnaliste germane o îmbrățișează călduros. “Keep going! Keep going!” i se spune, iar Angie surâde și înclină din cap a încuviințare. Îți sună familiar, pentru că “Keep going!” e și strigătul lui Darren, cel care a părăsit tribuna la finalul meciului aproape în transă, strecurându-se cu greu printre spectatori. Pentru că “Keep going!” e genul acela de limbaj simplu, concis, dar consistent, cu care-și vorbesc sportivii și cei din lumea lor. Pentru ei nu e loc de dacă-uri și parcă-uri, de speculații insinuante și de considerații nelalocul lor. Tot ce trebuie să faci este Keep Going. Cu cât înțelegi asta mai repede, cu atât ai șanse să ajungi mai ușor în vârf.

Simona a înțeles asta de foarte mult timp, cu mult înaintea noastră, a celor care o urmărim, dar care începem, treptat-treptat, să recuperăm. E motivul pentru care starea ei de liniște arată atât de convingătoare, e motivul pentru care sună atât de credibilă propria ei variantă la Keep Going-ul lui Angie: “Primul Grand Slam e important. Dar dacă nu va fi să fie sâmbătă, o să mai am astfel de momente, sunt sigură, dacă voi munci la fel de mult”, este fraza cu care Simona a încheiat, în română, conferința ei de după victoria dramatică cu Angelique Kerber.

Un meci pe care l-a început fastuos – “She was hitting winners”, în cuvintele lui Angie – și l-a încheiat în picioare, după un set trei dramatic, care a adăugat peste drama trăită în meciul cu Lauren Davis. Am întrebat-o cum se simte cineva atunci când iese de pe teren învingătoare dintr-un astfel de meci. “M-am simțit un pic epuizată, energia jos, obosită. Dar și bucuroasă. Și asta compensează un pic felul în care mă simt. Pot să spun că mai am putere și să zâmbesc și să merg înainte pentru ultimul meci“.

Simona zâmbește, într-adevăr; râde de-a dreptul când realizează câte lovituri direct câștigătoare a reușit. “Sper să nu fie ultima oară când dau atâtea!”. Zâmbește și când își evaluează starea gleznelor, când i se amintește de acel schimb de 26 de mingi. “În clipa aia nici nu mai puteam să gândesc. Deci nu mă gândeam la glezne. Dar, de fapt, acum piciorul cel drept e chiar mai rău, pentru că am împins mult în el. E greu, dar să fiu sinceră nu mă gândesc la asta. Vreau să dau tot ce pot din nou sâmbătă, iar apoi voi avea o vacanță frumoasă”.

A zâmbit și când a salvat prima minge de meci, când s-a uitat la Darren. “Da, am zâmbit atunci, iar în gândul meu mi-am zis că poate o pot salva și pe a doua. Cred că asta m-a ajutat să mă relaxez și să iau lucrurile așa cum sunt. Nu am pus presiune pe mine și cred că a fost un timing bun”.

În română continuă descrierea a ce simțea în acele momente: “Am vrut să lovesc mingea, și chiar am lovit-o destul de bine, pentru că am făcut eu punctele alea. Nu mi-a fost frică de eșec, am zis doar că trebuie să lupt în continuare. După ce am egalat, a fost ca un val de încredere și a fost mai bine după aia.“

“Primul Slam ar însemna mai mult decât locul 1. Dar, știți, e mereu mai greu atunci când ești aproape. Am avut această oportunitate de două ori. Ultima dată am fost foarte aproape. Poate sâmbătă va fi mai bine. Nu știi niciodată. Dar dacă am ajuns iar într-o finală, înseamnă că am suficientă putere să repet acest rezultat, așa că dacă nu va fi să fie sâmbătă, voi rămâne puternică și voi continua să cred și să visez la alte oportunități”

Pentru Simona, secretul acestui parcurs spre finală constă în faptul că în fiecare meci nu s-a gândit decât la fiecare punct. “În tot turneul nu m-am gândit la rezultate. M-am simțit excelent pe teren luptând pentru fiecare minge, pentru fiecare game. Pas cu pas“.

Dar diferența a făcut-o azi – și în tot turneul – fiind agresivă. Am întrebat-o ce înseamnă pentru mentalul ei când vede că asumarea riscurilor este răsplătită. “Asta am avut în cap și asta am făcut la antrenamentele dintre sezoane, asta a fost planul. Am vrut să încep anul mai agresivă, să schimb un pic modul de a juca. Am făcut-o și o fac destul de bine. Dar am și obosit un pic. Așa că sâmbătă vom vedea“.

Pe teren a pomenit cum deznodământul finalei de la Roland Garros a determinat-o să își propună să fie mai curajoasă cu proxima ocazie similară. “Azi nu m-am gândit specific la meciul de la RG, dar mi-am repetat în gând că trebuie să fiu agresivă, să continui același joc, și am făcut-o destul de bine și de aceea am putut să câștig. Dacă aș fi fost defensivă, aș fi pierdut din nou un meci important.

Iar o parte din încrederea de a fi agresivă vine și din felul în care o ajută serviciul în momentele cheie: “Serviciul m-a ajutat în momentele dificile și am avut încredere că dacă relaxez brațul o să fie bine. Așa am redevenit încrezătoare. Și, cum am zis, nu am renunțat, ceea ce m-a ajutat mult să revin și să câștig”, spune Simona, care admite că ar putea fi vorba de “meciul carierei“ de până acum, “mai ales că a fost o semifinală de Slam”.

Și apropo de referințele la finala Roland Garros, e interesant ce i-a spus Darren după meci Simonei: “Mi-a spus că e foarte mândru că am putut să stau acolo, că în trecut aș fi pierdut meciul acesta cu siguranță. Faptul că am luptat atât de mult turneul acesta îl face foarte fericit și crede că sunt în stare de orice.”

Finala. “Poate a treia va fi cu noroc”, spune ea. “Primul Slam ar însemna mai mult decât locul 1. Dar, știți, e mereu mai greu atunci când ești aproape. Am avut această oportunitate de două ori. Ultima dată am fost foarte aproape. Poate sâmbătă va fi mai bine. Nu știi niciodată. Dar dacă am ajuns iar într-o finală, înseamnă că am suficientă putere să repet acest rezultat, așa că dacă nu va fi să fie sâmbătă, voi rămâne puternică și voi continua să cred și să visez la alte oportunități”.

Faptul că va fi același tip de meci ca azi o ajută? “Da, mă și ajută, o să fie și greu, pentru că o să fie același stil. O să fie un meci muncit, dar sunt într-o finală și nu mai contează cu cine joc. Contează să fiu aptă, să dau tot ce am mai bun și să cred că pot să câștig.”

Despre Caro spune că “Felul în care joacă ea… nu greșește. Aleargă foarte bine, e o adversară puternică. O să fie un meci diferit, un meci nou, greu. Emoțiile sunt, presiunea e pentru ambele. Va fi o provocare mare, poate cea mai mare, datorită tuturor lucrurilor care s-au întâmplat în acest turneu, faptul că e prima finală aici. Dar o privesc ca pe un lucru frumos și cu gânduri pozitive”.

“ E un meci frumos și sper să-l fac și mai frumos câștigându-l.“

 

 

***

Cariera Simonei trebuie păstrată aproape

Un album foto este un mod bun de a o face. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” are peste 140 de pagini cu cele mai bune +100 imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1.

„Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care au fost inspirate și celebrează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi