Războiul calificărilor: Alexandra Dulgheru se califică pe tabloul principal al unui Slam pentru prima dată din 2015

Camelia Butuligă | 25 mai 2018

Să-i aplaudăm, deci, pe cei destul de nebuni și de curajoși pentru a-și câștiga azi locul pe tablou la Paris, dar și pe cei la fel de curajoși, dar poate nu suficient de nebuni, care și-au pierdut azi și ieri bătăliile. Dacă putem trage vreo concluzie cu care să-i îmbărbătăm din poveștile lui Schiavone sau Robredo este că au timp destul.

Roland Garros este oferit de

Alexandra Dulgheru a reușit să treacă, azi, de iadul calificărilor, după o victorie dramatică cu Tamara Korpatsch, 6-1, 5-7, 7-6 (9), după ce a revenit de la 2-5 în decisiv și a salvat o minge de meci. O va întâlni duminică pe tablou pe Christina McHale, cu Kontaveit sau Brengle în turul doi. Pentru Alex e un moment important; ea n-a mai fost în main draw la Roland Garros din 2015, când a trecut în turul al doilea.

Cel mai poet dintre cronicarii de tenis, Steve Tignor a zis odată că pentru a simți cât de nemilos e tenisul și pe ce valuri ale disperării și extazului trebuie să navigheze jucătorii lui, trebuie să mergi să vezi meciurile de calificare la un Slam – mai cu seamă ultima rundă. Pentru cei ce joacă în calificări, acel meci este echivalentul unei finale: ultimul hop către tabloul principal, poarta către o posibilă glorie și un portofel semnificativ mai plin. Acum, de când Slamurile au mărit premiile pentru calificări, presiunea financiară s-a mai ușurat un pic, însă Main Draw la un Slam rămâne aceeași oportunitate de aur care nu apare decât de patru ori pe an.

Să-i apreciem, deci, cum se cuvine pe luptătorii care au răzbit azi: printre ei se numără și tinere speranțe, dar și oi rătăcite ca Bernard Tomic, veterani încercând să-și croiască din nou drum către top, ca Alexandra Dulgheru sau Ernests Gulbis, sau chiar foști campioni, ca Francesca Schiavone, căreia pur și simplu îi place prea mult să joace ca să pună racheta în cui. Italianca face 38 de ani în iunie și aceasta este a 19-a ei prezență pe tabloul principal. Gulbis, care va face 30 de ani în august, este, conform majorității părerologilor, unul dintre talentele neîmplinite ale acestui sport. ”Ce perspective mai are letonul la aproape 30 de ani?” se întreba, fatalist, comentatorul ultimului său meci din calificări. Nu știu: ce perspective mai are Francesca Schiavone, la aproape 38? Dar Tommy Robredo, 36 de ani împliniți, care a plâns zilele trecute de fericire după ce a câștigat un turneu Challenger? În fond, ca și meciurile de tenis, care nu se termină până când (cel puțin) unul din jucători nu decide că s-a terminat, la fel și carierele: nu se termină decât când titularul decide – și simte – că se termină.

Așa că o urmărim pe Schiavone cum împarte cu entuziasm covrigi și grisine, îl urmărim pe Gulbis cum rupe rachete și câștigă în trei seturi meciuri pe care trebuia să le câștige în două. Și, mai ales, o urmărim pe Alexandra Dulgheru jucând impasibilă până la ultima minge și câștigând maratoane în decisiv. Este vreo altă jucătoare română mai egală din punct de vedere emoțional ca ea? Mai puțin predispusă la suișuri și căderi psihice? Nu cred. Indiferent de scor, limbajul ei corporal este același: mersul hotărât și alert, chipul concentrat. Încerc să-mi amintesc acum dacă am văzut-o aruncând vreodată cu racheta. Nu sunt sigură. E posibil ca al treilea membru al exclusivistului club ”Jucători care n-au aruncat niciodată racheta” să fie, alături de Rafael Nadal și Maria Sharapova, Alexandra Dulgheru?

Am dat pe meci când Korpatsch tocmai îi făcea break pentru 5-2 în decisiv. M-am uitat la scor: 6-1 pentru Alexandra în primul, apoi acel 7-5 pentru nemțoaică în al doilea indica spre un set suflat de sub nas pe ultima sută. Așa a fost – după trei schimburi de breakuri consecutive la începutul setului doi a urmat o perioadă de echilibru, ruptă când Dulgheru și-a pierdut serviciul la 5-5 și apoi setul. ”Încă un meci scăpat din mână pe ziua de azi”, m-am gândit, amintindu-mi de semifinala Mihaelei Buzărnescu cu Cibulkova. Csf ncsf, ăsta e tenisul.

Doar că Dulgheru nu cred că a primit mailul care explică că jucătorii normali, atunci când sunt conduși cu două breakuri în decisiv, se cam îngrijorează – deci și-a văzut în continuare de treabă, de parcă tabela nu indica ce indica. Nemțoaica a servit de două ori pentru meci, de ambele dăți și-a pierdut serviciul la 15. Am revenit la ele în tiebreak: se juca pe viață și pe moarte, scorul mergea umăr la umăr și se făceau niște lovituri demne de ceva optimi sau sferturi la un turneu măricel. Până la urmă, ce i-a adus victoria Alexandrei a fost selecția ei curajoasă de lovituri, mai ales scurtele. Unii ar zice că selecția asta a fost inconștientă (i-a dat o minge de meci adversarei cu o scurtă în fileu, apoi a anulat-o imediat cu una perfectă), dar uneori o doză de inconștiență este ceea ce face diferența între victorie și înfrângere.

Să-i aplaudăm, deci, pe cei destul de nebuni și de curajoși pentru a-și câștiga azi locul pe tablou la Paris, dar și pe cei la fel de curajoși, dar poate nu suficient de nebuni, care și-au pierdut azi și ieri bătăliile. Dacă putem trage vreo concluzie cu care să-i îmbărbătăm din poveștile lui Schiavone sau Robredo este că au timp destul.

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi