Serena lipsește din Singapore pentru al doilea an consecutiv, Kerber își asigură locul 1 la final de sezon

Treizecizero | 17 octombrie 2016

Fosta deținătoare a primului loc ratează o bună ocazie să se apropie de Angelique Kerber în clasament. Consecința directă: Kerber își asigură locul 1 la final de an, devenind a 12-a jucătoare din istorie care reușește această performanță

Nu e o știre de natură să surprindă aproape pe nimeni pentru că semnele existau deja, dar, chiar și așa, anunțul oficial făcut de Serena Williams în această dimineață a fost de natură să stârnească discuții. Pentru al doilea an consecutiv, Serena decide să se retragă de la Turneul Campioanelor din Singapore și, la fel ca în 2015, nu joacă nici măcar un singur meci oficial post-eliminarea din semifinalele US Open. Dacă anul trecut Serena vorbea despre vindecare pe toate planurile, având nevoie de o pauză care s-o refacă după șocul emoțional produs de eliminarea în fața Robertei Vinci, de data asta e vorba de accidentarea la umăr, problemă care a mai afectat-o în a doua parte a sezonului. “Medicii mi-au spus să fac o serie de tratamente la umăr, au insistat să rămân acasă și să mă odihnesc”, a spus Serena, într-o declarație înregistrată, postată de site-ul oficial al WTA. Americanca obținuse titlul la ultimele ei patru apariții la Turneul Campioanelor.

La 35 de ani, Serena încheie astfel un sezon în care a redus dramatic numărul aparițiilor: doar opt turnee, dintre care unul singur, cel de la Roma, a fost un turneu tradițional de o săptămână. În rest, Serena a jucat cele patru Slamuri, turneul olimpic și competițiile de la Indian Wells și Miami. A câștigat “doar” două titluri, la Roma și la Wimbledon, și a mai ajuns, printre altele, în finalele de la Melbourne și Paris, egalând recordul de 186 de săptămâni consecutive pe primul loc al lui Steffi Graf, înainte de a fi depășită de Angelique Kerber. Serena a adunat un total de numai 36 de meciuri anul acesta, o scădere dramatică de la cele 56 de anul trecut sau de la 82 jucate în 2013, când a câștigat 78 dintre ele!

Absența Serenei deschide o oportunitate pentru Johanna Konta de a se alătura line-up-ului din Singapore. Britanica, acum pe locul 9, va obține ultimul loc afară de situația în care fie Svetlana Kuznetsova, fie Carla Suarez Navarro câștigă titlul de la Moscova din această săptămână, ultima mare întrebare a sezonului regulat.

Celelalte șapte jucătoare calificate sunt, desigur, deja știute: Angelique Kerber, favorita 1, Agnieszka Radwanska, Simona Halep, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza, Madison Keys și Dominika Cibulkova, ultima calificată chiar în weekend, când a câștigat titlul de la Linz. Turneul din Singapore începe pe 23 octombrie.

Retragerea Serenei nu afectează direct locul din urnă al Simonei Halep, care va deveni favorită 3, dar păstrează șanse egale să o întâlnească pe Kerber încă din grupe.

Angelique Kerber devine astfel jucătoarea care întrerupe seria de trei ani consecutivi în care Serena Williams a fost No. 1 la final de sezon (2013-2015) și a 12-a jucătoare din istorie care obține acest statut. Anterior, Victoria Azarenka reușise această performanță în 2012, iar Caroline Wozniacki bifase dubla în 2010-2011. În 2009 o regăsim din nou pe Serena Williams, la acel moment revenită pe primul loc la final de sezon după șapte ani, în care locul 1 la final de an a fost obținut de Jelena Jankovic (2008), Justine Henin (2003 și 2006-2007) și Lindsay Davenport (2004-2005).

Angie are ocazia să închidă astfel cercul: anul trecut, în Singapore a fost momentul care a declanșat incredibila ei ascensiune. În grupe, contra unei Lucie Safarova abia revenită după o indisponibilitate mai lungă, Kerber avea nevoie de un singur set ca să treacă în semifinale, dar a pus atât de multă presiune pe ea, încât a pierdut în două seturi. Este meciul pe care Kerber l-a nominalizat în repetate rânduri drept factor motivațional pentru ce avea să urmeze. În intersezon, ea și antrenorul ei, Torben Beltz, și-au propus să evite repetarea acelui episod în viitor. Ce a urmat a depășit orice așteptare: după ce a salvat o minge de meci în primul tur la Australian Open, Kerber a câștigat titlul la Melbourne, apoi a jucat finala la Wimbledon și a luat al doilea ei Slam la US Open, preluând și primul loc în clasament cu această ocazie.

Patru momente esențiale din sezonul Serenei Williams

1. În ianuarie, Serena joacă la AO primul meci oficial după patru luni, contra celei mai bine clasate jucătoare din turneu care nu era cap de serie, Camila Giorgi. Serena face un turneu excelent în care, printre altele, o învinge pe Sharapova în sferturi, dar clachează exact în finală, cu Kerber. E prima ei finală de Slam pierdută din 2011 încoace și prima oară când pierde o finală de Slam care se joacă în trei seturi.

2. În iunie, Serena pierde și al doilea Slam al anului, învinsă de Garbine Muguruza în finala de la Roland Garros, 7-5, 6-4, iberica jucând mai bine punctele mari. Încă o dată, Serena ratează Slamul cu numărul 22, o performanță pe care o aleargă de aproape un an. 

3. O reușește însă la Wimbledon, când se revanșează în fața lui Angelique Kerber, pe care o învinge în finală. E pentru prima dată din 2006 când o finală de Slam se repetă în același an în WTA. 

4. Sezonul de hard pre-USO e ratat. Absentează din Canada și de la Cincy, e eliminată de Svitolina în turul III la Jocurile Olimpice. Apoi, la US Open, după un sfert de finală intens cu Simona Halep, nu mai are energie în semifinala cu Karolina Pliskova. Eșecul o coboară de pe primul loc în lume pentru prima dată din februarie 2013.  

***

BONUS

Vom experimenta cu o rubrică în săptămânile următoare, una care vă implică. Va fi varianta noastră de Mailbag, idee cu care sunteți familiari de pe unele dintre site-urile străine frecventate de voi, indiferent că-s de tenis sau acoperă alte nișe. 

Așadar, așteptăm întrebările, dilemele sau temele voastre de discuție referitoare la ce se întâmplă în lumea tenisului pe adresa servim.tenis@treizecizero.ro. Firește, ne gândim mai degrabă la întrebări care nu necesită un răspuns imediat, precum cele adresate uneori în comentarii. Unele dintre aceste întrebări vor deveni subiect și vor primi răspunsuri în edițiile următoare ale acestei rubrici. Pentru care încă n-avem un nume, așa că îl scoatem și pe acesta la concurs și vă lăsăm pe voi să-l propuneți, o premieră în istoria denumirilor alese de Treizecizero pentru diversele sale proiecte 🙂 Propunerile dintr-un singur cuvânt pleacă cu prima șansă să fie alese. Să vă vedem! Așteptăm ideile voastre fie în comentarii, fie pe mail. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi