Simona: „Că nu renunț! Acesta e cel mai important lucru pe care l-am îmbunătățit la mine în ultima vreme”

Adrian Țoca | 22 ianuarie 2018
Simona Halep:

„Mental cred că sunt destul de puternică și încrezătoare. Am încredere, bine, am și câștigat meciuri înainte de turneul ăsta, m-au ajutat să cred că pot să câștig orice meci pe care-l joc. Bineînțeles că iau fiecare meci în serios și orice se poate întâmpla, dar am un extra de pozitiv în mine, pentru că am jucat multe meciuri.”

“Oh, da, ce bine că a fost un meci mai scurt!” Simona se așază la pupitru în sala de conferințe de presă și surâde ca atunci când îți amintești de o pățanie care devine povestea aia pe care prietenii te roagă mereu să le-o spui; meciul cu Davis va deveni fix asta. Apoi spune că e foarte încântată că și-a găsit ritmul, pentru că “nu e ușor când ești obosit”, că a fost “mult mai bine” azi, dar și că a ajutat-o că știa exact ce avea de făcut.

Ce anume, mai exact? Simona răspunde iute și ușor entuziasmată, ca atunci când pici pe subiect: ”Primul lucru pe care l-am făcut bine a fost să stau foarte concentrată la fiecare minge, pentru că știam că poate reveni în meci. A făcut asta de două ori când am jucat cu ea, deci știam că fiecare minge e importantă. Dacă reușeam să mă desprind în setul doi, asta o să o rupă un pic fizic, dar și mental. Și am reușit asta. Când mi-am făcut serviciul la 2-3 în primul set, m-am simțit mult mai încrezătoare. Am simțit că pot să apăs pedala și să fug cu meciul. De asemenea, în ce privește jocul ei, am mișcat-o bine, am încercat să nu dau greșeli ușoare, și să o împing în spate, ceea ce am reușit. Ea nu a putut să domine, eu am putut, eu am dominat. Am venit la fileu mult. Am închis punctul când simțeam că e timpul”, spune Simona, descriindu-și adversara ca pe o “jucătoare deja bună“, nu doar de viitor. Naomi, spune Simona, se deplasează mai bine acum, e mai energică și mai pozitivă, comparativ cu meciurile lor anterioare.

Cum au fost cele 48 de ore dintre meciuri? Simona spune că prima zi de după meci a fost ok, dar noaptea trecută nu a putut să doarmă, pentru că “mă durea ceva peste tot”. Dar “am dormit două ore azi, înainte de meci, și m-am simțit foarte fresh, foarte bine“. Iar glezna? Glezna e încă inflamată, dar “acum nu mă mai gândesc la fel de mult la asta. Am văzut că pot să câștig meciuri cu ea cu tot, așa că nu mă mai îngrijorează la fel de mult. Încerc să alerg normal, să dau 100 la 100 la fiecare punct. Încă o simt, dar pot să gestionez“.

După meciul cu Davis, Darren Cahill i-a spus că e foarte mândru că a putut duce la capăt un astfel de meci. Și, mai dezvăluie Simona, i-a spus că ar fi fost mândru și ar fi fost o treabă bună chiar și dacă ar fi pierdut acel meci. “Erau cu toții fericiți că nu am renunțat în niciun moment. Cred că acesta e cel mai important lucru pe care l-am îmbunătățit în ultima vreme; vreau să îl îmbunătățesc și mai mult“, explică ea, apoi râde când își amintește de gif-urile cu Darren lovindu-se cu pumnii în cap în timpul meciul cu Davis. “Am văzut, am văzut! Dar azi am lovit swing volley-urile de multe ori, deci e fericit acum“.

Simona spune că se va uita un pic la Pliskova – Strycova, jucătoare împotriva cărora are un total de 9-1 în meciurile directe. “Suntem în sferturile unui Grand Slam, așa că nu va fi mai ușor de aici înainte. Am jucat contra lor și știu cum o să fie, dar e un meci nou, un meci dificil. Pliskova e mereu periculoasă, și joacă foarte bine zilele astea. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Cu Strycova a fost mereu greu pentru că a trebuit să alerg mult, să-mi fac eu toate punctele. Așa că aștept nerăbdătoare sferturile; să vedem, a treia oară poate va fi cu noroc și pot să trec. Dar vom vedea!“

„Când intri mai bine în turneu, te relaxezi și-ți merg lucrurile mai bine”

În partea de română, am întrebat-o întâi cum s-a simțit ieri, când a intrat pe teren prima dată după maratonul cu Davis și a lovit primele mingi. Evident, e greu să te dai jos din pat după asemenea maraton. Mai ales că, per total, ea a adunat 7 ore și 25 de minute în primele trei meciuri: “Ieri am fost foarte contractată, mă dureau mușchii, mă durea spatele, dar au fost foarte bune alea 20 de minute pe care le-am jucat, m-am încălzit un pic și cred că am dat drumul un pic la circulație și s-a încălzit corpul; a fost mai bine pe urmă”. Am verificat cu ea dacă planul cu antrenamentele foarte ușoare dintre meciuri e ceva ce și-a propus, ca o consecință după primul tur. “Câte puțin, da. 15 minute, 10 minute. Doar ca să simt mingea, nu stau să mă antrenez acum, pentru că am o afecțiune la gleznă și nu vreau să forțez“.

Azi, însă, a avut ceva mai multă intensitate. “Astăzi, da, am vrut să intru destul de pregătită în teren, pentru că știam că o să lovească tare și am tras un pic de mine la antrenament ca să fiu gata atunci când intru, gata de la prima minge.“

În timpul meciului, Simona a părut pe alocuri un pic frustrată de rever: “Da, pentru că exageram un pic pe lung de linie și era mai bine dacă dădeam cross, o și alergam mai mult și aveam și eu timp să recuperez terenul. Dar a fost o eliberare, mai mult, ca să uit de toate cele, de ce mă mai doare. Și a fost ok“. Interesant e că numerele arată că a reușit mult mai multe lovituri câștigătoare cu dreapta în acest turneu: “Da, am început să dau mult mai bine cu dreapta, și fac mai multe cu dreapta în timpul meciului. Dar cu reverul, atunci când am o minge bună, termin punctul direct. Încerc să progresez la tot ce am și să devin mai bună și la serviciu, că m-a ajutat mult.“

Și că tot veni vorba de serviciu, media pe serviciu a revenit la cote mai bune azi, comparativ cu turul al treilea. Semn că poate ateriza mai ușor pe picior? “Da, și împing mai bine pe picior, dar m-am relaxat mult mai mult față de meciul precedent. Fiecare meci ajută. Și când intri în turneu și în febra emoțiilor, toate cele, te relaxezi un pic și-ți merg lucrurile mai bine.“ Accidentarea, la urma urmelor, mai degrabă a mobilizat-o. “Tot timpul când ai o accidentare parcă te superi un pic de ce s-a întâmplat și tragi mai mult.“

Simona se pregătește, așadar, de sferturile de finală; a treia apariție în această fază la singurul Slam la care încă n-a ajuns în semifinale. E o jucătoare complet diferită acum față de 2015, când se supăra pe ea pentru cum a gestionat situația din meciul cu Makarova.

Diferența e uriașă, spune și Simona, care surâde doar o fracțiune de secundă, apoi îndepărtează gândul acelui an: “Da, sunt o jucătoare diferită acum. Sper să fiu bine și în meciul următor. Nu mă gândesc prea mult la cum am fost atunci, nu mă gândesc nici la ultimii doi ani. E un turneu nou, încerc să am o gândire pozitivă și să îmi văd de treabă când intru pe teren, ceea ce am făcut foarte bine în ultimele turnee.“

Foto: TennisAustralia

 

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

 

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi