Simona, despre ce-o nemulțumește și ce-o mulțumește după o "victorie bună" cu Osaka. "Primele tururi sunt mereu mai grele emoțional"

Adrian Țoca | 28 mai 2016

Simona Halep spune că victoria cu Naomi Osaka e mai relevantă decât pare și se bucură mult pentru ea, dar, deși a câștigat și a găsit soluțiile, e nemulțumită pentru că „n-a simțit jocul așa bine”. E mulțumită însă că „mai am încă o șansă pe terenurile astea”. Următorul meci, cu Sam Stosur, duminică.

Simona a venit la conferință la aproape o oră după finalul meciului de dublu mixt, pierdut alături de Horia Tecău (7-5, 7-6) cu Chan/Mirnyi. “It was a looong day”, a spus ea, vizibil obosită, vizibil interesată să prindă cât mai repede o pernă, dar în același timp, cu răbdare pentru răspunsuri. Și-a reîmprospătat rapid impresiile de după meciul cu Naomi Osaka, pe care l-a catalogat, printre altele, o victorie “bună pentru mine” în faza aceasta a turneului, și s-a declarat de acord că întâlnirile ei cu Naomi Osaka s-ar putea să se înmulțească pe viitor și să se transforme într-un matchup interesant. Interesante multe observații ale ei, începând cu aceasta: “Cu un an în urmă, sau chiar și acum doi ani, aș fi pierdut meciul ăsta, pentru că meciurile strânse sunt foarte greu de câștigat. Astăzi am luptat până la capăt și mă simt foarte mulțumită de cum am jucat.

Cred că este o jucătoare foarte puternică, joacă bine, e foarte talentată și are multă forță. Primul serviciu al ei este foarte puternic, iar azi a fost un meci foarte dificil și mă bucur foarte mult că am putut câștiga.” Am întrebat-o cum a gândit ajustările făcute din setul doi în sus, când a căutat să nu-i mai ofere multe opțiuni pentru dreapta în cross, execuție cu care a fost atacată la foc continuu de Osaka. Simona scutură din cap, confirmând că respectiva lovitură a fost o durere de cap azi:

“Sinceră să fiu, nu mă așteptam să dea chiar atât de bine din alergare, știam că dă bine de pe loc, dar din alergare… Chiar are o lovitură de dreapta foarte puternică, de oriunde. Am încercat să-i închid unghiurile un pic, am încercat să o mișc totodată. N-a fost ușor, dar a fost o victorie foarte bună pentru mine și chiar mă bucur pentru că am obținut-o, că n-a fost deloc ușor în timpul meciului.”

În partea de engleză a vorbit despre o altă ajustare făcută după pierderea primului set: “Am pierdut 4 game-uri la rând, lucru care nu a fost ușor de gestionat – în special tensiunea din momentele acelea – dar am încercat pur și simplu să joc mai rapid. Cred că a fost o decizie bună, căci atunci când am mărit viteza de joc a fost mai bine pentru mine, pentru că nu avea timpul necesar să lovească cu multă forță. Am făcut-o să se miște mult pe teren și m-am concentrat să stau pe baseline.

Faptul că Osaka a lovit adesea cu viteze diferite sau a avut serii când a lovit totul impecabil, urmate de alte serii, în care a făcut multe greșeli, poate de asemenea să amețească ritmul meciului. Simona: “Astăzi nu am avut un ritm prea bun, i-am spus și antrenorului meu după meci că nu am știut cum să-i abordez primul serviciu, pentru că uneori servea cu 190 km/h, alteori cu 150 km/h, și a fost foarte dificil să anticipez ceva. Dar trebuie să stau în puncte, să mă lupt pentru fiecare punct, căci nu știi niciodată cum poate juca adversara ta, mai ales pentru că unele jucătoare care lovesc foarte puternic nu au un ritm bun pentru mine. Deci e dificil, dar acum m-am obișnuit să joc cu acest gen de adversară, și cred că mă descurc mai bine acum împotriva lor.”

Am întrebat-o dacă simte că va mai da peste Osaka în viitor. “Da! Eu cred că va ajunge sus. Trebuie să mai progreseze, experiență, bineînțeles, că e încă tânără, dar o văd sus, da.

Care a fost lucrul care a nemulțumit-o cel mai mult azi la jocul ei? “Că n-am simțit jocul așa bine și nu cred că m-am mișcat prea bine. Dar nu știu de ce. Probabil pentru că am fost un pic contractată. Nu e ușor să joci un meci la Grand Slam, mai ales cu o jucătoare care e tânără, cu care nu am mai jucat. Sunt multe chestii care pot să îngreuneze starea ta personală. Cred că a fost o victorie bună pentru mine, chiar dacă adversara este pe locul 100 – eu cred că merită să fie mult mai sus.” Și lucrul cel mai bun? “Că sunt în turul 4 și că mai am o șansă să joc pe terenurile astea. Am jucat și un meci de mixt azi, foarte bun pentru antrenament. Acum vreau doar să mă odihnesc. Peste două zile voi mai avea o șansă. Și tot ce îmi doresc e să joc bine și să câștig”.

Un moment simpatic în timpul segmentului de engleză, când Simona a fost întrebată ce semnifică gestul pe care-l face după greșeli, când arată către cap. “Îmi zic uneori: «ce am făcut?» E un gest foarte sincer, îl fac după puncte în care nu mă gândesc prea mult ce fac și văd abia ulterior, după ce am jucat punctul, că aș fi avut o opțiune mai bună și că am luat decizia cea mai proastă. De aceea îl fac. Dar trebuie să renunț la el, știu”, a spus ea, râzând.

Darren spunea, în interviul acordat la Radio RG, că unul dintre obiectivele sale este să o facă pe Simona să se antreneze singură. Am întrebat-o dacă simte că azi simte că a acționat în ideea dorită de antrenorul ei și a găsit singură soluțiile. “Da, și la Madrid, chiar dacă scorurile au fost mai ușoare, au fost decizii importante de luat în timpul meciurilor și cred că a mers destul de bine. Este gândul lui, să nu-l mai chem așa mult pe teren nici la turneele WTA, ci să-mi găsesc singură soluțiile. Mă ajută și m-a ajutat și astăzi acest lucru, și cred că vom rămâne la fel de acum încolo.”

Tot despre Darren: „E o relație foarte bună, ne înțelegem foarte bine, înțeleg ce-mi cere să adaug la jocul meu, fac tot ce-mi spune, discutăm despre jocul meu și suntem pe aceeași lungime de undă. Vorbim aceeași limbă, deși eu nu sunt foarte bună la engleză, dar în ceea ce privește tenisul, vorbim aceeași limbă. E plăcut, e o persoană foarte bună și mă simt bine în relația cu el, mă simt încrezătoare.”

Impresia mea și a multor altora este că Simona se simte excesiv de presată în primele tururi ale unui Grand Slam, poate în ideea că se teme de o nouă eliminare prematură, poate că meciurile cu o jucătoare cu un clasament mult inferior vin cu multe de pierdut și puține de câștigat. Așa că am întrebat-o dacă simte la fel, anume că își pune și ea presiune extra pe umeri la aceste meciuri.

Simona: “Primele tururi sunt întotdeauna mult mai grele emoțional. După aceea, începe partea fizică. Joci cu jucătoare de top, cu care trebuie să fii foarte puternică pentru a putea câștiga. Fiecare meci e greu. Pentru mine, primul tur la fiecare turneu este cel mai greu. Încerc doar să nu mă gândesc că e turul 2, turul 3, sau primul tur, încerc doar să-mi fac treaba și să mă bucur că sunt pe teren. Sunt un pic cam nervoasă aici, dar e normal, accept și încerc să fiu cât de bine pot de la meci la meci, că nu este o situație ușor de gestionat.”

De final: „Te-ai uitat pe tablou până acum?” „Nu! Știu doar că joc cu Sam”.


| Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi