Reacția așteptată. Simona: "Cine s-a gândit că o să pierd intenționat sau că o să fac ceva ca să nu se califice Serena nu mă cunoaște!

Adrian Țoca | 24 octombrie 2014

Simona Halep a răspuns franc: nu s-a gândit deloc la calculele și la scenariile probabile în jurul acestui meci. A vrut să câștige. Pentru ea, nu pentru altcineva.

Dacă n-ai fi știut rezultatul și ai fi aterizat din întâmplare în conferința de presă a Simonei, ai fi putut să juri că ea a câștigat meciul. Zâmbitoare, relaxată și mulțumită cu efortul depus pe teren, Simona a venit la discuția de după meci cu o stare câtuși de puțin alterată după ce și-a văzut întreruptă seria de victorii. Ba, dimpotrivă. Dintr-o suflare, a demontat grija principală a fanilor de acasă. A spus că se simte foarte bine fizic și nu-și face nicio problemă din acest punct de vedere. “Am suficient timp să mă recuperez și să fiu în cea mai bună formă pentru mâine”. Iarăși foarte încurajatoare e nerăbdarea Simonei, care părea deja intrată în meciul de mâine. Și, bineînțeles, discuția s-a învârtit în jurul a câteva teme care au făcut valuri azi pe Internet. Ocazie cu care mi s-a confirmat încă o dată ce diferență fundamentală există între optica jucătorilor și cea a fanilor și ce distanță e între ceea ce crede fiecare categorie că e important. Să vedem.

Simona a început prin a-i da credit generos Anei, despre care a spus că a jucat foarte bine și că merita să câștige.

“Sunt bine fizic, și emoțional sunt bine, pentru că nu am de ce să nu fiu. Aștept cu nerăbdare semifinala de mâine, va fi un meci greu, dar eu m-am bucurat și azi de meciul jucat, am încercat să-l câștig, am luptat, dar ea a fost mai bună astăzi, iar în momentele importante a jucat mai bine. A revenit foarte bine în primul set, cred că dacă luam primul set se termina meciul mai repede. Dar asta a fost, eu sunt mulțumită de ceea ce am făcut pe teren și mă uit foarte pozitivă către meciul de mâine”.

Și care a fost obiectivul ei în acest meci, știind că era deja calificată? “Pentru mine, a fost un meci normal. Am fost foarte concentrată, în mintea mea era mereu numai victoria. Am încercat totul, dar nu s-a întâmplat. Ana a jucat foarte bine. E o jucătoare excelentă”.

Am întrebat-o dacă se schimbă ceva în abordarea unui meci fără o miză care, dincolo de bani și de puncte, ține în mod direct de accesul în turul următor, sau dacă s-a lăsat prinsă și influențată de contextul neobișnuit în care s-a jucat meciul.

“De obicei, știu ce am de făcut pe teren, știu ce am de făcut în viață, știu ce vreau să fac în tenis. Nu contează un rezultat izolat, nu contează că eram calificată sau nu eram calificată sau că mai trebuia să iau câteva game-uri ca să câștig grupa. Nu mă gândesc la lucrurile astea, joc tenis doar pentru că-mi place, lupt pentru fiecare meci, vreau să-mi demonstrez mie în fiecare meci că am spirit de luptă. Asta m-a ajutat până acum să ajung unde am ajuns, vreau să-mi păstrez încrederea și cred că a fost o zi bună pentru mine”.

Cineva o întreabă dacă era la curent cu calculele și scenariile făcute în jurul meciului, așa că, treptat, discuția ajunge către principala consecință a acestui rezultat, promovarea Serenei în semifinale.

“Știam ceva de genul că, dacă pierd cu 6-3, 6-3 sau așa ceva, Serena poate fi eliminată, dar nu m-a interesat subiectul. Nu mi-e teamă să joc din nou cu Serena Williams. Orice zi e o nouă zi, eu voi încerca de fiecare dată să dau tot ce pot în ziua respectivă”.

Îi spun că a fost felicitată și lăudată pentru corectitudine de foarte mulți jurnaliști și oameni de tenis. E clar pentru ce. Simona primește subiectul de parcă îl aștepta. Râde și se înfige direct în răspuns. Răspunsul pe care îl așteptam, îl bănuiam, dar recunosc că mi-l doream. Îl citisem printre rânduri după tot acest an petrecut pe urmele ei, îl citisem pe teren, cu Ana, dar voiam să-l aud spus și cu voce tare, punctual, direct pe subiect. Și Simona dă titlul fără să ezite:

“Cine s-a gândit că o să pierd sau că o să fac ceva ca să nu se califice Serena nu mă cunoaște. Nu fac lucruri de acest gen, nu mi-e frică de nicio jucătoare din circuit. Așa că și dacă vom ajunge amândouă în finală și mă va bate cu 12-0, chiar nu va fi nicio tragedie. Eu privesc doar către meciul pe care îl am de jucat, la nimic altceva, și îmi păstrez stilul meu de gândire. Nu schimb nimic. Eu hotărăsc ceea ce vreau să fac”.

Altă temă de discuție azi pe Twitter era dacă ar fi cel mai potrivit lucru pentru Simona să se lase trasă într-un meci lung și complicat. Așa că e întrebată dacă s-a gândit să salveze din energie pentru a doua zi. Simona are altă perspectivă și răspunsul ei mă duce cu gândul la numeroșii jucători care au pierdut meciuri importante în care au intrat prea… odihniți.

“Nu, nu m-am gândit la așa ceva. Nu mă simt deloc obosită acum. A fost un meci lung și foarte greu, așa-i. Dar, știți, uneori ai nevoie de meciuri mai lungi ca să îți găsești ritmul, te ajută în ziua următoare. Mă simt foarte bine acum. Mă voi recupera după conferință, dar și mâine dimineață, că am destul timp, sunt în semifinala a doua. Eu mă recuperez destul de bine, voi face tot ce știu eu ca să fiu în cea mai bună formă mâine”.

Știa înainte de meci despre posibilele adversarel de mâine? La urma urmelor, dinamica Grupei Albe era deja clară când Simona a intrat pe teren cu Ana. “Da, știam ce s-a întâmplat în cealaltă grupă, sunt relaxată, nu sunt foarte stresată în privința asta. Dar nu m-am gândit deloc în timpul meciului la ce jucătoare aș putea întâlni în semifinale”. De altfel, ceva mai devreme, la finalul antrenamentului în care l-a întins serios în câteva schimburi intense pe Wim Fissette, Simona a zăbovit câteva secunde în fața unui televizor, urmărind, alături de staff, secvențe din finalul meciului câștigat de Caroline Wozniacki cu Petra Kvitova.

Bun. Înapoi în viitor, către meciul cu Aga. A treia întâlnire dintre cele două. Simona are socotelile deja făcute. Trebuie să alerg foarte mult și să fiu agresivă, cât se poate de agresivă, pentru că Aga e o jucătoare inteligentă, știe să-și deschidă unghiuri. Dar, la rândul meu, voi încerca tot ce știu. Cred că am o șansă bună să câștig. A fost visul meu să joc aici, așa că nu mă văd decât dând tot ce am mâine ca să câștig și să mă calific în finală.

A fost greu să treacă peste euforia de după victoria cu Serena?

Simona râde bucuroasă, ca atunci când îți aduci aminte de ceva care îți face plăcere: “Da, a fost foarte greu. Dar m-a ajutat că am avut o zi liberă înainte de acest meci. M-am antrenat și am intrat în ritm, a redevenit o zi normală. Am fost foarte concentrată la antrenament și cred că am manageriat bine ziua de azi și am dat tot ce am putut azi. Dar voi continua să zâmbesc, pentru că sunt pentru prima oară în semifinalele WTA Finals și trebuie să fiu fericită pentru asta. Am bătut jucătoarea clasată pe locul 1 în lume, așa că nu există niciun motiv pentru care aș putea fi tristă. Voi încerca să câștig mâine, iar această săptămână va fi oricum de neuitat pentru mine”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi