Serena vs. Venus, 29: Venus câștigă, Serena e departe, dar se apropie

Radu Marina | 13 martie 2018

La 17 ani de la semifinala care nu a avut loc niciodată la Indian Wells între cele două și la un an distanță de la ultima lor întâlnire, surorile Williams au jucat pentru a 29-a oară una împotriva celeilalte. A fost 6-3, 6-4 pentru Venus, care a obținut a 12-a victorie în fața Serenei.

Întâlnirea lor de la Indian Wells a fost primul lor meci pe care l-au jucat la turneul american, fiind și un bun prilej de a da un final fericit poveștii lor la Palm Springs. Nu a fost doar atât. Meciul a avut un vibe altfel și pentru că cele două s-au întâlnit într-un moment în care carierele lor au parte de provocări diferite: Venus vine după unul din cele mai bune sezoane din ultimii ani și e în top 10, dar are un start de an greu, Serena vine după o naștere, e fără clasament, dar își propune una dintre cele mai ambițioase obiective din istoria tenisului: să-și reia dominarea la aproape 37 de ani, după o naștere.

Faptul că Serena e abia la început de drum avea să se vadă și să se simtă pe tot parcursul meciului. Venus a controlat meciul, nu a avut mari ezitări și a avut acel plus de siguranță în lovituri. Serena a fost tot timpul în urmă, a ratat la limită și nu și-a găsit ritmul.

Meciul a fost și nu prea a fost echilibrat. A început echilibrat, cu multe game-uri de egalitate, dar apoi a curs în direcția lui Venus până spre final. Senzația de control a lui Venus avea să se risipească în momentul în care Serena a revenit de la 0-3 și 2-5 în setul doi  (a salvat și o minge de meci aici), legând câteva game-uri pe fondul unui joc excelent.

Fără a fi un meci spectaculos, nivelul atins de cele două a fost unul bun, pe alocuri. S-a lovit puternic, au fost schimburi aspre, serii de retururi câștigătoare, ași consecutivi ori schimburi intense încheiate cu câte un winner în unghi scurt, tipic Williams. Per total a fost un meci care a arătat care e de fapt realitatea în acest moment în ceea ce o privește pe Serena. Tenisul ei e acolo, lovește foarte bine, se apropie, dar încă mai are de parcurs câteva etape până când va ajunge la forma ei obișnuită. Sau, în cuvintele ei pornește de la zero și trebuie să ajungă la Serena. Până acum e la ‘S’.

Întâlnirea a fost un test pentru Serena; deși nu l-a trecut, s-a prezentat peste așteptări, așa cum s-a prezentat întreaga săptămână, lucru confirmat și de Venus după meci: ,,Nivelul atins de Serena este foarte înalt. Se va întoarce curând și mai devreme sau mai târziu va câștiga turnee. Asta-i tot ce văd acum. Și cred că asta e și ce vede lumea”.

Trebuie spus că acesta a fost unul din cele mai bune meciuri ale lui Venus din acest an. Nu are un început de sezon tocmai bun, dar azi-noapte a jucat prea bine ca Serena să poate avea vreun răspuns. A jucat exact ce trebuie pentru a profita de vulnerabilitatea Serenei în deplasare, nu a lăsat-o nicio clipă să dicteze și să-și intre în ritm, iar la serviciu i-a tăiat mai de fiecare dată elanul cu acele servicii plate la T sau în corp – adică acolo unde Serena urăște să i se servească.

A fost un joc adunat, compact dar foarte agresiv din partea lui Venus, care a săpat încetul cu încetul în deplasarea deficitară a Serenei și a obligat-o să forțeze loviturile și să fie și mai agresivă decât de obicei. Acest lucru a dus la foarte multe greșeli în dreptul Serenei (peste 40), multe dintre ele făcute fie atunci când trebuia să finalizeze punctul, fie la a doua lovitură după serviciu.

După un serviciu mai bun, Serena a încercat aproape permanent să lovească repede și să închidă punctul imediat. Aici a fost, poate, sursa de unde au venit cele mai multe erori pentru ea. Dar, din nou, asta s-a întâmplat pentru că încă nu e la un nivel optim din punct de vedere fizic, și tot timpul a lovit doar din braț, sau fără să se poziționeze cum trebuie la minge.

Au fost însă și foarte multe momente bune de joc pentru ea, impresionante chiar, reușind să revină de la 0-3 și minge de 0-4 la 2-3, respectiv de la 2-5 și minge de meci la 4-5 și minge de 5-5. A fost vintage Serena o vreme: ași serviți la exterior cu peste 180 km/h, lovituri din retragere, scurte bine mascate, joc extrem de solid de pe linia de fund. Problema a fost că toate astea au venit puțin cam târziu, iar Venus nu e tipul de jucătoare care să fie intimidată de Serena, drept dovadă a anulat mingea de break de la 4-5 cu un as și a încheiat meciul cu alte două servicii imparabile, plate și în corpul adversarei.

Serena pleacă de la Indian Wells cu o parte din dubii înlăturate și cu un joc mai mult decât bun, dat fiind contextul. Pe măsură ce va avea mai multe meciuri în picioare loviturile se vor regla, iar jocul va căpăta formă.

Pentru Venus urmează Anastasija Sevastova, care a trecut în două seturi de Julia Goerges. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, acum doi ani, cu victoria lui Venus.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/973400107189022720

*

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi