Simona: "Am fost aproape, dar de o perioadă nu mai reușesc să mai închid meciurile. Simt o responsabilitate în plus. Mi-am dorit mult"

Adrian Țoca | 6 februarie 2016

Simona Halep a vorbit la conferința de presă despre momentele psihologice ale meciului pierdut cu Pliskova. Își reproșează că s-a enervat prea mult la finalul setului secund, vede pozitiv că se simte bine fizic și că a luptat până la capăt, se simte apăsată la meciurile de Fed Cup și speră să nu fi întristat publicul.

Simona Halep a așteptat un changeover un game lung al Monicăi, la 3-1 în primul set pentru Moni, iar când, într-un final, game-ul s-a încheiat, a venit în sala de presă. La acel moment, speranța încolțise iar în rândul fanilor, încălziți de energia entuziasmantă a Monicăi. Erau primele motive să credem că ziua a doua nu va fi începută, totuși, de la 0-2.

Dar Simona a simțit nevoia să-și ceară scuze pentru că n-a putut aduce punctul.

„Sunt bucuroasă că am putut să joc aici, sper că n-am dezamăgit prea mult. Mi-am dorit foarte mult să câștig azi, dar nu am reușit, deși am fost din nou foarte aproape. De o perioadă nu prea reușesc să închid meciurile. Dar se întâmplă și astfel de lucruri și trebuie să le depășesc. N-a fost ușor să termin cu înfrângere, am fost foarte tristă că am pierdut, dar e tenis. Mai sunt șanse, Monica joacă bine, sper să câștige meciul de azi, iar mâine sper să fiu mai bine și să câștig și eu. Nu este ușor, e greu să-mi găsesc cuvintele acum, dar trebuie să merg mai departe.”

E evident afectată și mulțumește pentru încurajările primite între întrebări. Apoi se apucă să desfacă jocul pe toate părțile:

„E greu contra Pliskovei, pentru că mingea vine tot timpul tare sau și mai tare. Am încercat să deschid terenul, s-o alerg, pentru că din alergare nu dă foarte bine, dar astăzi a dat câteva. A prins încredere, dar dacă-i dau jos și departe de ea e mai ușor pentru mine. Am încercat să dau și mai lung, am încercat să intru în teren, să dau și drive-uri. Spre sfârșit am avut și câteva crampe, dar e normal, după ultima perioadă”. 

În câteva rânduri, identifică momentul cheie al meciului, acel game de la 4-4 în setul doi. Atunci putea să pună piciorul în ușa revenirii Pliskovei și să se poziționeze într-o postură din care să închidă meciul. N-a făcut-o, în schimb s-a enervat și-și reproșează mai întâi asta, înainte de altceva. Își reproșează că a lăsat momentul să-i intre în cap, că s-a gândit prea mult la el, că a consumat energie enervându-se.

“La 4-4, am luat game-ul să fac egalitate, am mers foarte bine, am făcut 40-15, iar după aceea, nu știu de ce am pierdut acel game. Eram sus, atât moral, cât și fizic. Cred că nu am fost prea inspirată la deciziile pe care le-am luat în timpul punctelor și de asta am pierdut acel game. După aceea, la 5-4 m-am enervat puțin cam mult, de obicei nu prea fac acest lucru, mă enervez, dar încerc să țin în mine. Acum cred că mi-am pierdut din energie din cauza asta. Dacă luam acel game, se desfășura altfel meciul și setul doi. Game-ul acela de la 4-4 m-a descurajat, iar apoi m-am gândit un pic de ce n-am reușit să închei acel game. Din cauza aceasta cred că am fost cu moralul mai jos. Iar în setul trei, când mi-am pierdut serviciul, m-am demoralizat din nou și m-a dominat. Am bătut-o în trecut și asta agravează situația pentru mine și sunt tristă. Încerc să mă motivez și să mă refac pentru mâine.”

Și despre al doilea moment important al meciului, cel de la 2-2 din decisiv și oportunitatea pe care a avut-o pe serviciul Karolinei, la acel 0-30.

“Da, acolo trebuia să… dacă luam eu game-ul probabil că era altfel, cred că din nou m-am descurajat și n-am putut să închei, dar a servit și ea bine. În momentele importante, a servit foarte bine. Chiar și când veneam eu înapoi pe serviciul ei, îmi dădea tot timpul servicii bune. N-am reușit să-i citesc serviciul aproape deloc azi. A fost solidă, a meritat să câștige, iar în momentele importante am avut mici scăpări, deoarece nu trec printr-o perioadă foarte, foarte bună. Încerc să revin și să câștig mai multe meciuri, dar le cam pierd la limită în ultima perioadă. Însă e normal să accept și să merg înainte.”

Vorbește și despre public și-și cere scuze.

“Publicul a fost deosebit, m-a susținut până la ultima minge. Au strigat cât au putut, însă cehii au avut o galerie gălăgioasă, au avut o galerie care a dominat un pic și au avut și chestia aceea cu care au făcut gălăgie. A fost un public deosebit, îmi cer scuze că n-am reușit să termin meciul cu bine, dar am dat tot ce-am putut. Am jucat destul de ok, dar știu că se putea mai bine.”

Apoi lasă o fereastră deschisă către un subiect delicat, despre responsabilitatea pe care o resimte la Fed Cup: “Diferența față de Sydney (n.a. când a învins-o pe Pliskova la ultimul lor meci direct) e că acum am jucat pentru țară și tot timpul e mai dificil când joc pentru țară. Starea mea interioară e mai tensionată, pentru că am o responsabilitate în plus. Dar sunt 100 la 100 sigură că la Sydney n-a jucat atât de bine. Azi i-au intrat mingile, a avut niște retururi la care n-am avut nicio reacție. A jucat bine și e meritul ei că a câștigat.”

Simona era mulțumită că, din punct de vedere fizic, s-a simțit bine. “Fizic, azi am fost ok. E normal după o perioadă grea să nu fiu la o formă maximă din punct de vedere fizic, dar am fost aproape, ceea ce m-a bucurat. Trebuie să-i mulțumesc doamnei doctor că m-a făcut aptă. Sunt bine, încerc să mă recuperez pentru mâine și mâine să dau și mai mult decât azi.”

Un gest făcut către bancă e tradus de către jucătoare: “Nu am abandonat niciun moment lupta, am încercat să dau tot ce-am avut până la sfârșit. Am încercat să stau agresivă, dar ea a venit cu mai multă încredere decât mine în setul trei. Alina mi-a spus să fiu mai pozitivă și să cred în continuare, iar eu, părându-mi rău că am pierdut acel game și că am pierdut ritmul meciului, probabil că am făcut un gest din mână. Dar nu am cedat niciodată.

Simona povestește că Adidas i-a trimis tricoul tricolor chiar în ziua în care a sunat doctorul și i-a spus că nu se operează, deoarece vrea să joace la Cluj. I-au făcut o surpriză plăcută și “chiar am zis că e un semn, dacă am primit echipament, am zis că trebuie să joc”.

Apoi atinge din nou mult-discutatul subiect al lucrurilor pe care trebuie să le adauge jocului ei:

“Mai am multe de progresat, mai am de învățat, trebuie să învăț să variez jocul, să dau câte un slice, să pun scurte, să nu dau în toate mingile drept, încerc asta zi de zi, dar îmi trebuie timp să le pot executa și în meciuri. La antrenament am început să le fac destul de bine, dar în meciuri e diferit, ești mult mai stresat și am nevoie de timp”.

Simona încheie povestind că a vorbit deja cu Darren Cahill: “Și înainte, și după, tot timpul m-am sfătuit cu el. M-am sfătuit, m-a încurajat, știe că trec printr-o perioadă mai grea și mi-a zis să fiu pozitivă, cred că am făcut tot ceea ce am vorbit, dar din păcate nu am reușit să închei meciul cu bine. Sper să fie mai bine la următorul”.

Și-un oftat.

| Fotografii: Călin Ilea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi